suvi-sitni-kolaci
Recepti

6 savršenih recepata za suve i sitne kolače kojim ćete zasladiti praznike

Bajadere, minjoni, oblande, gurabije, šapice.. Lista sitnih kolača se ovde ne završava. Omiljena poslastica za svaku slavu, rođendan, veselje ili za nedeljno druženje sa porodicom. Sitni kolači su odavno postali slatkiš kojem retko ko može da odoli. Čak i oni koji nisu ljubitelji kolača, na tanjiru raznih ukusa, sigurni smo da će pronaći nešto baš za svoja nepca.

Donosimo vam šest recepata za sitne i suve kolače koje možete spremati za svaku priliku. Samo izaberite omiljene sastojke. Prijatno.

Bela bajadera

Bela bajadera

Sastojci:

Tamni sloj:

  • 2 dl vode
  • 300 g šećera
  • 125  maslaca
  • 500 g mlevene plazme

Svetli sloj:

  • 1 dl vode
  • 200 g šećera
  • 125 g maslaca
  • 200 g mleka u prahu
  • 100 g kokosa

Priprema:

Tamni sloj (donja kora): Vodu, šećer i maslac prokuvajte i u to dodajte mlevenu plazmu. Svetli sloj: vodu, šećer i maslac prokuvajte.

Skinite sa vatre i u to dodajte mleko u prahu. Promešajte, a zatim dodajte kokos. Kada se svetli sloj ohladi, premažite ga preko tamnog, a zatim stavite kolač u frižider da se stegne.

Izvor: Recepti za kolače

Jaffa oblande

Sastojci:

  • 400 ml vode
  • 500 g šećera
  • 300 g margarina
  • 450 g mlevene  plazme
  • 100 g kokos brašna
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g čokolade ili 2 kašike kakaa
  • 2 veće oblande

Priprema:

Vodu i šećer stavite da se kuva. Čim voda krene da ključa ubacite margarin iseckan na kockice i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa vatre i odmah dodajte mleveni keks, mlevene orahe i kokos brašno. Promešajte i odmah, dok je fil vruć, polovinu rasporedite na oblandu.

Preko fila rasporedite jaffe sa čokoladom okrenutom prema dole.

U preostali fil dodajte istopljenu čokoladu ili kakao i mešajte dok se smesa ne ujednači, a onda prefilujte preko jaffe pa stavite drugi list oblande i pritisnite. Prebacite u frižider pa opteretite nekim težim predmetom.

Obično stavim pleh koji je veličine oblande ili za nijansu veći, pa u njega sipam hladnu vodu. Ostavim najmanje 2-3 sata da se ohladi i stegne, a onda lenjirom i skalperom sečem na željenu veličinu.

Ako ne žurite, ostavite preko noći da se dobro ohladi i stegne.

Saher minjoni

saher-minjoni

Sastojci:

Kora:

  • 4 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 60 g čokolade
  • 60 g margarina
  • 1 ravna kašika kakaoa
  • pekmez ili džem od kajsija (birajte gušći)

Glazura:

  • 200 g čokolade
  • 5-6 kašika ulja

Priprema:

Otopiti čokoladu zajedno sa margarinom na laganoj vatri pa ostaviti da se prohladi. Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.

Odvojiti belanca od žumanaca pa ulupati žumanca sa pola mere šećera. Sipati prohlađen margarin i čokoladu i sve zajedno mutiti.

Toj masi dodati brašno i kakao pa opet sve umutiti. Posebno umutiti belanca sa šećerom u jaku penu. Sjediniti zajedno belanca sa prethodno umućenom smesom sa žumancima.

U veliki pleh od rerne staviti papir za pečenje pa izliti smesu za koru i staviti da se peče pa smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći nekih 20 minuta.

Korica je tanka, pogledajte posle 15 minuta jer nisu nam sve rerne iste pa da ne bi se prepekla. Pečenu koru odmah premeriti pa iseći na 3 jednake trake.

Ostaviti da se ohladi, papir skinuti pa dve trake premazati pekmezom ili džemom od kajsija i naslagati jednu na drugu.

Odgore staviti treći deo kore. Sve umotati u streč (providnu prijanjajuću) foliju, učvrstiti kolač i staviti u zamrzivač na 3h. Izvaditi pa iseći oštrim nožem u kockice, dimenzije izaberite sami.

