recepti-za-srpske-specijalitete
Recepti Top 10

10 srpskih specijaliteta koji će vas baciti u trans

Tačno je da se ukusi razlikuju, pa i recepti za određena jela. Ipak, veliki broj njih se slaže kada su srpski specijalitete u pitanju – riznici mirisa i ukusa tradicionalne domaće kuhinje jednostavno je teško odoleti. Svi ti sočni ćevapčići, hrskave komplet lepinje, očaravajuće sarme, neodoljive Karađorđeve šnicle…

Uzmite olovke u ruke, jer ovo su recepti iz Srbije koje naprosto morate zapisati!

1. Sarma, jelo koje nikada ne dosadi

Mamina_sarma

 

Titula jednog od najomiljenih i najpoznatijih srpskih specijaliteta, nedvosmsleno pripada sarmi. Ovo staro srpsko jelo popularno je godinama unazad, pa iz tog razloga postoje na desetine različitih recepata za “najbolju sarmu”. Sajt Serbia.com predstavlja jedan od njih.

Potrebni sastojci:

  • 1 velika glavica kiselog kupusa
  • 1 kg mešanog mlevenog mesa (700 g svinjskog i 300 g junećeg mlevenog mesa)
  • nekoliko komada sušenih svinjskih rebaraca, prodimljene kobasice
  • pirinač (šolja od 200 ml)
  • 600-700 g luka, 3 čena belog luka
  • Vegeta, biber, lovorov list, slatka i ljuta aleva paprika
  • mast

Priprema:

U šerpi zagrejte mast i propržite sitno iseckan luk. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte iseckan beli luk, mešano mleveno meso, pirinač, vegetu i biber po ukusu, dosta slatke aleve paprike i malo ljute aleve paprike. Promešati i pržiti 15-ak minuta.

Kada je meso proprženo sledeći korak je savijanje sarmica. U svaki list kupusa stavljajte oko 2,5 kašike mesa i tako dok ne potrošimo svu smesu. Kada je savijanje završeno na dno lonca stavite 2-3 lista kupusa, zatim složite sarmice u lonac, između njih slažite rebarca i kobasice, nekoliko lovorovih listova i dodajte bibera u zrnu.

U tiganju zagrejte otprilike 2 kašike masti, dodajte slatke aleve paprike i time prelijte sarmice. Gore pokrijte sa 2-3 lista kupusa, dodajte vode koliko je potrebno i stavite da se lagano krčka. Kuva se otprilike između 2 i 2 i po sata na niskoj temperaturi, što se duže krčka lepša je. Prijatno!

2. Ćevap, kralj srpskog roštilja

privatna arhiva

Ćevapćići, ćevapčići, kako im odoleti? Za to kako im odoleti vam ne možemo dati recept, ali zato za ukusne i sočne ćevape možemo! Izabrali smo jedan od mnogobrojnih, najjednostavnijih ali i najukusnijih za vas. Uživajte!

Sastojci:

  • 1,5 kg mlevene junetine, ½ kg jagnjetine
  • 4-5 čena belog luka
  • so i 2 kašičice sode bikarbone

Priprema:

Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelijte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Pre nego krenete oblikovati ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu. Prijatno!

Ukoliko želite da saznate kako čuveni Džejmi Oliver pravi ćevape, to možete učiniti ovde.

3. Karađorđeva šnicla, brilijantni izum srpskog kuvara

Karadjordjeva-snicla

Omiljena u Srbiji ali i širom sveta. Karađorđeva šnicla ili popularno “devojački san”, jelo je koje je nastalo spontano ali uspelo da osvoji mnoga srca. Varijacija u pripremi Karađorđeve šnicle ima nekoliko. Evo jedne od njih!

Sastojci:

  • 800 g svinjskog filea ili teletine od buta,
  • 80–90 g starog ili zrelog kajmaka,
  • 30 g brašna,
  • jaje,
  • 30 g prezli, ulje, so

Priprema:

File zasecite do sredine da dobijete šniclu velike površine. Šniclu obradite tučkom za meso. Jednu ivicu šnicle malo više istanjite da bi se laške zalepila kad se urola. Uz deblju ivicu rasporedite kajmak i oblikujte u valjak.

Punjeno meso uvaljajte u brašno i višak brašna otresite. Zatim umočite u umućeno jaje sa svih strana. Uvaljajte u prezle, pa panirano punjeno meso malo valjajte na čistoj površini da prezle bolje prionu.

Pržite u vreloj dubokoj masnoći da porumeni sa svih strana.

