Magazin Svet

Objavljena lista najopasnijih zemalja koje možete posetiti u 2024. godini

najopasnije zemlje na svetu putovanje 2024. godina
Foto: Freepik

Čak i ako vas odlikuje avanturistički duh, postoje države na planeti u koje baš nije najpreporučljivije putovati, jer u njima vrebaju brojne opasnosti. Tako je kompanija “International SOS” objavila listu najopasnijih zemalja za posetiti u 2024. godini, a među njima su se našli Južni Sudan, Libija i Avganistan.

Oni su objavili interaktivnu mapu, koja pokazuje gde će se putnici najverovatnije suočiti sa bezbednosnim pretnjama, na osnovu rizika od političkog nasilja, društvenih nemira, nasilnog i sitnog kriminala i, ove godine – uticaja klimatskih promena, piše Index.

Najbezbednije zemlje severne Evrope

Među najbezbednijim mestima za posetu su Grenland, Finska, Norveška, Island i Luksemburg, a “International SOS” kaže da su bezbednosne pretnje tamo zanemarljive.

Nasuprot tome, Libija, Južni Sudan, Sirija, Ukrajina i Irak su među najopasnijima za posetu, a ove zemlje su rangirane kao zemlje sa ekstremnim bezbednosnim rizikom.

najopasnije zemlje na svetu 2024 godina putovanje

U zemljama Centralne i Južne Amerike, Venecueli, Hondurasu i Haitiju, bezbednosni rizik za putnike se smatra visokim zgog stalnog porasta kriminala i nemira.

Nasuprot tome, Norveška, Finska i Island su označeni kao sa malim rizikom od zdravstvenih i bezbednosnih problema, što znači da su najbezbedniji – zajedno sa Švajcarskom i Grenlandom.

Zdravstveni rizici

Kada je u pitanju zdravlje, zemlje sa najvećim rizikom od razvoja zdravstvenih problema, ili bolesti, su afričke zemlje – Niger, Sudan, Libija, Centralnoafrička Republika, Somalija i Sijera Leone.

Jemen je takođe označen kao zemlja visokog rizika, kao i Irak, Sirija i Severna Koreja.

Mesta sa niskim rizikom od bolesti su većina onih u Evropi, Kanadi, SAD, Novom Zelandu, Australiji, Južnoj Africi i Čileu.

Rizik od klimatskih promena

Ove godine je po prvi put uključena kategorija koja se fokusirala na uticaj klimatskih promena na države širom sveta.

U Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Italiji, rizik od klimatskih promena se smatra niskim, ali u zemljama kao što su Nigerija, Demokratska Republika Kongo i Sirija, rizik je veoma visok.

Iako je rizik koji predstavljaju klimatske promene nizak za većinu evropskih zemalja, “International SOS” je ukazao na to kako je letnji toplotni talas Cerberus izazvao pustoš na kontinentu.

Temperature su danima bile konstantno iznad 40 stepeni, a turisti u Rimu padali su u nesvest od vrućine.

Izvor: Index

Beograd na samom dnu po kvalitetu života – Sofija, Bukurešt i Baku ljuti konkurenti

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link