kolaci-bez-pecenja
Recepti Top 10

Top 10 recepata: Kolači koji se ne peku

Spremanje kolača nekada iziskuje puno vremena naročito kada je za njihovu pripremu neophodno nekoliko sati za pečenje. Pravi stručnjaci kulinarskih poslastica su stoga našli pravo rešenje i sada su tu kolači koji se ne peku i koji se spremaju brzo.

Za vas smo izdvojili top 10 recepata za kolače bez pečenja. Sa lešnicima, bananama ili jagodama, sa čokoladom ili slezovim bombonama, bez obzira za koji ćete se opredeliti, uživaćete u njihovim fantastičnim ukusima u svakoj prilici.

Lešnik gnezda

lesnik-gnezda

Sastojci:

2 dl vode
200 g šećera
150 g margarina/maslaca
100 g crne čokolade za kuvanje
150 g mlevenih pečenih lešnika
250 g mlevenog keksa
150 g mlevenog pečenog lešnika
150 g linolade

Priprema:

U šerpu staviti vodu, šećer, čokoladu i maslac (margarin), pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa šporeta i odmah u vruće dodati keks i mlevene lešnike. Da biste ubrzali pripremu smesu za gnezda možete staviti u zamrzivač. Čim se dobro rashladi i počne da se steže izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati.

Kada se masa dobro ohladi, vlažnim rukama oblikovati kuglice svaku uvaljati u mleveni lešnik i ređati na poslužavnik obložen pek papirom. Zatim drškom varjače napraviti udubljenje na svakoj kuglici. Linoladu sipati u špric za ukrašavanje i istiskivati tj.puniti gnezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade.

Izvor: Coolinarika.com

Bajadera

bajadera

Sastojci:

½ šolje mlevenog keksa sa filom ili bez
1 šolja šećera u prahu
½ šolje kikiriki putera
1 šolja istopljenog maslaca (oko 220 g)
100 ml mleka za kuvanje ili šlag
3 mlečne čokolade po 100 g

Priprema:

U posudu staviti mleveni keks, šećer u prahu, kikiriki puter i otopljeni margarin pa dobro izmiksati. Manji četvrtasti pleh obložiti folijom pa istresti smesu i fino poravnati. Na peć stavite mleko za šlag i čokoladu.
Zagrejte tek toliko da se čokolada može otopiti. Sklonite sa peći, izmešajte da se čokolada otopi pa prelijte preko smese u plehu. Ostaviti u frižideru da se kolač stegne. Izvaditi iz pleha, skloniti najlon i seći na željene komade. Bajadere čuvati u frižideru.

Izvor: Tortekolaci.com

Ledeni kolač bez pečenja

ledeni kolac bez pecenja

Sastojci:

250 g Oreo keksa
80 g maslaca
500 ml mleka
500 ml slatke pavlake
12 kašičica gustina
3 kašičice oštrog brašna
5 kašičica šećera
500 g mascarponea
150 g čokolade za kuvanje
Šlag

Priprema:

Za podlogu samleti keks u blenderu dodati istopljeni maslac i dobro promešati. U pleh srednje veličine staviti podloge od keksa. Ostaviti u frižideru dok se priprema fil.

Za fil pomešati mleko i slatku pavlaku. Oduzeti cca 200 ml pa razmutiti sa brašnom, šećerom i gustinom. Kuvati uz mešanje par minuta dok se ne zgusne. Kuvani fil uz mešanje ohladiti. U ohlađeni fil dodati mascarpone i sjediniti mešanjem.

Podeliti fil na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu i dobro izmešati. Na podlogu od keksa dodati najpre beli deo pa preko njega čokoladni deo fila. Staviti u frižider na par sati da se dobro ohladi. Potom sve zajedno premazati šlagom.

Kolač ostaviti pola sata u zamrzivač da se ohladi. Iseći na kocke i poslužiti.

Izvor: Recipeci.com

Deteline

deteline

Sastojci:

300 g šećera
150 ml vode
300 g mlevenih oraha
60 g čokolade za kuvanje
Ekstrakt jagode

Priprema:

Ukuvati šećer sa vodom i napraviti sirup. U vruć sirup staviti mlevene orahe, promešati i napraviti kompaktnu masu. Smesu podeliti na tri dela.

Prvu smesu ostaviti da ostane smeđe boje, u drugu smesu dodati ekstrakt, a u treću rastopljenu čokoladu. Od svake smese dok je još topla valjanjem formirati dugačke valjke debljine prsta. Valjke blago pritisnuti i spojiti jedan uz drugi pazeći da ne izgube oblik.

Ostaviti da se masa stegne minimum jedan dan. Seći tanke šnite koje bi trebalo da imaju oblik deteline sa tri lista.

Izvor: Kuhinjica.rs

Jednostavni čokoladni kolač bez pečenja

cokoladni-kolac-bez-pecenja

Sastojci:

4 keks pakovanja sa kakaom
200 g žitarice čokoladne loptice
300 g ceđeno kiselo mleko
100 g čokolade
4 kašike maslaca
3 kašike suvog grožđa
2 kašike tečne čokolade

Priprema:

Sameljemo dva pakovanja keksa u blenderu zajedno sa maslacem. Mali pravougaoni pleh ili kutiju prekrijemo providnom folijom. Sipamo smesu, pritiskamo i poravnamo kašikom. Druga dva pakovanja keksa sameljemo sa čokoladom. Dodajemo ceđeno kiselo mleko, čokoladne kuglice i suvo grožđe i mešamo kašikom. Sipamo na podlogu od keksa. Odozgo namažemo tečnom čokoladom i stavljamo u frižider na 4-5 sati.

