cokoladne-torte
Recepti

Čokoladne torte: Recepti za svakoga

Odavno je već poznato da se čokolada smatra glavnim afrodizijakom. Od drevnih Asteka pa sve do Kazanove i francuskog dvora, verovalo se da je čokolada pravi „eliksir ljubavi“. Volimo da je jedemo samu, a takođe jako volimo da je jedemo i u obliku čokoladnih poslastica u vidu torta i kolača.

Opredeliti se za omiljenu čokoladnu tortu, ponekad nije jednostavno. Izabrati najbolju ili najlepšu, brzu ili jednostavnu, sa višnjama, gotovim korama ili piškotama – dilema je preogromna, jer svaka zvuči i izgleda preukusno. Mi vam donosimo recept za svaku od njih.

Čokoladne torte su poslastica koja može da se jede u svakoj prilici, a naročito će sledeći tekst dobro doći ljubiteljima ove hrane za bogove.

Najbolja čokoladna torta

najbolja-cokoladna-torta

Sastojci:

Za koru:

  • 140 g margarina
  • 140 g šećera
  • Vanilin šećer
  • 6 jaja
  • 140 g mlevenih lešnika
  • 50 g čokolade
  • 30 g kakaa
  • 30 ml ruma

Za fil:

  • 125 g margarina
  • 125 g šećera u parhu
  • Vanilin šećer
  • 40 g čokolade
  • 20 g kakaa
  • 2 jaja

Priprema:

Mikserom penasto umutiti margarin, vanil šećer i šećer. Dodati jedno po jedno žumance muteći dok se masa na ujednači. Smanjiti brzinu miskera i dodati kakao, a zatim na pari rastopljenu čokoladu i na kraju mlevene lešnike.
Isključiti mikser i kašikom umešati čvrst sneg od belanaca.

Umućenu masu izručiti u okrugli pleh prečnika 25 cm podmazan margarinom i posut brašnom. Peći 10 minuta u rerni zagrejanoj na 250°C. Sniziti temperaturu na 200°C i peći još 20 minuta.

Izvaditi iz pećnice i kada se prohladi izručiti je na okrugli tanjir za tortu. Poprskati testo rumom i sasvim ohlađeno namazati debelim slojem fila.

Fil:

Mikserom penasto umutiti margarin, vanil šećer i šećer u prahu. Staviti jedno jaje i nastaviti mućenje dok se krem ne sjedini, a zatim isto učiniti i sa drugim jajetom. Rastopiti čokoladu na pari, dodati je kremu, a onda dodati i kakao.

Umućen krem staviti u frižider na pola sata pa njime nafilovati tortu.

Izvor: Kuhinjca

Najlepša čokoladna torta

najlepsa-cokoladna-torta

Sastojci:

  • 6 belanaca
  • 18 žumanaca
  • 6 kašika mlevenog plazma keksa
  • 4 pudinga od čokolade
  • 10 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 400 g crne čokolade za mešanje
  • 1 l mleka
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 g margarina

Priprema:

Kora:

Belanca umutite sa 5 kašika šećera i u to dodajte brašno, kakao i mleveni plazma keks. Sve još jednom sjedinite mešanjem, a zatim podelite na tri jednaka dela i ispecite tri kore. Svaku koru je potrebno peći po deset minuta u predhodno zagrejanoj rerni na 200°C.

Fil:

U litar mleka skuvajte puding koji ste zasladili sa 5 kašika šećera. Kada se puding skuva u njega ubacite izlomljenu čokoladu i mešajte sadržaj da bi se čokolada istopila i postala kompaktna sa pudingom.

Žumanca umutiti sa 10 kašika šećera i staviti na ringlu da se uz mešanje na blagoj temperaturu kuvaju. Kada se žumanca skuvaju, tj.zgusnu sačekajte da se ohlade.

Umutiti margarin i šećer u prahu i to dodajte u žumanca, a zatim sve to još jednom zajedno umutite kako biste dobili kompaktnu mešavinu.

Sjediniti mešavinu sa belancima, sa mešavinom sa žumancima. Kada ste to uradili umutite šlag i počnite da filujete tortu.

Filovanje torte:

Prvu koru stavite na podlogu za tortu i premažite je trećinom fila, a zatim i trećinom šlaga. Preko šlaga stavite drugu koru i preko nje drugu trećinu fila i šlaga. Na kraju stavite i treću koru, ostatak fila i šlaga.

Kada ste završili sa filovanjem torte, stavite je u frižider i dobro je ohladite pre posluživanja.

Izvor: Recepti za jela 

Brza čokoladna torta

Brza-cokoladna-torta

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 150 g tamne čokolade
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 150 g svežeg krem sira
  • 100 g mekog brašna
  • ½ kašičice praška za pecivo

Priprema:

U posudu otopite 150 g maslaca i 150 g tamne čokolade. U otopljenu smesu dodajte šećer, jaja, sveži krem sir, brašno i prašak za pecivo uz konstantno mešanje kako bi se masa sjedinila.

Smesu prespite u kalup za pečenje i pecite na 180°C oko 25 minuta.

Jednostavna čokoladna torta

jednostavna-cokoladna-torta

Sastojci:

Kora:

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 4 kašike brašna

Fil:

  • 250 g putera ili margarina
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 štangli čokolade

Priprema:

Kora:

Umutiti 8 žumanaca, 8 kašika šećera, 2 kašike kakaa i 4 kašike brašna. Umutiti šne od 8 belanaca. Sjediniti obe mase sipati u pleh za tortu i peći. Pečenu koru preseći na pola da se dobiju 2 kore.

