Recepti

Recept za bosanski burek je najbolje čuvana tajna Balkana, a potrebno je samo 3 sastojka

bosanski-burek

Kada hoćete da uvredite Bosanca, ponudite mu burek sa sirom. Ova stara izreka je i danas istinita. U najboljem slučaju, izazvaćete svađu. Kažu da je prošle godine jedan nevoljnik u Sarajevu tražio burek sa sirom. Zaveden je kao žrtva korone.

Šalu na stranu, u Bosni je burek je kralj pita, pita s mesom. Ostale pite dobijaju naziv po glavnom sastojku – sirnica, krompiruša, zeljanica, bundevara… U svim republikama bivše Jugoslavije postoji burek sa sirom, ne i u Bosni.

Razlog je jednostavan – tamo je burek nacionalno jelo, veoma je ukusan i sočan i kada prenoći, dok se u većini buregdžinica u Beogradu ili u Novom Sadu može baciti nakon sat vremena. Zato je recept za pravi bosanski burek jedna od najbolje čuvanih tajna ovih prostora, a mi vam u nastavku prenosimo recept kako da ga napravite.

Sastojci za testo

  • 1 kg brašna TIP450
  • so
  • mlaka voda

Nakon što je umešeno, testo treba da odstoji u plastičnoj kesi najmanje 20 minuta na toplom, a u frižideru i do 2 dana.

Umesite testo, razvijete ga, a potom premažete uljem ili maslacem

Sastojci za mesnu smesu

  • 1,5 kg junećeg sitno seckanog mesa (može i mlevenog)
  • crni luk
  • beli luk
  • biber
  • so

Priprema

Pitice umotati, a potom premazati uljem ili maslacem.

Burek se peče u zagrejanoj rerni na 250°C oko 20 minuta, a potom 5 minuta na dnu rerne, “da se zapeče”.

Za hrskaviji burek, preliti s malo prokuvane vode.

Bujrum.

Kažnjen sa 400€ jer je jeo bez maske, a buregdžinica se nudi da plati

Tamara Obradović

Tamara Obradović

komentar

Klikni da objaviš komentar

97 Shares
Share via
Copy link