Recepti Top 10

Najlepši recepti za bogatu slavsku trpezu i nezaboravne porodične trenutke (FOTO, VIDEO)

Slavska trpeza jela recepti
Foto: Collage/Screenshot/Youtube/ Luftika

Sezona slava je uveliko počela, a bogata slavska trpeza tu je da uveliča ovaj porodični praznik, obraduje naša nepca i da nam preko potrebnu inekciju starog, dobrog holesterola.

Nema ničeg lepšeg nego kad rodbinu i drage prijatelje ugostite u svom toplom domu, a mi smo vam pripremili najbolje recepte, koji će domaćinima pomoći da pripreme savršenu gozbu.

Zato, zasučite rukave i obradujte najmilije fenomenalnim slavskim jelima, koja su proslavila tradicionalnu srpsku kuhinju širom sveta – sigurno im nijedan pravi hedonista neće odoleti.

Slavsko žito

Krsna slava ne može da prođe bez slavskog žita, a običaj je da se gosti posluže kašičicom ovog prelepog slatkiša pre svečanog ručka.

Sprema se brzo i jednostavno, a nije vam potebno ni puno sastojaka, pa dok kuvate pšenicu, možete spremati i ostala jela, da vaša slavska trpeza zasija u punom sjaju.

Slavsko žito
Foto: Screenshot/YouTube/Aurora Recepti

Potrebni sastojci:

  • 250 grama pšenice
  • 200 grama mlevenih oraha
  • 200 grama šećera u prahu
  • kesica vanilin šećera
  • malo muskatnog orašćića
  • narendana korica limuna (opciono)

Način pripreme:

Pšenicu tj. žito detaljno oprati od nečistoća (u nekoliko voda), a potom staviti u dublju šerpu i sipati vode (taman da prekrije pšenicu – jedan prst preko).

Pustiti da provri, pa zameniti vodu, a postupak ponavljati dok se voda potpuno ne razbistri. Kada vidite da je pšenica nabubrila, znaćete da je žito dobro skuvano, a tokom ovog procesa neka zrna će se i raspuknuti.

Skinuti šerpu sa ringle i ostaviti par sati da se pšenica prohladi, a potom ju dobro ocediti i samleti u blenderu.

Kada dobijete kompaktnu kašastu smesu, dodati šećera u prahu po ukusu (pazite da ne presladite) i mlevene orahe i potom sve rukom lepo umesiti.

Po želji narendati malo muskatnog orašćića (ima vrlo intenzivan ukus, pa ne treba preterivati), dodati kesicu vanilin šećera i malo narendane kore od limuna, koja će žitu dati dašak svežine.

Staviti slavsko žito u neku lepu činiju i ukrasiti jezgrom oraha, u obliku krsta. Običaj je da domaćin na dan slave odnese žito u crkvu, da ga pop osvešta.

Slavski kolač

Svakako da izbor jela koja će se naći na slavskoj trpezi zavisi isključivo od vaših afiniteta, ali ovaj porodični praznik ne može da prođe bez slavskog kolača.

Opredelili smo se za tradicionalan recept, za koji vam nije potrebno puno sastojaka, već samo malo volje i umešne ruke.

Slavski kolač slavska trpeza
Foto: Screenshot/YouTube/Bokina kuhinja

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram brašna
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • 30 grama svežeg kvasca
  • 120 militara ulja
  • prašak za pecivo
  • 500 mililitra mlake vode

Način pripreme:

Kvasac izdrobiti, staviti u njega šećer i umutiti sa malo mlake vode, da se istopi.

Dok čekate, dodati u brašno pola kafene kašičice praška za pecivo i dobro izmešati, da kolač bude mekan i vazdušast, a zatim početi sa pripremom testa.

U dublju posudu sipati mlaku vodu, rastopljeni kvasac i ulje, a potom postepeno dodavati brašno, uz stalno mešanje, da bi se smesa, u koju ste u međuvremenu dodali so, lepo sjedinila.