4. Ajvar, gospodar zimnice

zimnica-jesen-pijaca-ajvar

Ništa kao domaći ajvar! Upravo iz tog razloga, ovaj srpski recept nešto je što definitivno trebate da zapišete i znate. Vaši ukućani i prijatelji će vam biti zahvalni, to je sigurno! A i vaš stomak. Pa da počnemo!

Sastojci:

  • 30 kg. crvenih paprika
  • 1 litar ulja
  • 200 ml. sirćeta
  • 1/2 kesice konzervansa i so

Priprema:

Paprike ispeći na tradicionalan način. Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Oljuštiti, očistiti od semenki i samleti paprike.

Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, pa dodati samlevene paprike. Pržiti dugo uz mešanje. Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano.

Pred kraj kuvanja dodati sirće i konzervans. Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče.

Pre zatvaranja tegli dobro zagrejati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara. Zatvoriti tegle najpre celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.

5. Komplet lepinja, daleko od obične lepinje

komplet-lepinja
Foto: Planinskidorucak.rrazlatibor.rs

Ukoliko želite da pojedete nešto neobično i ukusno, nešto što će probuditi sva vaša čula i pružiti nezaboravno iskustvo vašim nepcima, onda jednostavno morate da probate komplet lepinju. Jelo karakteristično za Zlatibor i Užice, jednostavno će vas očarati. Uverite se sami!

Sastojci:

  • sveža lepinja,
  • stari kajmak,
  • jaje
  • pretop
  • komplet lepinja

Priprema:

Lepinja se zaseče po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude otprilike kao posuda a gornji deo kao poklopac. Donji deo se premaže kajmakom. Jaje se umuti i prelije preko kajmaka.

Zatim se donji deo lepinje stavi u zagrejanu peċnicu i peče oko 10 minuta (zavisno od toga da li volite “življu” ili “rešiju” lepinju). Poklopac se stavi u peċnicu neposredno pred izvlačenje lepinje da se zagreje.

Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz peċnice i prelije zagrejanim pretopom koji se dobija tako što se uhvati mast posle pečenja jagnjeta i praseta, pomeša i ostavi da se ohladi.

6. Vanilice, najbolji praznični kolač na svetu

vanilice

Omiljen, jednostavan i neodoljivo sladak! Vanilice su jedan od onih kolača koji svi vole i kome se svi raduju! U Srbiji se prave za vreme praznika, proslava ali i bez posebnog povoda. Portal za kulinarske recepte „Food 52“ proglasio je srpske vanilice najboljim prazničnim kolačem na svetu.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 500 g masti
  • 2 dl jogurta
  • 1 šolja šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • prah šećer
  • džem od šljiva ili kajsija

Priprema:

Mikserom umutiti mast sa šećerom, pa dodati jogurt. Postepeno dodavati brašno i umesiti glatko testo. Radnu površinu dobro posuti brašnom pa rastanjiti testo na debljinu od 5 mm. Čašicom ili kalupom vaditi vanilice i ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Na temperaturi od 150 stepeni C peći vanilice 15-ak min. Obratiti pažnju da ne porumene previše. Prohladiti ih, pa spajati džemom. Gotove vanilice valjati u prah-šećer pomešan sa vanilin šećerom. Prijatno!

7. Prebranac, pasulj na srpski način

prebranac

Uvek rado viđen gost srpskih trpeza je i prebranac, gravče na tavče ili zapečeni pasulj. Ovo jelo je u Srbiji popularno tokom čitave godine, ali se u hladnim danima čorbast zamenjuje gustim pasuljom – prebrancem.

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 3 dl ulja
  • 1 kg crnog luka i 2 češnja belog luka
  • 1 list lorbera
  • aleva paprika, mleveni biber i so

Priprema:

Beli pasulj staviti u lonac, naliti hladnom vodom i kuvati do ključanja. Tada ga ocediti, naliti vrelom vodom i kuvati dok ne omekša. Potom ga ocediti od vode. Očistiti crni luk i staviti ga u hladnu vodu da odstoji desetak minuta.

Zatim ga iseći na tanke kolutove. Jedan deo ulja zagrejati u šerpi i ispržiti crni luk da porumeni. Dodati malo mlevenog bibera, aleve paprike i soli. Tepsiju podmazati, pa na dno ravnomerno, staviti red pasulja. Preko njega staviti isprženog luka.

Ovo ponoviti dok se ne utroše pasulj i luk. Svaki red luka zalivati preostalim uljem. Poslednji red mora da bude pasulj. Odozgo staviti jedan list lorbera, dva čena belog luka i po želji jednu ljutu suvu papriku.

