Balkan Magazin

11 tuđih pesama koje je Dino Merlin maznuo i predstavlja ih kao svoje

dino-merlin-plagijati

Za pojam “plagijat” se na našim prostorima, makar kada je o muzici reč, čulo tek osamdesetih godina prošlog veka. Ova reč je latinskog porekla i bukvalno znači “oteti”.

Kod nas se odomaćila u popularnoj muzici, i nije vezana samo za narodnu, niti za neke tamo nepoznate izvođače, već se prisvajanjem tuđih dela, nezakonito i neetički, bave i poznati izvođači rok i pop muzike sa prostora bivše Jugoslavije.

Rođen da mazne

Ipak, pobedik u ovoj kategoriji samo uzmi i ništa ne brini je Edin – Dino Dervišhalidović zvani Dino Merlin, po grupi u kojoj je nekada bio frontmen. Ne brini Dino, zauvek ćeš puniti stadione i dvorane, hale i klubove, bićeš ultra mega giga car veći nego Rambo.

Prosto je jako teško, iz njegove bogate diskografije, izdvojiti samo jedan plagijat, pa smo u fazonu, daj to da naređamo koliko pohvatasmo. Elem, možda je Dino, ruku na srce, nekome i platio autorska prava za muziku pesama kojim puni stadione i hale, ali u to zaista nemamo uvid, pa da ne pretpostavljamo.

Dervišhalidović se nije potrudio da na svom sajtu ni zvaničnom Youtube kanalu potpiše izvorne umetnike, prosto, sve je prisvojio za sebe.

Jedan od najvećih hitova Dina Merlina, pesma koju znaju čak i oni koji ga niti vole niti slušaju svakako je “Mjesečina” iz 1989. godine. Ne da je otpevao na muziku UB40, nego sabio. Dobro, oni pevali “Where did I go wrong”, pa je tekst makar njegov. Da uporedimo uratke, šta nam teško:

Dino

UB40

Ostale pesme koje je Dino “pozajmio”

Spisak se tu ne završava. U brojnim plagiranim melodijama koje su se nakupile tokom višedecenijskog rada ovog, nesporno odličnog muzičkog umetnika, našle su se i sledeće plagijatorske pesme:

– 1993. Ostat će istine dvije – 1984. Prince “When Doves Cry” I ovo smo izdvojili i stavili linkove, ama, original falsifikata! Ove ostale, ili nam verujte na reč (slovo), ili potražite sami. Ako ništa drugo, zabavno je:

– 1993. Vojnik Sreće – 1990. Londonbeat “I’ve Been Thinking About You”

– 1995. Kad sve ovo bude juče – 1995. Michael Jackson “They Don’t Care About Us”

– 1995. Paša moj solidni – 1987. Luca Carboni “Farfallina”

– 1995. Ne daj me nikome – 1994. Marius Müller-Westernhagen “Es Geht Mir Gut”

– 2000. Godinama – 1989. Youssou N’Dour “My Daughter”

– 2000. Kad si rekla da me voliš – 1997. Tonic “If You Could Only See”

– 2000. Sve Je Laž – 1998. İbrahim Tatlıses “Akdeniz Akşamları”

– 2004. Burek – 1991. Manu Chao “King of Bongo”

– 2004. Subota – 1995. Sezen Aksu “Zalim”

“Kad padne miš u granje”: Šta smo sve pevali pogrešno?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Sve su to potpisane pesme na njegovim albumima.Nadjite njegova origunalna izdanja pa cete videti.”SVE JE laz” i “burek” su njegove pesme,nisu plagijati.

    • Plegijati, pokradena muzika. Samo reči su njegove ili ko zna čije. Poslišajte te pesme i jasno se vidi.

802 Shares
802 Shares
Share via
Copy link