Magazin Srbija

“Njemu je ostavila sve”: Porodica britanske milionerke Milke Šormaz tvrdi da ju je prevario bogradski taksista

milka šormaz britanska milionerka taksista prevara
Foto: Pixabay/wal_172619

Nije retkost da određeni ljudi pokušaju da iskoriste starije dementne osobe, a porodica britanske milionerke Milke Šormaz tvrdi da se njihovoj pokojnoj tetki upravo takav slučaj desio u Beogradu.

Njena porodica tvrdi da je ova gospođa izgubila 800.000 funti (934 hiljade evra) u imovinskoj prevari, koja se navodno dogodila u Beogradu i spremna je slučaj odvede pred Evropski sud za ljudska prava.

Oni traže pravdu za svoju tetku Milku Šormaz nakon što su, kako kažu, prevareni.

Milka Šormaz se preselila u Birmingem 1958. godine kada je došla iz bivše Jugoslavije u Veliku Britaniju.

Vodila je uspešan pansion nakon što se povukla s posla u Roveru. Kasnije je često putovala u Srbiju, ali je ostala u Srbiji kada je počela pandemija.

Njena porodica tvrdi da se u Beogradu sprijateljila sa taksistom i njegovom suprugom. Kažu da se postepeno udaljavala od njih i postajala “lak plen”, jer je bila veoma stara i pokazivala znake demencije, piše Telegraf.

Nekretnine prodate za 20 odsto njihove stvarne vrednosti

Samo nekoliko meseci nakon što je upoznala par, Milka je navodno bila primorana da potpiše komplikovane pravne dokumente. Njena porodica tvrdi da su ti dokumenti u suštini oduzeli vlasništvo nad njenim nekretninama.

Takođe se tvrdi da je njen testament promenjen, sa taksistom kao glavnim naslednikom, uključujući i pansion u Birmingemu. Milkine sestričine tvrde da je ostavljena “sama, ranjiva, nemoćna” i da je patila od simptoma kovida.

Milka, koja nije imala decu, nikada se nije vratila u Birmingem i nažalost je preminula u oktobru 2021. godine.

Njena porodica otkrila je da su stan sa tri spavaće sobe, četiri prodavnice i tri garaže, uključujući i mercedes, koje je posedovala u Beogradu, prodate 2018. godine po ceni od oko 20 procenata njihove vrednosti.

Takođe se tvrdi da je novac podignut sa njenog bankovnog računa.

Porodica spremna da slučaj odvede pred Evropski sud za ljudska prava

Njena rođaka Dubravka Arsenović (46) pokrenula je slučaj kod javnih tužilaca u Srbiji, ali tvrdi da nije napravljen nikakav pomak.

Dubravkin advokat uložio je žalbu Ustavnom sudu, ali su rekli da su čekali godinu dana na odluku da li postoji slučaj za razmatranje. Milkini voljeni kažu da su spremni da slučaj odvedu pred Evropski sud za ljudska prava.

– Imamo ogroman spisak dokaza koji potkrepljuju naš slučaj i dokazuju da je naša tetka – koja je bila veoma stara i ranjiva – bila žrtva ogromne nepravde.

Nemamo mnogo izbora osim da potražimo pomoć i ispravimo ovo putem Evropskih sudova ako Ustavni sud u Srbiji odbije naše osnovno ljudsko pravo da iznesemo dokaze – rekla je Dubravka za “BirminghamLive”.

“U Beogradu, nekretnine vrede oko 500.000 funti. Pansion u Birmingemu vredi oko 300.000 funti, tako da je ukupno 800.000 funti.

Najvažnije za porodicu nije novac, već princip da prevaziđu nepravdu.

Žalba Ustavnom sudu i republičkom tužiocu

Porodični prijatelj rekao je da je Milka prodala stan za znatno nižu sumu i da se sve odvilo veoma brzo.

– Milka je imala stan sa tri spavaće sobe, tri garaže i četiri prodavnice u Beogradu. Takođe je imala pansion ovde u Birmingemu. Nekretnine u Beogradu bile bi predmet ostavinske rasprave, ima porodicu, kao i dve sestričine u Velikoj Britaniji i dvoje unučadi. Prodala je svoj stan nekoliko meseci nakon što je upoznala tog čoveka.

Vrednost stana bila je znatno veća, ali ga je prodala za 30.000 evra (25.700 funti). Postoje dokazi da je novac uplaćen na njen račun, ali je istog dana povučen. Dubravka je ovaj slučaj odnela javnom tužiocu u Beogradu, ali je slučaj odbačen. Porodica je tada podnela žalbu i Ustavnom sudu i republičkom tužiocu – rekao je porodični prijatelj.

Pomoć ambasade da telo prebace u Veliku britaniju

On kaže da je Milkina porodica morala da se bori da vrati njeno telo nazad u Veliku Britaniju.

– Milka je umrla u bolnici, a porodici su taksista i njegova supruga uskratili pristup stanu njihove tetke, kako bi uzeli bilo šta od njenih ličnih stvari, na primer odeću, fotografije i pasoš. Britanska ambasada u Beogradu je pomogla i uspela da sredi svu papirologiju da bi njihova pokojna tetka mogla da bude prebačena u Veliku Britaniju, gde je i pripadala.

Ništa od njenih drugih ličnih stvari nije predato porodici, jer su tvrdili da svi predmeti sada pripadaju njima (taksisti i njegovoj supruz). U njenoj umrlici stajalo je da ima demenciju, a Milka je položena pored svog muža na groblju Brandvood End u Kings Hitu – zaključuje prijatelj.

Izvor: Telegraf

Najbogatija Splićanka advokatu ostavila 50 miliona evra, porodica očajna, sumnja na prevaru

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link