Potom preko svega dobro zaliti uljem. Peći u zagrejanoj rerni oko pola sata. Prijatno!

8. Gibanica, pita kakve nigde nema

gibanica
Foto: Zlatiborac.com

Ako se za neko jelo može reći da ga nigde, osim u Srbiji nema, onda je to gibanica – pita koja svoje srodnike ima širom regiona, ali se BAŠ ovakva može jesti samo u Srbiji. A ukus joj je u skladu sa jednom srpskom izrekom – prste da poližeš!

Sastojci:

  • 500 g kora za gibanicu
  • 300 g sira
  • 2 šoljice ulja
  • 2 jajeta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • malo soli ukoliko sir nije slan
  • bakina gibanica

Priprema:

Umutiti jaja sa malo kisele vode, zatim dodati ulje i izdrobljen sir i masu dobro izmešati, zatim dodati kiselu pavlaku. Ponovo masu izmešati. Tepsiju namazati i ređati kore.

Prvo staviti jednu koru na dno tepsije, zatim zgužvati dve kore i umočiti ih u nadev, pa ih razvući po tepsiji, ponovo staviti jednu koru, pa ponovo dve zgužvane kore i tako dok se sav materijal ne utroši, vodeći računa da jedna kora bude poslednja.

Poslednju koru premazati uljem. Gibanicu peći na umerenoj temperaturi. Služiti dok je toplo. Prijatno!.

9. Kajmak, nezamenljivo dobar

kajmak

Bilo mlađi i slađi ili onaj malo stariji i slaniji, kajmak uvek vlada srpskim trpezama! U našoj kuhinji kajmak se upotrebljava na mnogo načina, a smatra se da je najbolji onaj iz zapadne Srbije.

A zašto ne biste probali da ga napravite sami? Predstavljamo vam recept za “savremeni” i brz kajmak, jer je najbolje da onaj “pravi” potražite na pijaci, etno restoranu i selima širom Srbije.

Sastojci:

  • 100 g maslaca
  • 100 g tvrđeg feta sira
  • 100 gr kisele pavlake

Priprema:

U činiji viljuškom penasto umutite maslac. Dodajte izmrvljeni feta sir i kiselu pavlaku i sve dobro umutite. Napomena: Kajmak nije potrebno soliti pošto je feta sir dosta slan. Ako volite ređi i blaži kajmak, dodajte malo slatke pavlake. Ovaj kajmak, koji se pravi za gotovo pet minuta, odličan je namaz i idealan prilog uz ćevape.

10. Slatko, ukusna srpska dobrodošlica

slatko-od-kajsija

Sigurno ste se čuli priče o srpskoj ljubaznosti, gostoprimstvu i srdačnosti. A da li ste znali da je njihov sastavni deo i topla dobrodošlica, koju obavezno prati domaće slatko od šljiva? Od ovog voća pravi se i čuvena šljivovica, a mi vam ovoga puta predstavljamo recept za najslađe slatko!

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • sok od limuna
  • vanila
  • list rozetle

Priprema:

Slatko pravite od zdravih šljiva koje treba oljuštiti i staviti u krečnu vodu.Za krečnu vodu rastvorite 250 g kreča u 2 l vode, dobro izmešajte i sipajte još 2 l vode. Ostavite da se kreč staloži, pa odlijte bistru tečnost (krečnu vodu) u koju se stavljaju šljive.

Šljive držite u krečnoj vodi najmanje sat vremena.Zatim ih dobro operite i izvadite koštice. Od šećera i 1-2 čaše vode skuvajte sirup (na tihoj vatri) do gustine meda, dodajte vanilu, kolutove limuna i kašiku razređene limunske kiseline.

Pripremljene plodove šljiva kuvajte u sirupu oko 25 minuta, pa na kraju dodajte listove rozetle. Skinite s vatre, pokrijte vlažnim čistim platnom i kad se sasvim ohladi, sipajte u tegle.

Prijatno!

Pogleadajte još sjajnih recepata domaće, ali i inostrane kuhinje

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Privacy Preference Center

    Kolačići

    Oglasi

    Kolačići oglašivača prikazuju relevantnije oglase.

    Google Adsense, Httpool

    Analitika

    Analitičke podatke koristimo da dobijemo sliku o tome šta posetioce na sajtu zanima.

    Google Analytics, Google Tag Manager

    Other

    Društvene mreže

    Kolačići koje koriste društvene mreže na koje ste ulogovani

    Facebook, Twitter