cupavci
Recepti

6 recepata za čupavce, koji se brzo spremaju i još brže jedu

Prva asocijacija na kokose i kolače jesu čupavci. Ovo je omiljena poslastica uz toplo zimsko druženje i kafu ili kao ohlađeni dezert u vrelim letnjim predvečerima uz čašu vina.

Recepti za čupavce su uglavnom isti, sa malim razlikama u sastojcima, ali bez obzira da li ćete dodati neki sastojak više ili manje, ovaj ukusni kolač će se uvek naći na vašoj trpezi.

Luftika za vas bira šest recepata za čupavce, koji se brzo spremaju i još brže jedu. Uživajte.

Kokos kocke

kokos-kocke

Sastojci:

Kora:

• 2 jaja
• 250 g šećera
• 2 šolje ulja
• 2 šolje mleka
• 300 g brašna
• 1 prašak za pecivo

Preliv:

• 2 dl mleka
• 200 g margarina
• 250 g šećera
• 100 g čokolade za kuvanje

Posipanje:

• 100 g kokosa

Priprema:

Pripremiti koru: umutiti jaja, dodati šećer, mleko i ulje, sve sjediniti, a zatim polako umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Koru ispeći u podmazanom plehu i ostaviti da se ohladi, pa iseći na kocke. Za preliv otopiti sve sastojke na tihoj vatri, pa kada provri skinuti sa vatre.

Umakati kocke u vruć preliv, pa ih uvaljati u kokos.

Posni čupavci

posni-cupavci

Sastojci:

Za biskvit:

  • 300 g brašna – 15 kašika
  • 175 g šećera – 10 punih kašika
  • 70 g ulja – 12 kašika
  • 180 g vode – 20 kašika
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 100 ml vode
  • 150 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 2 kašike kakaoa
  • 200 g margarina
  • 150 g kokosa

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Na vagu staviti činiju pa anulirati činiju. Dodavati jedan po jedan sastojak baš kako je navedeno….brašno, šećer, ulje, vodu i prašak za pecivo. Kako dodajete tako i razmeravate, pa na ovaj način možete i ulje i vodu izmeriti u gramima.

Izmutiti sve žicom za mućenje da nema grudvica pa ostaviti masu da odmori dok se rerna ne zagreje.

U manji pleh, 25 x 20 otprilike staviti papir za pečenje pa istresti smesu i staviti da se peče u zagrejanu rernu, a rernu smanjiti na 180 stepeni. Peći oko 30 minuta, ili dok kora odgore ne postane tamno žuta. Kada se kora ispeče izvaditi iz rerne i zajedno sa papirom iz tepsije, brže će se hladiti.

Za fil pomešati vodu i šećer pa staviti na vatru. Kada provri dodati margarin, čokoladu i kakao i mešati dok se ne otope i sjedine. Skloniti sa vatre pa i fil ostaviti da se hladi. Fil pravite kada vam se kora hladila već 15 minuta.

Iseći koru u kocke, manje ili veće, po želji, ali su manje lepše jer bude manje testa a više fila okolo, pa ko kako voli. Umakati svaku kockicu biskvita u fil pa u kokos i slagati na tacnu. Ostatak fila i korice zajedno sa kokosm pomešajte i oblikujte kuglice. Kolači mogu odmah da se jedu, mada su malo lepši kada malo odstoje.

Starinski čupavci

starinski-cupavci

Sastojci:

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 16 kašika šećera
  • 12 kašika mleka
  • 16 kašika ulja
  • 22 kašike brasna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 350 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 125 g margarina
  • 250 g šećera
  •  kokos brašno

Priprema:

Jaja i šećer penasto umutiti. Redom dodavati sve ostale sastojke. Smesu peći u podmazanoj tepsiji u koji ste stavili pek papir. Peći na 180 °C dok biskvit ne naraste i blago porumeni.

Priprema fila:

350 ml mleka, 100 g čokolade, 125 g margarina, 250 g šećera istopiti na laganoj vatri. Iseći kolač na kocke i svaku kocku umakati u čokoladni fil, a potom obilno uvaljati u kokos.

Čupavci sa kokosom

cupavci-sa-kokosom

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 3 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 13 kašika ulja
  • 1 dl mleka
  • 16 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 1,5 dl mleka
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 150 g margarina
  • 100 g kokosovog brašna

Priprema:

Umutite jaja, šećer, mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Smesu sipajte u četvrtast pleh srednje veličine i pecite na 180 °C. Pečeni biskvit ostavite da se malo prohladi, pa ga isecite na kocke. Margarin i mleko sipajte u šerpu i stavite na ringlu. Kada se margarin otopi, dodajte čokoladu i kuvajte dok ne provri.

Ohlađeni isečeni biskvit uvaljajte u ovaj preliv, pa u kokosovo brašno.

Čupavci sa jogurtom

cupavci-sa-jogurtom

Sastojci:

Biskvit:

Preliv:

Priprema:

Jaja, vanilin šećer i šećer dobro penasto umutiti mikserom. Dodati ulje. Malo opet mutiti mikserom i dodati prosejano brašno sa pola praška za pecivo. Mutiti na najmanjoj brzini miksera, pa na kraju dodati jogurt i opet lagano sjediniti.

Smesu izliti u namašćen i pobrašnjen kalup i peći dok biskvit ne porumeni na 180 °C. Čokoladu otopiti na pari, dodati vanilin šećer, šećer u prahu, maslac i mleko. To sve dobro mešati na pari dok se ne pretvori u jednoličnu masu.

Gotovi ohlađeni biskvit iseći na kocke. Svaku umočiti u smesu od čokolade, pa u kokos i ostaviti da se dobro ohladi.

Rolovani čupavci

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 200 g kokosa
  • 100 g čokolade
  • 2 kašike kakaoa
  • 125 g margarina
  • 150 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 200 g eurokrema

Priprema:

Izmutiti belanca sa šećerom pa dodati žumanca i na kraju brašno. Od ove smese ispeći dve jako tanke korice. Odmah tako vruće staviti na krpu pa uviti u rolat.  Kada se malo prohladi kore premazati eurokremom. Svaku koru iseći po dužini na tri dela. Svaki deo uviti u rolat. Ostaviti u frižider da se malo stegne. Treba da bude šest tankih rolata.

Nakon par sati izvaditi iz frižidera i svaki rolat iseći na nekoliko malih valjčića. Svaki umakati u preliv pa onda uvaljati u kokos.

Preliv:

Staviti mleko na ringlu, dodati margarin, čokoladu, šećer i kakao. Mešati sve vreme na tihoj vatri dok se sve lepo ne istopi i sjedini.

Za ove čupave kolače je jedino potrebno da volite kokos. Spremaju se jako brzo, a ukoliko ih ostavite u limenoj kutiji za kolače, potrajaće i koji dan duže. Uživajte u našim receptima koje smo pripremili samo za vas.

Palačinke vs američke palačinke – recepti

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Irma Mićanović

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share