Posle toga sledi detaljno mešenje testa rukama, sve dok ne postane mekano i kompaktno, a da se pritom lepo razvlači i ne lepi za prste.

Nakon što ste postigli željeni rezultat, odložite pripremljenu smesu u veću posudu, koju ćete pokriti najlonom ili samolepljivom folijom.

Sačekati od 30 do 45 minuda da kvasac odradi svoj posao, tj. da testo naraste.

Uzeti dublju užu šerpu, namazati je je uljem i posuti sa malo brašna, a na dno staviti papir za pečenje, kako biste po završetku pripreme lakše izvukli kolač.

Najveći deo testa ubaciti i lepo oblikovati po dimenzijama šerpe, a manji odvojiti, ako ćete od njega praviti tradicionalnu pletenicu na vrhu. Kada završite čitav proces, namazati kolač uljem, a ako je u pitanju mrsna slava – i žumancetom.

Ostavite ga pokrivenog u šerpi još jedno pola sata da naraste, a potom ga stavite u pećnicu koja je zagrejana na 200 stepeni. Nakon što se zapeče gornja korica, posle 20-ak minuta, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 25 minuta.

Dok je još vreo, premažite gornji deo uljem, kako bi udarili završni “glanc”. Nama je ispao odlično, a kako bi vam sve bilo jasnije, pogledajte video:

Ruska salata

Njeno kraljevsko visočanstvo, ruska salata, učiniće da vaša slavska trpeza evocira kod svih gostiju lepe uspomene iz detinjstva.

Ovu holesterolsku bombu ne treba posebno predstavljati – redovan je “gost” svakog zimskog slavlja, a sprema se praktično za tren oka.

ruska salata slavska trpeza
Foto: Luftika

Potrebni sastojci:

  • 500 grama smrznutog povrća – miks za rusku salatu (grašak, krompir, šargarepa)
  • 200 grama šunkarice
  • 2 jajeta
  • 5-6 kiselih krastavčića
  • 3-4 kašike kisele pavlake
  • senf
  • majonez
  • so
  • biber

Način pripreme:

U jednu dublju šerpu nasuti dosta vode i ostaviti da proključa, a potom posoliti.

Ubaciti smrznutu mešavinu  za rusku salatu (ili uzeti sveže povrće i iseckati na sitne komade) i ostaviti da se kuva 10-ak minuta, a potom dobro ocediti. Obariti dva jajeta, da budu tvrdo kuvana.

U međuvremenu, iseckati šunkaricu na male kockice, kao i kisele krastavce i sve pomešati sa obarenim povrćem. Dodati nekoliko kašika pavlake, senf i majonez i posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati naribana jaja.

Najbolje je da ove namaze u smesu dodajete postepeno i usput probavate, kako bi salata bila po vašem ukusu. Kada se salata ohladi, staviti posudu u frižider preko noći, da se sve lepo stegne pre nego što je poslužite.

Jedna napomena za kraj – salata ima dosta drugačiji ukus kada se spremi, onako topla i kada se ohladi, pa imajte to u vidu.

Ukoliko ste raspoloženi da isprobate nešto drugačije ukuse, pogledajte najbolje varijacije ruske salate – vaši gosti će svakako biti prijatno iznenađeni.

Gibanica

Kakva je to gozba, ako gosti ne mogu da gricnu tradicionalni srpski specijalitet – gibanicu, pre nego što na astal “stignu” delicije u vidu ribe ili mesa, u zavisnosti da li je u pitanju posna ili mrsna slava.

Sasvim sigurno da niko neće moći da odoli slasnoj piti sa sirom, a za pripremu će vam biti potrebno otprilike 45 minuta, pre nego što je stavite da se peče u rerni.