Otopiti čokoladu sa uljem na laganoj vatri pa na viljušku staviti kockicu a kašičicom iznad posudice sa čokoladom preliti kockicu sa svih strana. Odložiti prelivenu kockicu, sad već minjon na papir za pečenje. Sa tog papira se najlakše skida, neće se zalepiti. Ostaviti da se čokolada stegne pa nožićem ili nečim sličnim odstraniti višak čokolade koji je malo cureo sa minjona pa ih onda staviti u korpice.

Prijatno.

Izvor: Domaci recepti

Gurabije

gurabije

Sastojci:

  • 100 grama maslaca
  • 300 grama tečnog zaslađivača od šečerne repice
  • 200 ml ulja
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml pavlake
  • i oko 700 grama brašna

Priprema:

Otopiti maslac, staviti ga u zdelu dodati ulje, zaslađivać, pavlaku, jaje, so prašak za pecivo i brašno toliko da dobijete mekano testo kao za hurmašice.

Praviti gurabije. Ja sam jednu stranu posipala smeđim šećerom, možete staviti i rezgu od oraha i peći ih na 200 stepeni 25 minuta.

Na kraju vam ostaje da uživate u lepom ukusu.

Izvor: Torte i kolaci

Šapice od meda

sapice od meda

Sastojci:

  • šoljica  – 200 ml
  • 4 šoljice brašna
  • 1 šoljice masti
  • ½  šoljice meda
  • ½  šoljice šećera
  • jaje
  • mala kašičica sode bikarbone

I još

  • šećer u prahu

Priprema:

Brašnu dodati sodu bikarbonu i prosejati.  Zatim dodati mast i dobro rukama  umešati da se dobije mrvasta smesa. Med, šećer i jaje koje ste kratko  umutili, dodati toj smesi i zamesiti testo.

E, sad, neko kalup masti i pobrašni, ja ne. Uzmem hrpu testa, umočim je u brašno i brašnastu stranu utisnem u kalup i prstima rastanjim. Kalupi na taj način ostaju čisti i ne budu umrljani mašću i brašnom koje se prilikom pečenja zapeče.

Kalupe slažem u tepsiju i pečem na 180 C° oko 15ak min. Kad blago po ivicama dobiju  boju, gotovi su. Svaki kalup s pečenim šapama lupiti o dasku i kolačić ispadne bez problema.  Još tople, posuti šećerom u prahu. Kalupe ne perem, nego u ohlađene  (brzo se hlade) ponovim postupak.

Sve tako dok imam testa. Stavite ih u kutiju i uživajte u šapama od meda par dana,  zaista dobijete puno od ove smese  ali jasno , smesa se može i smanjiti. Uzmite samo manju šoljicu kao meru.

Izvor: Coolinarka

Vanilice

vanilice

Sastojci:

  • 250 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 g brašna (može malo da varira od veličine limuna, pa soka koliko ima)
  • sok od jednog limuna, može i sitno rendana korica (ukoliko ne volite miris limuna, odlično se slaže i sok od narandže ili kisela voda)
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile, ko nema može i vanilin šećer
  • pekmez od kajsija, može i po želji
  • šećer u prahu za valjanje vanilica

Priprema:

Natrljati brašno sa margarinom pa dodati sok od limuna (narandže ili kiselu), ekstrakt ili vanilin šećer i umesiti testo srednje tvrdoće. Ne sme da se mrvi i kida (dodate malo vode pa premesite) niti da bude premekano (dodate malo brašna pa premesite). Ostaviti da odstoji pokriveno kesom pola sata.

Razvaljati na debljinu 5 mm pa čašicom za rakiju ili modlicom te veličine vaditi kolutiće. Ređati u veliki pleh od rerne i peći u prethodno zagrejanoj rerni (uključite dok valjate testo) i stavite da se peče 10ak minuta. Treba da ostanu svetle, da požute može ali ne i da postanu braon. Ako vam neka slučajno bude od dole braon samo malo nožem sastrugati, nema bacanja.

Lepiti po dve, mažući sa po malo pekmeza između. Uvaljati u šećer u prahu.

Izvor: Brzi kolači

Na kraju izbor je na vama i vašim gostima. Prednost spremanja sitnih i suvih kolača jeste u tome što se na tanjiru za svakoga nađe ono što voli. Vi izaberite vaš recept pa nam javite koji je. Do tada Luftika uživa u ovih šest recepata sitni i suvi kolači za svaku priliku.

Najlepši recepti za zimske kolačiće

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Irma Mićanović

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš