Recepti

Sarma: 5 neverovatnih recepata za sve prilike

Ukoliko ste i vi sa ovih naših područja, pretpostavljamo da pravi nedeljni ručak ne možete zamisliti bez sarme. A pravi recepti za domaća jela se danas teško mogu naći. Posebno ako je u pitanju zima, kada sve miriše na kiseli kupus i tešku hranu. Sarma je tradicionalno grčko, srpsko, makedonsko, bosansko i tursko jelo. Generalno, to je univerzalni porodični ručak na Balkanu.

Kada se umesto kiselog kupusa sprema u lišću od vinove loze onda je ova sarma idealna za dane posta. Za vas smo izdvojili nekoliko recepata za sarmu u kojima ćete uživati, od mrsne sarme od kiselog i slatkog kupusa do posne. Išli smo toliko daleko da smo pronašli i Sultanove slatke sarme.

Sarma od kiselog kupusa

sarma-od-kiselog-kupusa

Sastojci:

500 gr svinjskog mesa
250 gr goveđeg mesa
200 gr suvih svinjskih rebara
150 gr suve slanine
150 gr masti
50 gr pirinča
2 kg kiselog kupusa
2 lista lorbera
1 jaje
1 kašika brašna
1 glavica crnog luka
1 kašika aleve paprike
Malo bibera
So

Priprema:

Sa manjih glavica kiselog kupusa skidati jedan po jedan list, nožem odseći deblja rebra sa njih i dobro ih isprati u hladnoj vodi. Meso očistiti od žilica i samleti. U šerpu staviti 100 gr masti, mleveno meso i iseckan luk, pa malo propržiti. Dodati pirinač, malo mlevenog bibera, jedno jaje i soli po ukusu pa sve dobro izmešati.
U veću šerpu poređati na dno nekoliko listova kupusa. Uzimati jedan po jedan list kupusa, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa i zavijati listove. Krajeve kupusa dobro uvući da ne bi nadev ispadao za vreme kuvanja.

  • Sarme ređati u šerpu jednu pored druge u nekoliko redova.
  • Suvo meso i slaninu oprati u vreloj vodi, iseći na parčad pa staviti između redova sarmi.
  • Dodati 5-6 zrna bibera i 2 lista lorbera.
  • Preliti sarmu hladnom vodom i kuvati na tihoj vatri oko 3-4 sata.
  • U tiganju napraviti zapršku od 50 gr masti, kašike brašna i jedne kašičice aleve paprike, preliti njome sarmu poklopiti šerpu i ostaviti da vri još pola sata.
  • Umesto hleba sa sarmom se služi proja.

Izvor: Recepti.com

Sarma od slatkog kupusa

sarma-od-slatkog-kupusa

Sastojci

1 glavica svežeg kupusa, srednje veličine
1 kašika soli
50 ml jabukovog sirćeta
3 glavice crnog luka
1 kg mešanog mlevenog mesa
200 gr pirinča
So, biber, suvi začin
Sitna paprika i lovorov list
200 ml paradajz soka
Suvo meso po izboru

Priprema:

U lonac sipati vodu, so i sirće pa staviti da provri. Dok ne provri poskidati listove sa glavice, a u sredini gde je koren izdubiti. Spustiti listove u kipuću vodu da se blanširaju (2-3 minute). Povaditi listove i ostaviti da se ohlade. Biće malo nesavitljivi ali se mogu puniti.

Crni luk sitno iseckati pa ga prodinstati na ulju i sa jako malo vode. Dodati meso, pirinač, suvi začin, so i biber po ukusu i sitnu papriku. Sve dobro sjediniti i ovom smesom puniti listove kupusa i uvijati kao i običnu sarmu od kiselog kupusa.

Na dno lonca staviti sredinu kupusa pa slagati sarme, a između zabadati suvo meso. Odgore poklopiti sa listovima koji su ostali. Naliti vodom i paradajzom pa dodati lovorov list i staviti da se kuva. Kuvati otprilike 90 minuta na srednjoj vatri.

Po želji napraviti zapršku od kašike brašna i aleve paprike sa malo vode ili upržiti kašiku brašna na malo ulja, pa dodati papriku i onda istresti sve preko sarme. Ostaviti da krčka još 10-15 minuta, da se brašno i paprika ukuvaju. Služiti toplo.