Gibanica sa sirom slavska trpeza
Foto: Screenshot/YouTube/Bokina kuhinja

Potrebni sastojci:

  • pakovanje gotovih kora za pite i gibanice (ako ste virtuoz u kuhinji, možete kore tj. jufke sami razvući)
  • pola kilograma sitnog sira
  • 100 mililitara jogurta
  • 100 mililitara mleka
  • 100 mililitara mineralne vode (gazirane)
  • 200 grama kisele pavlake
  • 4  jaja
  • ulje
  • 1 kesica praška za pecivo
  • so

Način pripreme:

U većoj posudi umutiti 4 jaja mikserom, a zatim lagano dodati ostale sastojke – sir, pavlaku, mineralnu vodu, mleko, jogurt, prašak za pecivo i 3 do 4 kašike ulja.

U zavisnosti koliko je sir slan, dodati soli po potrebi, a potom još jednom sve umutiti mikserom.

Namažite tepsiju za pečenje sa malo ulja i započnite ređanje – red kora, red nadeva (otprilike 3/4 supene kutlače u svakoj turi).

Pre nego što sipate fil, svaku koru dodatno “podmažite” sa malo ulja, kako bi gibanica bila sočnija.

Postupak ponavljati sve dok vam ne ponestane kora, a malo nadeva sačuvati da zalijete i poslednju koru – tako će gibanica dobiti prelepu zlatnu boju.

Stavite tepsiju u vruću rernu, koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni i pecite oko pola sata – tačnije dok gibanica ne naraste i gornja korica postane reš.

Izvadite iz rerne i sačekajte da se malo ohladi (ako izdržite, jer će vas sam miris omamiti), a potom ju iseckajte na kockice i poslužite gostima.

Gibanica je još lepša kada je potpuno hladna, pa sir i kore postanu kompaktni, tako da je možda bolje da ju pripremite dan ranije – em ćete dobiti na vremenu, em vaši gosti neće imati plikove na nepcu.

Zapečene paprike punjene sirom

Paprike su gotovo neizostavni deo srpske kuhinje – bilo da ih jedete u formi ajvara, ili da ih punite različitim vrstama nadeva, a neretko se nađu na stolu i u pohovanoj varijanti.

Vaša slavska trpeza će svakako biti bogatija, ukoliko ih poslužite u vidu predjela, punjene sa sirom, a potom zapečene u rerni. Gosti će teško moći da odole njihovom miomirisu i osvežavajućem ukusu.

Paprike sa sirom slavska trpeza
Foto: Stanislav Beti

Potrebni sastojci:

  • 5-6 paprika šilja (može i babure, ali nama šilje lepše izgledaju)
  • 500 grama sitnog sira
  • 4  jaja
  • 2 kašike kisele pavlake
  • beli luk
  • ulje
  • mirođija
  • peršun
  • vegeta
  • so
  • biber

Način pripreme:

Paprike dobro oprati, a zatim odseći peteljku i ukloniti semenke.

U dubljoj posudi pomešati sir, 3 jaja i izgnječeni beli luk (2-3 čena).

Dodati 2-3 kašike ulja, prstohvat mirođije i peršuna, soli, bibera i vegete po ukusu (u zavisnosti od slanoće sira) i sve dobro promešati, da dobijete kompaktnu smesu. Ljubitelji mesa fil mogu da obogate sa nekoliko komadića pančete ili pršute.

Napuniti paprike pripremljenim nadevom, a potom ih poslagati u posudu za pečenje. Jedan mali savet – da fil ne bi previše iscureo, povežite paprike sa “poklopcem” tj. peteljkom – čačkalicama.

Umutiti pavlaku i jedno jaje, a potom taj preliv premazati preko napunjenih paprika – nakon pečenja jelo će dobiti divnu zlatno-žutu “koricu”.

Staviti u prethodno zagrejanu pećnicu i peći na 200 stepeni od 30 do 45 minuta – povremeno proveriti, da paprike ne zagore.

Ovo jelo je jednako ukusno za konzumaciju i u toploj i hladnoj varijanti – kada se ohlade, nadev se u potpunosti sjedini sa paprikom, pa su idealne za osvežavajuće predjelo.

Prebranac

Naravno, prava slavska trpeza ne da se zamisliti bez sočnog zapečenog prebranca, ili tavče na gravče, kako ovo jelo zovu u Severnoj Makedoniji.

