Srbija Vesti

IZBORI UŽIVO: Glasanje završeno, RIK obezbeđuje policija, izlaznost preko 55%

RIK policija
Izvor: N1

Čitate blog uživo o izborima u Srbiji 2022. godine.

Biračka mesta u Srbiji trebala su biti zatvorena u 20 časova, ali na pojedinim biračkim mestima glasanje je produženo nakon 20 sati, zbog, kako javljaju mediji, građana koji su se zatekli na biračkom mestu u to vreme.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov kazao je na konferenciji za novinare da je na nivou Srbije, na parlamentarnim izborima do 19 sati glasalo 55,1 odsto birača upisanih u birački spisak, što je, kako je rekao, dva procentna poena više nego na izborima 2016. godine.

Poređenja radi, izlaznost je na parlamentarnim izborima 2016. godine do 19 časova iznosila 53,1, a 2020. godine 45,5 odsto.

Na nivou Beograda, izlaznost na izborima za republički parlament do 19 sati iznosi 52,2 (margina greške 0,6 odsto). To je za četiri procentna poena više nego što je bilo na beogradskim izborima u isto vreme 2018. godine.

Iz štaba Ujedinjenih za pobedu Srbije su se već obratili medijima. Nekoliko minuta posle 20h obratila se potpredsednica DS Tatjana Manojlović.

Njena poruka glasi – glasanje u Srbiji još traje, njihovi podaci ukazuju na to da su se stvorili redovi ispred biračkih mesta.

Očekuju da će izlaznost biti veća od 60 odsto, u Srbiji, ali i u Beogradu.

Građanima se obratila i koalicija Moramo.

Što se tiče koalicije „Moramo“, njihov štab u KC Grad, stigli su predstavnici koalicije, očekuje se i kandidatkinja za predsednicu.

Kako su naveli, nadaju se da velika izlaznost može povećati njihov rezultat i očekuju da će biti najveće iznenađenje.

Najavili su da će se obratiti u 20.30 i da će se tada osvrnuti na izborni dan, kao i na neregularnosti tokom dana.

Podsetimo, Miloš Vučković, njihov aktivista, pretučen je ranije danas na jednom od biračkih mesta.

Ispred zgrade Narodne skupštine u Ulici kralja Milana u Beogradu, u kojoj je sedište Republičke izborne komisije (RIK), postavljena je ograda i raspoređene su jake policijske snage, javlja N1.

Prema RIK-u sve teče u najboljem redu, fantomski glasači u Nišu, incident u Berlinu

Na izborima u Srbiji do 17 časova glasalo je 45,1 odsto glasača, javlja Cesid.

CESID je na svom sajtu naveo da je na parlamentarnim izborima 2020. godine, glasalo do 17 časova 37,2 odsto birača, a 2016. godine 43,5 odsto.

Na predsedničkim izborima 2017. je odziv birača do 17 časova bio 40,9 odsto.

Fantomski glasači u Nišu

Stranka slobode i pravde iz Niša saopštila je da su takozvani fantomski glasači počeli da glasaju u tom gradu, a to su, kako tvrde, utvrdili njihovi članovi biračkih odbora.

Na izbornom mestu broj 10 u Opštini Palilula, glasala je ženska osoba za koju je na adresu jednog člana Gradskog odbora SSP stigao poziv za glasanje, a što je on prijavio policiji, saopštila je predsednica SSP iz Niša Jelena Milošević.

U SSP tvrde da je na adresu njihovog funkcionera stigao poziv za izvesnu Popović Zoranu, koja, kako tvrde, nikada nije živela niti živi u tom domaćinstvu.

U sredu je prijavio policiji u Nišu da je ta osoba lažno prijavljena na njegovoj adresi i zahtevao od nadležnih da utvrde kako je bilo moguće da bez znanja ikoga iz porodice to bude urađeno.

„Danas je ta osoba na biračkom mestu 10 u Paliluli glasala i to bez problema. Fantomski birači glasali su i na biračkom mestu broj 1 u opštini Medijana“, rekla je Milošević iz niškog SSP, a prenosi N1.

Napad na Pavla Grbovića

Povodom napada na lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je saopštilo da su policijski službenici „obavili razgovor sa svim učesnicima incidenta i pozvali ih da dođu u policijsku stanicu da daju izjavu“. MUP u saopštenju navodi da su svi, osim Grbovića, dali izjavu.

