Magazin

Miladin Šobić je bio najveća zagonetka jugoslovenske muzike, klanjali su mu se Balašević i Arsen

miladin-sobic
Foto: muzikopedija.com

Te 1980. godine dvojici mladih kantautora bilo je predodređeno da pokore Jugoslaviju. Jedan je bio 27-godišnji Đorđe Balašević, a drugi 24-godišnji Miladin Šobić. “Činjenica je da sam Miladina Šobića voleo”, rekao je Balašević u intervjuu za Muzika.hr i dodao kako nakon njega i nema pravog konkurenta.

Jednostavni i neposredni Šobić, rođeni Nikšićanin i dubrovački student, stekao je kultni status još krajem sedamdesetih među mladim Sarajlijama, gde je snimao za sarajevski Diskoton. Popularnost mu se krenula širiti po celoj Jugoslaviji, iako je njegov zvuk bio potpuno drugačiji od novog talasa koji se tada budio. Početkom osamdesetih nizao je sjajne i originalne hitove “Džemper za vinograd”, “Od druga do druga”, “Marija”, “Ožiljak” i druge.

U vreme vrhunca popularnosti Šobiću nakon teške bolesti umire sestra. On se povlači u rodni Nikšić u Crnoj Gori i više nikad nije pevao. Od muzike su za njim ostala samo dva albuma, oba snimljena prije njegove tridesete godine.

Miljenko Jergović svedoči kako je Šobića obožavao i Arsen koji za druge kantautore i nije imao lepe reči. Šobić je uticao i na karijeru Ede Maajke, potvrdio je Edo za Index, a voli ga i Mile Kekin.

O Šobiću su se nakon toga smišljali mitovi: da je mrtav, da je bez prebijene pare, da opet snima, da čuva ovce, da je u samostanu… A Šobić je ćutao.

Srećom, Šobić je živ. Šeta rodnim Nikšićem, voli prirodu i živi kako je uvek i živeo, smerno. Godine 2013. Šobić je doživeo moždani udar od kojeg se dugo oporavljao, a 2016. pojavio se na primanju crnogorske nagrade za životno delo.

Hoće li opet snimati? Ne želi, kažu oni koji ga znaju i dodaju da Šobić nikad nije bio poput drugih. Nije pevao za slavu, nastupao je po mestima koja jedva možete naći na karti. Nije pevao ni za novac. Pevao je jer su mu se pisale pesme i pevalo, a od smrti sestre, nažalost, to više nije slučaj.

Ko zna kako bi danas izgledao katalog jugoslovenskih balada da je Šobić pevao duže. No, i ovako imamo dva sjajna albuma. I legendu.

11 tuđih pesama koje je Dino Merlin maznuo i predstavlja ih kao svoje

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Šoba legenda !!!, karakter,poruka,stav,kompozitor,..-sve !. Autor 5+ !!!. Hvala mu za divne pesme !!!

88 Shares
Share via
Copy link