Ide savršeno kao prilog uz praseće pečenje, ili kobasicu, a može da se jede i zasebno, pošto je vrlo sito.

Prebranac slavska trpeza
Foto: Screenshot/YouTube/Sace recepti

Potrebni sastojci:

  • 500 grama krupnog pasulja (tetovac ili prebranac)
  • 1 kilogram  crnog luka
  • glavica crnog luka
  • 2 ljute crvene paprike (ako želite da pasulj bude pikantniji)
  • 4 decilitra ulja
  • slatka aleva paprika
  • so 
  • biber

Način pripreme:

Pripremu ovog jela treba planirati dan unapred, jer je pasulj potrebno potopiti u vodu i ostaviti da nabubri i prenoći.

Narednog dana prosuti vodu i naliti novu, pa pustiti da baci ključ.

Prva voda se takođe baca, a nakon toga pasulj ponovo naliti toplom vodom i dodati glavicu luka isečenu na rebarca (režnjeve), nekoliko zrna crnog bibera, kao i 2 ljute parike, ako želite da jelo bude pikantnije.

Nakon što voda proključa, smanjiti temperaturu i kuvati na laganoj vatri 2 do 3 sata, pritom vodeći računa da se zrna ne raspadnu.

U međuvremenu, isecite kilogram crnog luka na rebarca i stavite na ulje da se lepo uprži, uz dodatak 2-3 kašike slatke aleve paprike.

Skuvani pasulj potom ocedite i započnite ređanje u zemljanoj ili vatrostalnoj keramičkoj posudi – red pasulja, pa red luka. Posolite i pobiberite po vašem ukusu, a svaki red fino zalijte uljem (nemojte štedeti, ali nemojte ni preterati, da prebranac ne bude premasan).

Nakon što napunite posudu, stavite u rernu da se sve lepo zapeče na 180 stepeni, oko sat vremena. Poslužite jelo toplo ili hladno – po želji – jednako je ukusno.

Svečana pileća bela čorba

Poznato je da se u sezoni slava jede teška hrana i pije dosta alkohola, a ništa neće bolje preporoditi vaš želudac od tople pileće čorbice.

Pored toga što je pravi melem za stomak, predstavlja i odličan lek za mamurluk, pa će vam dodatno razbistriti misli, ukoliko ste potegli koju čašicu više.

Pileća bela čorba slavska trpeza
Foto: Screenshot/YouTube/Bokina kuhinja

 

Potrebni sastojci:

  • 500 grama pilećeg belog mesa
  • 2 krompira
  • 4 šargrepe
  • 1 veći paštrnak (koren)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 koren celera
  • ulje
  • 2-3 lovorova lista
  • crni biber u zrnu
  • peršunov list (sitno naseckan)
  • mirođija (sitno naseckana)
  • so 
  • mleveni crni biber
  • 2 kašike vegete
  • 1 kašika brašna (opciono)
  • 1 jaje
  • 2 kašike kisele pavlake

Način pripreme:

Povrće za čorbu – crni luk, šargarepu, paštrnak i celer, iseckati na sitne kockice, baš kao i pileće belo meso.

U dublju šerpu, sipati malo ulja – da pokrije dno, a potom dinstati crni luk, dok ne postane staklast. Dodati šargarepu, paštrnak i celer i naliti malo tople vode, da ne zagori.

Dodajte meso isečeno na bele kockice i začinite sa malo soli, bibera i kašičicom vegete. Dolivajte po malo tople vode, uz stalno mešanje, a zatim pustite da se krčka u poklopljenom loncu 10-ak minuta.

Ubacite iseckani krompir, sve dobro promešajte i nalijte oko 2 i po litre tople vode. Ubacite 2-3 lovorova lista (možete ih prstima pokidati da puste intenzivniju aromu) i nekoliko zrna crnog bibera.

Pustite čorbu da krčka na laganoj vatri oko 2 sata, a potom dodajte kašičicu vegete i malo iseckanog peršuna i mirođije.

