Novi Sad Uncategorized

Ove zgrade su najlepše u Novom Sadu

Istraživali smo koji su to najlepši objekti u Novom Sadu. Pogledajte koje su top 5 najlepših zgrada u našem gradu.

Banovina

najlepse-zgrade-banovina
Foto: Jovana Rakić

Jedan od prvih, ali i najlepših i najvećih  objekata moderne arhitekture u Novom Sadu, urađen je po projektu arhitekte Dragiše Brašovana, 1930 godine. Impozantno zdanje, svojom zaobljenom formom i masivnom kulom predstavlja vezu između starog jezgra grada i obale Dunava. Nekada sedište bana Dunavske banovine i Banske uprave, a danas Vlade i Skupstine AP Vojvodine. Ovaj objekat je svojom velelepnom kompozicijom i upotrebom najraskošnijih materijala kao i reljefnih portreta najistaknutijih kraljeva i vojskovođa, dobio na ozbiljnosti kakvu treba da ima objekat državne uprave, a snaga kojom objekat odiše, ne jenjava kroz vreme.

Saznaj koje su najružnije zgrade u Novom Sadu

Železnička stanica Novi Sad

najlepse-zgrade-zeleznicka
Foto: Jovana Rakić

Ovaj objekat je jedan od simbola Novog Sada, ali i simbol velike izgradnje najvećeg grada u Vojvodini.  Projektovao ga je inženjer Imre Farkaš, a objekat je otvoren 1964. godine. Karakteristični testerasti krov daje celom objektu ravničarski izgled ponavljajući arhetipski oblik krova, koji je veoma tipičan za vojvođanske predele. Sa druge strane, velelepna građevina predstavlja i vezu između onoga što je grad bio do tada i onoga što naknadno postao, uveđenjem modernog železničkog saobraćaja.

Zgrada Rektorata UNS-a

najlepse-zgrade-rektorat
Foto: Jovana Rakić

Gradnja zgrade Rektorata UNS-a, koja se nalazi u okviru univerzitetskog kompleksa, počela je 1995. godine, prema nacrtima arhitekte Đorđa Grbića, a završena je 2013. godine i projekat potpisuju arhitekte Darko Reba i Igor Maraš. Neobičan kontrast između objekta i prirodnog zelenila na obali Dunava daje poseban utisak.

Zgrada Poljoprivrednog fakulteta

najlepse-zgrade-poljoprivredni
Foto: Jovana Rakić

Projekat potpisuje bračni par Milena i Sibin Đorđević, koji su bili pod velikim uticajem legende internacionalne arhitekture, svetskog arhitekte Le Korbizjea. Kompleks Poljoprivrednog fakulteta izgrađen 1964. godine, ubraja se u jedan od najznačajnijih projekata u Novom Sadu i u svoje vreme je bio najznačajnije gradsko zdanje. Upotreba elemenata internacionalnog stila, kao što su slobodna osnova, slobodna fasada i upotreba brisoleja, čini ga jednim od objekata kojim Novi Sad istupa na arhitektonsku scenu posleratne Evrope.

Administrativno-poslovne zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina

najlepse-zgrade-administrat
Foto: Jovana Rakić

Ovo je još jedan projekat bračnog para Milene i Sibina Đorđevića. Ove zgrade predstavljaju pravi  primer ranog funkcionalizma kod koga je vidljiv uticaj Le Korbizjeove arhitekture. Različita spratnost, sam ugao sustetdne ulice i Bulevara Mihajla Pupina čini vizuelno zanimljivijim, a istovremeno razbija monotoniju jednakih spratnih visina.

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sram vas bilo da ne spomenetr Jovinu gimnaziju. Prelepu zgradu na Trgu Mladenaca. A pricate o ovim ruglima, cast izuzecima.

849 Shares
849 Shares
Share via
Copy link