palacinke-vs-americke-palacinke-recepti
Recepti

Palačinke vs američke palačinke – recepti

Omiljena poslastica svih generacija jeste vruća, urolana, ukusna palačinka. Sada ih možete pronaći na svakom koraku, u svakoj palačinkarnici. Bilo da su slane ili slatke, posne ili hrono, svako može uživati u ovoj omiljenoj poslastici.

Palačinke su lak dezert i za pravljenje kod kuće, za društvo uz omiljeni film. Kako se prave, uopšte nije misterija i mi vam donosimo recepte za domaće i američke palačinke. Postoji mala razlika u jednom sastojku, mi vam otkrivamo koja. Domaće palačinke protiv američkih. Idemo.

Recepti za palačinke

Testo za palačinke

testo za palacinke

Uvek je pravo pitanje kako napraviti testo za palačinke koje je ukusno, ni slano ni slatko, ali prijatno da se jede uz dodatke koji se vole. Evo ovako:

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 400 g brašna
  • 4 dcl mleka
  • 4 dcl kisele vode
  • 4 kašike ulja
  • Malo soli
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Jaja umutiti blago žicom pa dodati polovinu brašna i mleka i sve dobro sjediniti. U to dodati drugu polovinu brašna i mleka, malo soli, vanilin šećer i ulje pa ujednačiti da nema grudvica. Na kraju dodati kiselu vodu i dobro promešati smesu. Ostaviti 1h u frižideru.

Tiganj za palačinke podmazati sa par kapi ulja i dobro je zagrejati a zatim u nju izliti jednu kutlaču smese, brzo i ravnomerno je razliti na sve strane tiganja i peći par minuta sa jedne i sa druge strane.

Pečene palačinke slagati jednu na drugu i filovati po želji.

Hrono palačinke

hrono palacinke

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 šolja ječmenog brašna
  • ½ šolje mineralne vode
  • 2 pune kašike pavlake
  • Prstohvat morske soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika putera

Priprema:

Jaja umutite penasto mikserom zatim dodajte pavlaku i so. Kada sve dobro umutite u činiju ubacite po malo brašna sve vreme muteći polako. Kada se napravi previše gusta smesa, dodajte mineralnu vodu, pa opet brašno. Smesa treba da bude jako gusta.

U tiganj staviti kašiku maslinovog ulja i kašiku putera. Kada se puter otopi, veći deo masnoće sipajte u smesu i dobro promešajte. Manji deo ostavite u tiganju za pečenje.

Smesu sipati kutlačom. Treba ih peći par minuta sa jedne i par minuta sa druge strane, ali vodite računa da vam temperatura ne bude prejaka.

Od ove količine se dobije 14 mini palačinki. Malih, debljih i sočnih.

Kompletan recept pogledajte OVDE.

Posne palačinke

posne-palacinke

Sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • 2,5 šolje kisele vode
  • 1 kašika šećera
  • Malo soli
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Ulje

Priprema:

Pomešati brašno sa kiselom vodom, šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i na vrh noža soli, pa mutiti mikserom dok se ne dobije ređa kaša. Dodati jednu kašiku ulja i još malo promešati.

Za pečenje palačinki najpogodniji je tiganj sa tefalnim dnom. U tiganj sipati nekoliko kapi ulja, pa kada se dobro zagreje sipati oko pola kutlače tečne kaše, taman toliko da prekrije dno tiganja. Kada se jedna strana palačinke ispeče, prevrnuti je na drugu stranu. Pre pečenja svake palačinke dodati u tiganj nekoliko kapi ulja.

Gotove palačinke premazati džemom, posuti orasima i šećerom ili struganim jabukama sa šećerom i cimetom ili bilo kojim voćem i saviti u rolnu. Po želji posuti šećerom u prahu.

Još recepata za posne palačinke.

Palačinke od heljdinog brašna

palacinke-od-heljdinog-brasna

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice šećera
  • ½ kg heljdinog brašna
  • ½ šoljice ulja
  • Kisela voda

Priprema:

Izmutiti jaja, dodati so i šećer, zatim dodati brašno i ulje, mutiti mikserom i razrediti sa kiselom vodom do željene gustine. Obavezno pržiti u teflonskom tiganju. Filovati po želji i ukusu, može slane i slatke.

Još recepata pogledajte OVDE!

Zapečene palačinke sa orasima

zapecene-palacinke-sa-orasima

Sastojci:

  • 8 kašika mlevenih oraha
  • 8 kašika šećera
  • 200 ml mleka
  • Malo ulja da se namaže posuda u kojoj će se peći.

Priprema:

Na svaku palačinku staviti kašiku oraha i kašiku šećera pa uviti. Uvijajte kako želite, rolate, u kvadrat, trougao zavisno od posude u kojoj pečete. Kada poslažete palačinke pospite sa dve kašike oraha i šećera pa prelijte sve sa mlekom.

Prethodno zagrejte rernu na 200°C. Pecite oko 20 minuta. Šećer će se lepo istopiti a mleko upiti u palačinke.

Preporuka: Uzmite keramičku posudu ili vatrostalnu jer se palačinke nikada ne zalepe.

Kompletan recept pogledajte OVDE!

