Recepti

Zlatiborski kajmak redovno putuje u naš grad

Zdrava, domaća hrana nema cenu, a u ovo su se uverili svi koji su bili na Zlatiboru i u svojim torbama poneli delić planinskih ukusa. Jedna od najprodavanijih zlatiborskih namirnica svakako je kajmak, a interesantno je da se on pravi samo u Srbiji i nekim delovima Bosne. Slobodno možemo reći da je ovo autentično, srpsko jelo, a kuvar Nenad Malacko iz Zlatiborskog prozorčeta, male planinske oaze u Novom Sadu, kaže da se nigde u Evropi nije susreo sa kajmakom.

A osim kajmaka, pogledajte koje su jo najpoznatije znamenitosti Zlatibora.

– Radio sam u mnogim zemljama, poput Nemačke, Slovačke, Mađarske, Rusije. Nigde nisam video da koriste baš pravi kajmak. Čudno je što ga čak ni Mađari nemaju, a tu smo komšije – kaže Nenad.

Kajmak se može koristiti kao namaz i prilog, a odlično ide uz duvan čvarke ili pršutu. U ovo se možete uveriti i u Zlatiborskom prozorčetu gde možete probati lepinju sa kajmakom, sa kajmakom i pršutom, ili sa kajmakom i duvan čvarcima. Naravno, tu je i Lepinja sa sve, specijalitet užičkog kraja, koji se ovde pravi po originalnoj recepturi.

zlatiborsko-prozorce-4
Foto: Luftika

Zanimljivo je da ćete čak i uz doručak, kajganu sa slaninom, dobiti kajmak kao prilog, a za predjelo ljubazno osoblje doneće vam još jedan mini specijalitet sa Zlatibora, krompir u čakširama, sa kajmakom, naravno. Kajmak može biti mlad ili star, a kajmak sa Zlatibora specifičan je po samoj teksturi i ukusu. On u naš grad stiže pravo u Zlatiborsko prozorče, gde ga možete kombinovati praktično uz sve.

zlatiborsko-prozorce-14
Foto: Luftika

Gosti se ovde obraduju kada uz porciju jela sa roštilja dobiju i kajmak, a posebno su ukusni ćevapi i pljeskavica na kajmaku. Uz sve ovo, dobro će doći i koji gutljaj domaće rakije, koja zajedno sa kajmakom putuje sa Zlatibora, a ako volite domaće sokove ili vino, Zlatiborsko prozorče je pravo mesto za vas.

Predlažemo da se zasladite domaćom baklavom ili palačinkama. Ali ne bilo kakvim palačinkama, nego pravim, domaćim, sa domaćim pekmezom od šljiva ili kajsija, baš onakvim kakve su nam pravile naše bake.

zlatiborsko-prozorce-11
Foto: Luftika

Dozvolite sebi taj luksuz da i u centru grada i gradske buke uživate u zdravoj, domaćoj hrani, pravoj pršuti i kajamku sa Zlatibora, i domaćim specijalitetima pravljenim na pravom smederevcu. Zdrava hrana danas je postala luksuz, a u Prozorčetu će se pobrinuti da svaki vaš zalogaj bude prijatan i ukusan.

Specijaliteti užičkog kraja na novosadski način

 

 

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
34 Shares
Share via
Copy link