Izvor: Domacirecepti.net

Posna sarma

Sastojci:

Ulje
Dve veće glavice luka
2 šargarepe
Pirinač
2 kašike začina
So
Crvena paprika pola kutlače

Priprema:

U ugrejano ulje dodati naseckan luk i prodinstati. Dodati šargarepu i pola šolje vode. Poklopiti i ostaviti da se dinsta. Pred kraj dinstanja dodati pirinač koji nije skroz isceđen. Izmešati. Voda se više ne dodaje, kako bi pirinač pokupio vodu od ostalih namirnica.

Kada pirinač nabubri onda dodati još pola čaše vode. Začiniti i posoliti. Dodati crvenu papriku, promešati. Nije potrebno da pirinač skroz bude gotov jer će dodatno ići u sarmu. Zatim dodati dosta bibera. Staviti sa strane nadev i pustiti da se ohladi.

U šerpu u kojoj ćete kuvati sarmu, stavite na dno list-dva kiselog kupusa. Sarme punite nadevom i redajte u šerpu. Dodajte lovorov list koji odlično ide uz posnu sarmu. Nasuti dovoljno vode da bi se sarma krčkala i staviti je na šporet.

Posna sarma sa orasima

posna-sarma-sa-orasima

Sastojci:

Glavica kiselog kupusa ili dve manje
4-5 manjih glavica crnog luka
Šolja pirinča
2 kašičice aleve paprike
10 gr mlevenog bibera
2-3 bibera u zrnu
200 gr mlevenih oraha
Tucana paprika
2-3 lista lovora
Kašika brašna

Priprema:

Listove odvojite od glavice i odstranite debelu žilu u sredini lista. Luk sitno iseckajte i pržite na vrelom ulju. Luk posolite i kada je ispržen dodajte očišćen i opran pirinač da se isprži. Mešajte da ne zagori. Dodajte kašičicu aleve paprike i još malo propržite i sklonite sa vatre.

Dodajte biber i mlevene orahe kao i tucanu papriku, ako volite ljutu hranu. Na list kupusa stavljajte nadev i savijajte u sarme.

Sarmu je najbolje kuvati u zemljanom posuđu ili u šerpi sa dubljim dnom. Na dno šerpe stavite ulje, stavite listove kupusa, lovor i biber u zrnu. Nalijte toplom vodom da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša, dolivajući povremeno tople vode. Ukoliko želite laganiji obrok slobodno izostavite zapršku. Prijatno!

Izvor: Stvarukusa.rs

Sultanova slatka sarma (Paša Lokum)

sultanova-slatka-sarma

Sastojci:

1 l mleka
2 kašike kakaoa
1,5 male šolje gustina
1 šoljica brašna
1 čaša šećera
1 vanilin šećer
50 gr margarina
Fil:
1 čaša mleka
1 šlag

Priprema:

Zagrejati 1 l mleka a zatim uz mešanje dodati kakao, brašno gustin i šećer. Kada puding provri skloniti sa vatre i dodati vanilin šećer i margarin. Mešati dok se margarin ne istopi. Tepsiju posuti sa kokosom (da se ne vidi dno tepsije) a zatim preliti pudingom. Ostaviti u frižider 30 minuta.

Šlag izmutiti sa mlekom i kada izvadite kolač iz frižidera premažite ga šlagom. Ponovo stavite na hladno još 1 sat. Seći na pravougaonike i nožem polako urolati.

Sarma je glavno jelo naših slavskih trpeza ali njena nutritivna vrednost uopšte nije mala. To na znači da sarmu treba da izbegavate. Umerena količina obroka bez priloga hleba ili pire krompira može naše kalorije da drži na granicama prihvatljivog.

Izvor: tortekolaci.com


Sarma i kalorije

100 gr sarme ima oko 126 kalorija, odnosno 11 gr ugljenih hidrata, 13 gr proteina i 4,2 gr masti. Sa prilogom, nutritivna vrednost obroka u kome je sarma glavno jelo može otići i do 600 kalorija. Stoga treba biti umeren u konzumiranju sarmi, kao u ostalom u bilo kojem obroku. Jeste da su najbolje, ali ostavite malo i za kasnije. Najbolja je kada “prenoći”.

PROČITAJTE I: 5 sjajnih recepata za preukusne butkice

Čitajte Luftiku na Google vestima

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

76 Shares
Share via
Copy link