Ostavite lonac na šporetu još nekoliko minuta, pa probajte da li je jelo dovoljno začinjeno po vašem ukusu i po potrebi dodajte još soli i bibera.

.U manjoj posudi razmutite jaje i pomešajte sa 2 kašike pavlake, a zatim lagano dodajte u tu smesu par kutlača čorbice, uz stalno mešanje, da se jaja ne zgrudvaju.

Ako vam se čorba učini retka, možete opciono u posudu dodati i kašiku brašna i sve zajedno dobro umutiti.

Na kraju sipajte sadržaj posude u čorbu, izmešajte i ostavite nekoliko minuta na toploj ringli, a potom poslužite uz krišku limuna.

Sarma od kiselog kupusa

Bez njenog carskog visočanstva – sarme, nijedna slava nije potpuna – u zimskom periodu napravljene od kiselog kupusa, a u letnjem – od zelja, ili vinovog lista.

Svakom gurmanu će poći voda na usta od ovog specijaliteta, a može se pripremati u posnoj ili mesnoj verziji. Mi smo se, kao ljubitelji mesa, opredelili za mrsnu varijantu.

Sarma slavska trpeza
Foto: Screenshot/YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Potrebni sastojci:

  • 2 kg kiselog kupusa (prokole tj. glavice)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 150 grama svinjske masti (može i ulja, ali mast će dati bolji ukus, a i zdravija je)
  • 500 grama svinjskog mlevenog mesa
  • 250 grama junećeg mlevenog mesa
  • 30 grama pirinča
  • 1 kašika sitno isečenog peršuna
  • 1 jaje
  • 150 grama suve slanine
  • 1 suva kobasica
  • 200 grama suvog mesa od rebara
  • 1 kašika brašna
  • 1 do 2 kašike slatke aleve paprike
  • so
  • biber
  • vegeta

Način pripreme:

Odabrati manje glavice kupusa, odvojiti jedan po jedan list i istanjiti na svakom rebro, tj. tvdri deo.

Sitno iscekani crni luk propržiti na 100 grama masti, dodati svinjsko i juneće mleveno meso i pirinač, pa dinstati dok meso ne dobije lepu sivkastu boju.

Začiniti po ukusu –  dodati peršun, vegetu, so i biber, kao i jaje, koje služi da bolje poveže smesu. Sve dobro izmešajte, a zatim prionite na motanje sarmi.

Položite na dlan ruke list kupusa, napravite na sredini malo “udubljenje”, koje ćete napuniti sa kašikom ili dve nadeva, u zavisnosti od veličine lista. Potom uvijte sarmu, a krajeve kupusa uvucite unutra, kako se vaš “zamotuljak” ne bi raspao.

U dublji lonac, čije ste dno prethodno prekrili listovima kupusa, poređajte gotove sarme uspravno, stavljajući između njih po koji komad slanine, suvog mesa i kobasice.

Kada napunite jedan red, ređajte na njega sledeći po istom principu, a ovako složene sarme nalijte hladnom vodom taman da ogreznu. Kad baci ključ, smanjiti temperaturu i kuvajte na tihoj vatri 3 do 4 sata.

Od preostale masti napravite zapršku, dodajući brašno i alevu papriku. Prelijte sarme, poklopite i ostavite da sve krčka na tihoj vatri još pola sata. Poslužite uz pire krompir ili pavlaku, po želji.

Šaran na pirinču sa suvim šljivama

Posna slava ne može da prođe bez ribljih specijaliteta, a mi vam predlažemo da isprobate sočnog šarana na pirinču, sa suvim šljivama.

Mnogo je zdraviji od pržene ribe, a pravi je dokaz je da posna jela mogu itekako ukusna. Dobijate i dodatni vremenski bonus kad stavite šarana u pećnicu, pa se možete posvetiti spremanju drugih đakonija.

pečeni šaran slavska trpeza
Foto: Screenshot/YouTube/Njam Food

Potrebni sastojci:

  • 1 veći šaran od 3 kilograma
  • 200 grama pirinča
  • 100 grama suvih šljiva
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 štap praziluka (više se koristi zeleni deo tj. peraja)
  • vegeta
  • so 
  • biber
  • peršun
  • majčina dušica
  • malo suvog grožđa, brusnica i seckanih oraha (opciono)

Način pripreme:

Očišćenog šarana detaljno oprati (posebno deo gde se nalazila utroba), a zatim zaseći na nekoliko mesta. Ribu dobro posoliti, a zatim zareze špikovati sitno isečenim belim lukom.

Šupljinu utrobe posuti peršunom, majčinom dušicom i vegetom, pa napuniti suvim grožđem i brusnicama, a da bi jelo bilo ukusnije, dodati iscekana jezgra oraha.

Preliti ribu uljem da bude sočnija, a potom staviti tepsiju u prethodno zagrejanu rernu, da se peče na 200 stepeni.

Za to vreme, u tiganj sipati malo ulja i dodati sitno iseckani crni luk i peraja praziluka, a nakon par minuta dinstanja, ubaciti opranu rižu i naliti vodom da ogrezne.

Potopiti suve šljive u vodu, da malo omekšaju i da se speru nečistoće.

Nakon 25 minuta, izvaditi ribu iz pećnice, oko nje lepo poslagati rižu sa izdinstanim lukom i prazilukom i suve šljive, dodatno začiniti “travčicama” i zasoliti i pobiberiti po potrebi.

Dodati ostatak nasečenog praziluka i još malo zaliti uljem, a potom vratiti u rernu i peći još pola sata.

Nakon sat vremena pečenja, šaran je gotov, a najlepše je da ga poslužite gostima uz kvalitetno belo vino, poput onog kojeg prave u banoštorskim vinarijama.

Hrskavo praseće pečenje iz rerne

Svaki gost na mrsnoj slavi obraduje se kada se na stolu konačno nađe praseće pečenje, “zvezda večeri”, koja po pravilu zaseni sve ostale špecije sa slavske trpeze.

Velika verovatnoća je da ste se do sada umorili od pripreme silnih đakonija –  ukoliko je to slučaj, preporučujemo vam da odmorite i naručite meso od proverenih majstora.

Najbolje pečenjare u zapadnoj Srbiji, poznate su po vanserijskom prasećem pečenju, pa svake godini u sezoni slava vlada neopisiva jagma za njihovim specijalitetima, a pečenjare u Beogradu takođe nude sjajan kvalitet “bezobrazluka” sa ražnja.

Međutim, ukoliko imate želje i energije, spremili smo vam sjajan recept iz domaće radinosti, kojim ćete stati “na crtu” najboljim majstorima svog zanata.

praseće pečenje slavska trpeza
Foto: Screenshot/YouTube/My Kitchen Tanja

Nama je ispalo odlično, a verujemo da će i vama, samo pratite ovo jednostavno uputstvo.

Potrebni sastojci:

  • 4-5 kilograma mlade prasetine (najbolje je da meso bude prošarano – malo buta, malo rebara)
  • so
  • voda

Način pripreme:

Meso dobro oprati, prebrisati ga suvom krpom da upije višak tečnosti, a potom ga pošteno usoliti – dobro ga istrljajte rukom sa svih strana i zaista nemojte štedeti na ovom začinu.

Potom meso treba da odstoji u frižideru nekoliko sati, a možda je najbolje da ga ostavite da prenoći, pre nego što se upustite u proces pripreme.

Možda niste znali, ali prasetinu ćete najlepše napraviti u kućnoj varijanti ako meso stavite u hladnu rernu, kako bi se postepeno ispeklo i ostalo sočno i mekano kao duša.