Izvor: Bonapeti.rs 

Čokoladne kocke sa slezovim bombonama

cokoladne kocke sa slezovim bombonama

Sastojci:

400 m zaslađenog kondenzovanog mleka
400 g bele čokolade
100 g crne čokolade
50 g slezovih, penastih bombona

Priprema:

U manji kalup 20×20 stavite papir za pečenje. U sud izlomite čokoladu i na pari je otopite. Kada se čokolada otopila dodajte kondenzovano mleko a zatim iseckane slezove bombone. Izručite u kalup a zatim kalup ostavite u frižider na 3-4 sata da se kolač stegne.

Energetske kuglice – kolači bez pečenja

energetske-kuglice-kolaci-bez-pecenja-1

Sastojci:

½ šolje kremastog kikiriki putera
1/3 šoljice meda
1 kašičica ekstrakta od vanile
1 šolja ovasa
2/3 šolje iseckanog, zaslađenog, prepečenog i prohlađenog kokosa
½ šolje mlevenog lanenog semena
6 kašika čokolade (seckane)

Priprema:

U jednu posudu prvo izmešajte puter od kikirikija, med i vanila ekstrakt. Zatim dodajte ostale sastojke i sve zajedno sjedinite rukama. Ostavite masu u frižider na sat vremena jer ćete lakše oblikovati kuglice. Rukama oblikujte male energetske kuglice.

Ovaj recept je po izboru redakcije Luftika.

Izvor: Kreativnirecepti.com

Kolač sa bananama

kolac-sa-bananama

Sastojci:

120 g pudinga od vanile
200 g šećera
1 l mleka
250 g margarina
180 ml kisele pavlake
300 g keksa
5-6 banana

Dekoracija:

200 ml slatke pavlake

Priprema:

U činiju stavimo puding od vanile i dodamo šećer. Zatim sipamo 200 ml mleka i smesu dobro sjedinimo. Na šporet stavimo 800 ml mleka da prokuva. Kada mleko prokuva, smanjimo temperaturu i postepeno sipamo smesu sa pudingom uz stalno mešanje.

Kuvati dok ne dobije potrebnu gustinu, a zatim ga ostaviti da se ohladi. Sipamo smesu sa pudingom u činiju za mućenje. Dodamo margarin i mutimo dok se ne otopi i sve lepo ne sjedini. Zatim dodajemo kiselu pavlaku i mutimo sve dok fil ne bude kompaktan. U fil dodamo izlomljen keks.

Fil podelimo na dva dela. Jedan deo se stavlja u pleh i poravna. Preko fila se redaju banane isečene po dužini. Preko banana ide druga polovina fila. Ostavimo da se smesa skroz ohladi. Umutimo slatku pavlaku u šlag i ravnomerno nanesemo preko kolača. Dekorišemo mlevenim keksom.

Izvor: Recepti.com

Griz kocke sa jagodama

griz-kocke-sa-jagodama

Sastojci:

Za griz:

1 l mleka
200 g griza
140 g šećera
3 kašike kakaa
140 g čokolade

Za fil:

2 pudinga od vanile
2 vanilin šećera
500 ml mleka
110 g šećera
400 ml pavlake za šlag
500 g svežih jagoda

Priprema:

Mleko staviti i kuvati, pomešati griz, šećer i kakao. Kada mleko provri ubaciti pripremljen griz i ostaviti na srednjoj vatri. Skloniti sa peći, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi. Tepsiju pokvasite sa vodom i nemojte brisati.

Odmah dodajte vruć griz i rasporedite ga po celoj tepsiji tako neka se ohladi. Deo mleka za fil stavite kuvati. Ostatak mleka pomešajte sa pudingom, vanilin šećerom i šećerom. Kada se mleko skuva dodajte pripremljeni puding i nastavite kuvati.

Skloniti sa vatre, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Oprane i isečene jagode lagano dodajte u fil. Sve zajedno rasporedite preko griza. Gore možete dodati šlag po želji.

Izvor: Kolaci.biz

Kolač sa jagodama i bananama

kolac-sa-jagodama-i-bananama

Sastojci:

800 g keksa petita
4 kisele pavlake
320 g šećera u prahu
4 banane
½ kg jagoda
2-3 šlaga

Priprema:

Kisele pavlake i šećer u prahu izmešati kašikom, pažljivo kako bi pavlaka ostala čvrsta. U to dodati iseckane banane i jagode i sve zajedno sjediniti, blago mešajući.

Keks podeliti na 4 dela tako da na tacni bude četiri reda keksa. Fil se isto deli na četiri dela. Tri puta filovati između redova i još jednom gornji deo keksa. Kada se keks ređa preko fila, dobro ga utisnuti da se sjedini sa filom. Gore ukrasiti šlagom.

Izvor: Kuvanjeodsrca.rs


Ukusni kolači su idealni za spremanje kada vam dolaze gosti ili kada samo želite da iznenadite svoje ukućane omiljenim slatkišem. Uz ove recepte možete na brz i jednostavan način spremiti omiljenu poslasticu, jer ovo je lista top 10 recepata kolača bez pečenja. Uživajte.

Najpopularniji internacionalni kolači u Novom Sadu

Luftika
Irma Mićanović

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow