Recepti

Brzinska meksička proja: Idealna grickalica za iznenadne goste koja se lako sprema (FOTO)

Brzinska meksička proja
Foto: Luftika

Pozvali ste prijatelje na druženje, pićence se već hladi u frižideru, pripremili ste i razne društvene igre za zabavu, kad vam odjednom sine – nemate nikakvo posluženje. Ako ste se našli u takvoj situaciji, ne paničite, jer imamo idealno rešenje za vaše probleme – preukusna meksička proja će sigurno oduševiti vaše goste, a izuzetno brzo i lako se sprema.

Sastojcima i načinom pripreme podseća na tradicionalnu srpsku proju, uz nekoliko neočekivanih obrta.

Upravo zato je ovaj recept prava stvar u “hitnim” situacijama, kada nemate puno vremena da provedete u kuhinji, a već od mirisa koji se širi iz pećnice, poći će vam voda na usta.

Potrebni sastojci (za 4 do 6 osoba):

meksička proja sastojci
Foto: Luftika
  • 1 pakovanje “Dr. Oetker” smese za proju “po receptu naših baka”
  • 100 grama dimljene slanine
  • 150 grama feta sira (može i mladi sir, ako volite blaži ukus)
  • 10-ak zelenih maslina bez koštice
  • 3 pečene kisele paprike
  • 100 grama kukuruza
  • 100 grama tvrdog sira
  • gazirana mineralna voda
  • maslinovo ulje
  • susam

Način pripreme:

Uključite pećnicu da se zagreje na 200 stepeni.

Dimljenu slaninu iseckajte na sitne komadiće, pečenu papriku na trakice, a masline prepolovite.

Stavite papriku, kukuruz i masline na kuhinski ubrus, kako bi se ocedio višak tečnosti, a za to vreme isecite feta sir na kockice.

Ubacite masline i pečenu papriku u secko i dobro izmiksajte (naravno, možete ovo da učinite i “peške” – nožem, ali poenta je da jelo bude što pre gotovo).

Sastojci secko
Foto: Luftika

U dublju šerpu ubacite smesu za proju u prahu, dodajte 1 deciltar ulja (otprilike 3 čašice za rakiju) i 4 decilitra mineralne vode.

Dobro umutite mikserom nekoliko minuta, dok ne dobijete kompaktnu masu (prašak za pecivo nije potrebno dodavati naknadno).

Mućenje testa meksička proja
Foto: Luftika

U umućeno testo dodajte usitnjene pečene paprike i masline, kao i iseckanu slaninu, feta sir i kukuruz.

Smesa za meksičku proju
Foto: Luftika

Promešajte varjačom, a potom nastavite mućenje mikserom par minuta. Nemojte dodatno soliti, pošto sama smesa za proju već u sebi sadrži so, a dodatnu slanoću jelu daće slanina i sir.

Mućenje smese
Foto: Luftika

Tek malo nauljite dno tepsije, a zatim izručite iz šerpe “umiksano” testo sa satojcima. Narendajte preko tvrdi sir, pa pospite od gore susamom.

Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu i pecite na srednjoj rešetki oko 40 minuta. Znaćete da je meksička proja gotova, kada dobije finu zlatnu koricu.

Izvadite tepsiju iz rerne, prekrijte krpom i ostavite 15-ak minuta na sobnoj temperaturi, da se malo ohladi, a potom iseckajte na kockice.

Za pravi meksički ugođaj, poslužite proju uz ljute halapenjo papričice (ako želite da vaši gosti “bljuju vatru”, možete ih staviti i u smesu) i “bezobrazluke nakoso” – kobasicu, kulen, šunku, ili šta vam je već pri ruci.

Brzinska meksička proja
Foto: Luftika

Sasvim sigurno će izmamiti uzdahe zadovoljstva kod vaših prijatelja, a za desert možete ispeći slastan kolač sa višnjama i breskvama, koji se jednako lako sprema.

Prijatno!

Musaka od kiselog kupusa: Idealna alternativa za sarmu, sprema se brzo i lako (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link