najlepsa-zgrada-u-beogradu
Pixabay
Beograd Lifestyle Magazin

Izabrana najlepša zgrada u Beogradu

Posle tri nedelje glasanja i pristiglih 4.443 glasova, izabrana je najlepša zgrada u Beogradu. Ideja o Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina došla je iz potrebe da se ukaže da u našoj prestonici ima arhitektonskih objekata vrednih pažnje ali i kako bi se napravila jedna analiza gradskog prostora s izdvajanjem onih objekata koji su nas obogatili i na koje smo ponosni ali i na one koje izazivaju kontroverze.

Titulu najlepše zgrade u Beogradu u poslednjih 25 godina ponela je rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz 2005. godine koje potpisuju arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković.

najlepsa-zgrada-u-beogradu-jdp-foto-milos-martinovic
Foto: Milos Martinović

Posetioci portala Gradnja.rs su svojim mnogobrojnim glasovima podržali ovu ideju i posle tri nedelje glasanja i 4.443 pristiglih glasova, izabrali su najlepšu od njih – Jugoslovensko dramsko pozorište u ulici Kralja Milana 50 čiju rekonstrukciju potpisuju arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković koje je dobilo ocenu 7,64. Zgrada JDP-a predstavlja sliku Beograda u malom, to jest, istorijski kontinuitet prošlosti i savremenosti, koje se širom grada konstantno prožimaju, kaže član žirija istoričar umetnosti Marko Stojanović.

Ove zgrade su najlepše u Novom Sadu

Dalje slede, Fiskulturna sala u Obrenovcu sa ocenom 6,69, treće mesto zauzela je Rekonstrukcija kule Nebojša (6,53), četvrto Crkva Svetog Vasilija Ostoškog na Bežanijskoj kosi (6,47) dok se na petom mestu našao Stambeno-poslovni blok B2(6,27)

Žiri naklonjeniji stranom arhitekti

Po izboru stručnog žirija, kojeg su činili arhitekta Đorđe Alfirević, arhitektaAleksa Ciganović, arhitektaNebojša Antašević, istoričar umetnostiMarko Stojanović i i urednik portala Igor Conić, najveći broj glasova osvojio je jedan drugi objekat – hotel Square Nine! Treba primetiti da je zgrada JDP, miljenik publike, na trećem mestu koje deli sa vrtićem Tesla i poslovnom zgradom Anex, dok je drugo mesto osvojila zgrada Zepter koja je kod publike završila u donjem delu lestvice.

Izbor zgrade Square Nine na Studentskom trgu za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina, vrlo je interesantan jer je ona jedina sa spiska od 20 zgrada koje su ušle u uži izbor a da nije projektovana od strane domaćeg arhitekte. Zapravo, njen projekat potpisuje brazilski arhitekta Isaj Vinfeld koji je ovaj hotel zamislio kao savremenu građevinu koja poštuje stil, kolorit i visinu okolnih zgrada zbog čega se savršeno uklapa u okolinu. Upravo time je postignuto da objekat izgleda kao se oduvek nalazio na tom mestu.

Za izgled modernog Beograda zaslužne su izbeglice

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share