Pre nego što prasence ubacite u (nezagrejanu) pećnicu, izbockajte kožicu kako bi lakše izlazio višak masnoće. Potom ga “složite” na rešetku, ispod koje ćete staviti pleh za pečenje, u koji ćete sipati malo vode, kao na sledećem video snimku:

Uključite rernu na 180 stepeni i stavite prasetinu da se peče, tako da kožica bude sa gornje strane. S vremena na vreme, premažite kožicu viškom masnoće koja je iscurila u pleh i po potrebi dodajte još vode, ako je u međuvremenu isparila.

Posle 2 i po sata, okrenite meso da se ispeče sa druge strane, a nakon još sat vremena u rerni, ponovo ga vratite u prvobitan položaj. U međuvremenu, nemojte zaboraviti da premazujete meso.

Nakon otprilike 4 i po do pet sati, dobićete praseće pečenje iz snova, sa neverovatno hrskavom koricom – gosti će biti oduševljeni!

Vrhunska reform torta

Vrhunac svake gozbe su slatkiši, a gosti na vašoj slavi će sasvim sigurno biti impresionirani reform tortom, idealnom da upotpuni svečarske trenutke, a neodoljiva kombinacija oraha i čokolade izmamiće uzdahe zadovoljstva.

Ukoliko nemate vremena da pravite ovaj poznati delikates, ili vas je izmorilo višednevno spremanje đakonija, kako bi slavska trpeza bila savršena, pravo rešenje mogu biti domaći sitni kolači, koji odlično pašu uz neki lep dežistiv.

Međutim, ako se odlučite da još jednom zasučete rukave, možete se opredeliti za različite varijacije ove popularne torte. Nama se najviše svideo recept gospođe Aleksandre, koji smo pronašli na sajtu moja mala kuhinja.

Reform torta slavska trpeza
Foto: Screenshot/YouTube/Moja mala kuhinja

Potrebni sastojci:

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 250 grama šećera
  • 300 grama oraha

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 150 grama šećera
  • 150 grama čokolade za kuvanje
  • 250 grama maslaca
  • malo ruma

Za čokoladnu glazuru:

  • 150 grama čokolade za kuvanje
  • 60 grama maslaca
  • 100 grama oraha (za dekoraciju)

Način pripreme:

Za početak, pripremite 12 jaja i odvojite žumanca od belanaca. U dubljoj posudi umutite belanca mikserom, uz postepeno dodavanje 150 grama šećera (kašiku po kašiku), dok ne dobijete čvrstu penastu masu.

U ovaj šam od belanaca dodati 300 grama samlevenih oraha, ali pažljivo, da ne biste uništili belanca.

Na dno tepsije stavite pek papir i izručite pola pripremljene mase. Lepo poravnajte koru i stavite je da se peče u rerni, na 180 stepeni oko 20 minuta.

Isto ponovite sa ostatkom fila i sa drugom korom, a ako je kora suviše široka, možete ju iseći po dužini – tako će vaša torta imati veću spratnost.

U međuvremenu, bacite se na pripremu fila. Umutite mikserom 12 žumanaca, koje ćete pomešati sa 150 grama šećera – treba da dobijete penastu masu.

Potom prokuvajte dobijenu masu u vatrostalnoj posudi, na pari, 20-ak minuta, a dok je sve još vruće, ubacite 150 grama čokolade za kuvanje i mešajte dok se sve ne sjedini.

Sklonite sa pare i ostavite fil da se ohladi, a potom izvadite 250 grama maslaca da omekša na sobnoj temperaturi. Pomešajte sa filom, koji se u međuvremenu ohladio, dok ne dobijete kompaktnu masu, u koju možete dodati koju kapljicu ruma.

Fil podelite na toliko delova koliko imate kora, a mali deo odvojite da namažete i spoljne stranice torte. Ravnomerno nafilujte kore, koje ćete naslagati na sprat.

Za kraj ukrasite tortu čokoladnom glazurom – napravićete je od 150 grama čokolade i 60 grama maslaca, koje ćete istopiti na pari.

Pospite je po torti i poravnajte nožem, a kolač zatim ukrasite orasima i stavite u frižider na par sati.

Prijatno i Srećna slava!

Božićna trpeza: Najbolji recepti za česnicu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link