Beograd Lifestyle Magazin

Izabrana najlepša zgrada u Beogradu

Posle tri nedelje glasanja i pristiglih 4.443 glasova, izabrana je najlepša zgrada u Beogradu. Ideja o Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina došla je iz potrebe da se ukaže da u našoj prestonici ima arhitektonskih objekata vrednih pažnje ali i kako bi se napravila jedna analiza gradskog prostora s izdvajanjem onih objekata koji su nas obogatili i na koje smo ponosni ali i na one koje izazivaju kontroverze.

Titulu najlepše zgrade u Beogradu u poslednjih 25 godina ponela je rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz 2005. godine koje potpisuju arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković.

najlepsa-zgrada-u-beogradu-jdp-foto-milos-martinovic
Foto: Milos Martinović

Posetioci portala Gradnja.rs su svojim mnogobrojnim glasovima podržali ovu ideju i posle tri nedelje glasanja i 4.443 pristiglih glasova, izabrali su najlepšu od njih – Jugoslovensko dramsko pozorište u ulici Kralja Milana 50 čiju rekonstrukciju potpisuju arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković koje je dobilo ocenu 7,64. Zgrada JDP-a predstavlja sliku Beograda u malom, to jest, istorijski kontinuitet prošlosti i savremenosti, koje se širom grada konstantno prožimaju, kaže član žirija istoričar umetnosti Marko Stojanović.

Ove zgrade su najlepše u Novom Sadu

Dalje slede, Fiskulturna sala u Obrenovcu sa ocenom 6,69, treće mesto zauzela je Rekonstrukcija kule Nebojša (6,53), četvrto Crkva Svetog Vasilija Ostoškog na Bežanijskoj kosi (6,47) dok se na petom mestu našao Stambeno-poslovni blok B2(6,27)

Žiri naklonjeniji stranom arhitekti

Po izboru stručnog žirija, kojeg su činili arhitekta Đorđe Alfirević, arhitektaAleksa Ciganović, arhitektaNebojša Antašević, istoričar umetnostiMarko Stojanović i i urednik portala Igor Conić, najveći broj glasova osvojio je jedan drugi objekat – hotel Square Nine! Treba primetiti da je zgrada JDP, miljenik publike, na trećem mestu koje deli sa vrtićem Tesla i poslovnom zgradom Anex, dok je drugo mesto osvojila zgrada Zepter koja je kod publike završila u donjem delu lestvice.

Izbor zgrade Square Nine na Studentskom trgu za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina, vrlo je interesantan jer je ona jedina sa spiska od 20 zgrada koje su ušle u uži izbor a da nije projektovana od strane domaćeg arhitekte. Zapravo, njen projekat potpisuje brazilski arhitekta Isaj Vinfeld koji je ovaj hotel zamislio kao savremenu građevinu koja poštuje stil, kolorit i visinu okolnih zgrada zbog čega se savršeno uklapa u okolinu. Upravo time je postignuto da objekat izgleda kao se oduvek nalazio na tom mestu.

Za izgled modernog Beograda zaslužne su izbeglice

Share via
Copy link