Tiramisu – 5 recepata kolača od kafe (FOTO+VIDEO)

Američke palačinke

Američke palačinke su manje i deblje od naših domaćih. Nisu predviđene za umotavanje, te na njih možete samo naneti omiljeni premaz i uživati u njihovom ukusu.

Mi vam donosimo 5 recepata američkih palačinki, da vidite kako se prave.

Klasične američke palačinke

Sastojci:

  • 150 g mekog brašna
  • Malo soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 2 mašike maslaca otopljenog
  • 150 m mleka

Dodaci:

  • Javorov sirup
  • Banane
  • Maslac ili ulje za pečenje

Priprema:

U jednoj posudi umutite brašno, so, šećer i prašak za pecivo a u drugoj jaje, maslac i mleko. Spojite ove dve smese i ostavite 10 minuta da odstoji.

Tiganj premažite sa maslacem ili uljem i dobro zagrejte. Sipajte na njega malu količinu smese i pecite na srednjoj vatri, dok se ne pojave balončići po površini zatim okrenite sa druge strane da se ispeče.

Palačinke naslažite jednu na drugu, a između stavite kriške banane i obilno ih prelijte javorovim sirupom da se upije u njih.

Smesa za američke palačinke

smesa-za-americke-palacinke

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • Na vrh noža sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 300 ml mleka
  • 1 kašika ulja
  • Malo soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer/ekstrakt vanile

Priprema:

Razdvojte jaja na belanca i žumanca. Od belanaca umutite sneg. Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte ulje, kratko izmiksajte pa dodajte mleko. Smanjite brzinu miksera i u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Na kraju lagano ručno umešajte belanca.

Pecite na laganoj vatri, par minuta sa obe strane dok se ne dobije zlatno žuta boja. U tiganj možete staviti više komada palačinaka da se peku, zavisnosti od veličine tiganja.

Dodatni saveti za pripremu američkih palačinki.

Američke jaffa palačinke

americke-jaffa-palacinke

Sastojci:

Testo:

  • 2 jaja
  • 180 g brašna
  • 50 g šećera
  • 50 g otopljenog putera
  • 280 ml mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • ½ kafene kašičice soli

Sirup:

  • 1 dcl soka od ceđene narandže
  • 200 g šećera
  • 2 kašike meda

Priprema:

Od navedenih sastojaka skuvati sirup. Umutiti jaja i šećer žicom za mućenje. Dodati rastopljen puter, promešati, sipati mleko i ekstrakt vanile. U smesu dodati prosejano brašno, prašak za pecivo, so i sve zajedno izmešati.

Kutlačom sipati smesu u tiganj premazan sa malo ulja i ispeći palačinke. Pečene palačinke preliti sirupom.

Redakcija Luftike je uživala u ovom ukusnom receptu. Koji je vaš omiljeni recept?

Zdrave palačinke

Zdrave-zobene-palacinke

Sastojci:

  • 250 g zobenih pahuljica
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • Malo naribane korice limuna
  • 500 ml obične ili gazirane vode
  • 2 jaja
  • Dodaci: rogač, mleveni mak, kokos (bez preterivanja)

Priprema:

Zobene pahuljice usitnite u blenderu da dobijete brašno. Sve sastojke stavite u posudu i izmešajte mikserom. Smesu ostavite da odstoji 15 minuta pre pečenja. Ukoliko želite u nju možete dodati malo maka, rogača, kokosa i sl.

Tiganj na kojem pečete blago namažite uljem. Malom kutlačom na dobro zagrejan tiganj stavljajte smesu. Izlijte smesu u mali oblik malog kruga. Smesa za ovakvo pečenje treba biti gusta. Pecite na svakoj strani dok ne porumene oko pola minuta-minut.

Savet:

Stavite premaze po želji. Palačinke sa kokosom najbolje idu uz čokoladu i sitni kokos, sa makom najbolje se slažu džemovi ili čokolada i maline.

Još zdravih recepata za palačinke…

Testo za slane palačinke

testo-za-slane-palacinke

Sastojci:

  • 250 g brašna T-400 meko
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 4 jaja
  • 250 ml mleka
  • 100 g rendanog tvrdog kačkavalja
  • 10 g praška za pecivo
  • So po ukusu

Priprema:

Mikserom umutiti penasto jaja, a zatim dodati mleko, maslac, so i brašno pomešano sa praškom za pecivo pa sjediniti. Dodati rendani kačkavalj, pa lagano umešati.

U zagrejan i podmazan tiganj (ne podmazivati stalno) sipati kutlaču smese. Ne razlivati po tiganju kao kod „običnih“ palačinki. Peći sa obe strane dok ne porumene. Palačinke služiti uz prilog po želji.


Zaključak:

Da li ćete se opredeliti za domaće palačinke ili američke palačinke u svakom slučaju nećete pogrešiti. I jedne i druge su ukusne na svoj način i primamljive na izgled. Na listi naših recepata našli su se i oni koji se mogu pripremati kada mislite na svoj izgled i ishranu, hrono i posno.

Uživajte u ovim receptima palačinke vs američke palačinke, pa nam javite ko je vaš favorit.

Prijatno!

UN dijeta: Sve što treba da znate + RECEPTI

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Irma Mićanović

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share