Fil:

Umutiti 250 g putera, 5 žumanaca, 5 kašika šećera i 5 štangli rastopljene čokolade. Ovoj smesi dodati šne od 3 belanca. Filovati tortu između i odozgo.

Po površini možete je posutu rendanom čokoladom.

Izvor: Recepti 

Čokoladna torta sa višnjama

cokoladna torta sa visnjama

Sastojci:

Kora:

  • 50 ml ulja
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 150 g šećera
  • 6 belanaca
  • 150 g mlevenih oraha

Fil:

  • 300-350 g višanja
  • 200 g šećera
  • 6 žumanaca
  • 700 g kisele pavlake
  • 10 g želatina

Glazura:

  • 125 ml slatke pavlake
  • 125 g čokolade za kuvanje
  • 1 malo jaje

Priprema:

Pripremiti višnje za fil u manjoj šerpi ih pomešati sa 100 g šećera i ostaviti da puste sok. Kuvati do vrenja, smanjiti temperaturu i kuvati još 12-15 minuta uz povremeno mešanje. Ohladiti do sobne temperature.

Pripremiti koru. Otopiti ulje i čokoladu. Belanca mututi mikserom par minuta, dodati šećer i umutiti do čvrstog šama.

Umešati mlaku čokoladu a zatim i orahe.

Dno kalupa za tortu obložiti papirom a stranice zamastiti i posuti brašnom. Sipati smesu i peći 10 minuta na 200°C pa još pola sata na 180°C.

Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Žicom za sečenje biskvita poravnati gornju površinu pa koru preseći na dva dela.

Pažljivo podvući list papira između presečenih kora radi lakšeg odvajanja.

Žumanca kratko umutiti sa 100 g šećera, skuvati na pari 7-8 minuta dok se ne zgusnu. Ostaviti ih da se prohlade pa umešati par kašika kisele pavlake da se razrede. Želatin sipati u lonče i preliti sa 4 kašike hladne vode.

Kad nabubri blago ga ugerjati da se zrna otope, pa sipati u razređena mlaka žumanca i promešati. Uliti sve to u kiselu pavlaku, koja je predhodno lagano razmućena žicom, dodati višnje sa sirupom i sve izmešati.

U ovom stanju fil je relativno redak. Ostaviti ga u frižideru dok ne počne blago da se steže a onda filovati tortu.

Na tacnu staviti jednu koru, presečenom stranom na gore, a oko nje obruč od kalupa. Sipati ceo fil pa poklopiti drugom korom.

Ostaviti tortu 12-24 sata u frižideru da se ohladi i stegne.

Pripremiti preliv.

Na tihoj vatri otopiti čokoladu i slatku pavlaku, procediti ako ostane mrvica. Vratiti u šerpicu i umešati jaje blago razmućeno viljuškom, pa zajedno kuvati vrlo kratko, mešajući tek da se jaje zagreje ali da smesa ostane retka.

Tankim nožem proći po obodu torte, skinuti obruč sipati sav preliv špatulom ga rasporediti po celoj površini do ivica i pustiti da malo curi sa strane.

Vratiti u frižider na još par sati. Ukrasiti po želji.

Izvor: Provereni recepti 

Čokoladna torta sa gotovim korama

cokoladna-torta-sa-gotovim-korama

Sastojci:

Pola margarina

  • 700 g čokolade
  • 1000 ml slatke pavlake
  • Kupovne čokoladne kore (okrugle)
  • Čokoladno mleko

Priprema:

Na umerenoj vatri istopite čokoladu, zagrejati slatku pavlaku (700 ml), otopiti pola margarina i sve promešati.

Ostaviti da se ohladi najpre van frižidera, a onda u frižider da se stegne na par sati. Zatim umutiti ostatak slatke pavlake, pa lagano dodajte čokoladni fil i mutite.

Kore natapajte čokoladnim mlekom pa premazujte filom. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore i fil.

Izvor: Stvar ukusa 

Čokoladna torta sa piškotama

cokoladna-torta-sa-piskotama

Sastojci:

Piškote

  • 300 g čokolade
  • 120 g putera
  • 150 g šećera u prahu
  • 250 ml kuvane instant kafe
  • 500 ml šlaga
  • 3-4 kašike šećera

Čokolada za ukrašavanje

Priprema:

Kalup obložite najlonom. Na vatru stavite puter, šećer i čokoladu. Mešajte dok se ne otopi. Dodajte kafu, promešajte i sklonite sa ringle.

Smesu ostavite u frižider da se potpuno ohladi. Izmutite šlag sa šećerom.

Dodajte potpuno hladnu čokoladnu smesu pa ponovo izmutite da se sve sjedini.

Piškote poredajte oko zida kalupa i na dno pa dodajte pola smese. Preko smese opet stavite piškote pa istresite na to ostatak smese.

Ostaviti u frižider da se stegne najbolje preko noći.

Ukrasiti lomljenom čokoladom ili keksom.

Izvor: Torte i kolaci 

Bez obzira kakav je vaš stav o čokoladi, činjenica je da konzumiranje iste izaziva više uzbuđenja i ubrzava rad srca jače nego što to može ljubljenje. U kombinaciji sa tortama, to je pravi pogodak.

Stoga su čokoladne torte i recepti za razne vrste ove ukusne poslastice, bili tema našeg teksta. Počastite svoja čula nekim od recepata sa naše liste. Ukusno i slasno.

Tiramisu – 5 recepata kolača od kafe (FOTO+VIDEO)

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Irma Mićanović

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share