Na društvenim mrežama šire se fotografije i videi o brojnim neregularnostima na izbornim mestima. U Novom Sadu je čak objavljena i mapa birališta na kojima su uočene neregularnosti. O tome i o pojedinačnim slučajevima kršenja izbornog procesa u Novom Sadu pročitajte u tekstu Izborni dan u Novom Sadu.

Incident na izborima u Berlinu

Kako javlja N1, na biračkom mestu u Berlinu dogodio se incident, u kom su se sukobili muškarci koji su čekali u redu za glasanje. Pogledajte video:

Prema RIK-u sve je u najboljem redu, u Surdulici polomljena glasačka kutija

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je da izborni proces protiče u fer i demokratskoj atmosferi.

Kako je rekao, na biračkom mestu u Surdulici dogodio se incident kada je jedan birač polomio kutiju za glasanje, ali je ukazao da je incident prijavljen policiji i da je uveren da će počinilac brzo biti sankcionisan.

Kako je RTS-u potvrdio je predsednik komisije u Surdulici Branislav Ristić, policija je obavila uviđaj i utvrdiće ko je počinilac.

Članovi biračkog odbora sklonili su glasačke listiće, prekinuli glasanje, zamenili kutiju novom, zapečaćenom, ubacili listiće, a glasanje je nastavljeno posle 58 minuta.

Na pitanje novinara da li ima izveštaja o nepravilnostima uočenim na biračkim mestima, Vladimir Dimitrijević je odgovorio da, za sada, RIK nije dobio primedbe od posmatrača.

Žena nasrtala na kontrolore i pokušala da glasa umesto druge osobe (VIDEO)

Još jedan incident izbio je prilikom glasanja u Beogradu, kada je žena pokušala da glasa umesto drugog lica.

Naime, na biračkom mestu broj 22, u Dinarskoj ulici na Savskom vencu, žena je pokušala da glasa umesto nekog drugog.

Usledila je rasprava sa kontrolorom zahvaljujući kojem je, kako ističu prisutni, žena sprečena da uradi ono što je naumila. Ipak, kako se čuje na snimku, žena je jedan od tri glasačka listića već ubacila u kutiju.

Žena je u više navrata fizički nasrtala na kontrolore u želji da dođe do kutije. Glasanje je trenutno obustavljeno, a čeka se da dođe policija.

Izlaznost do 9 sati 5,1 odsto, hapšenje u Zrenjaninu zbog duplih spiskova (VIDEO)

Policija Novi Pazar
Foto: Twitter/@a1tvnet

Prema prvim podacima Ipsos Srbija objavljenim u 9 sati, na izborima je do sada glasalo 5,1 odsto birača. Poređenja radi, na poslednjim izborima 2020. godine prema preseku CeSID-a za izlaznost do 9 sati, na izbornim mestima glasalo je 5,2 odsto ukupnog broja glasača.

Birališna mesta u Zrenjaninu su otvorena na vreme, ali na društvenim mrežama već su podeljene informacije i videi o nepravilnostima, tačnije o navodnom postojanju duplih spiskova.

Pokret Ujedinjenih fantoma Srbije objavio je nekoliko videa u vezi sa time:

Evo i drugog videa, gde se vidi i prisustvo policije:

Na više izbornih mesta u opštini Žitorađa, došlo je do kršenja izbornog procesa, a incident na jednom biračkom mestu prijavljen je policiji.

– U selu Đakus Ljubiša Mladenović, predsednik izborne komisije ponašao se bahato, vređao i psovao kontrolora Silvanu Milić i taj incident je prijavljen policiji. Istovremeno, na dva biračka mesta, u selu Izvor i u samoj Žitorađi korisnike socijalne pomoći teraju da javno glasaju. I taj slučaj je prijavljen – kaže član Opštinske izbrne komisije u Žitorađim, a prenosi portal Direktno.

Tuča u Novom Pazaru, mladi Šešelj prvi na biralištu

Od jutros u 7 časova otvorena su sva biračka mesta, osim jednog u Novom Pazaru, gde se dogodio incident.

Na biračkom mestu 77 u Novom Pazaru došlo je do tuče.

–  Došlo je do tuče, kako smo obavešteni od strane biračkog odbora. Odmah je došlo do intervencije policije. Gotovo je neverovatno da od 8.267 biračkih mesta imamo samo jedan problem koji će biti u najkraćem roku će biti rešen i to biračko mesto će nastaviti sa radom – izjavio je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

Rašo Milić, predsednik gradske izborne komisije u Novom Pazaru, potvrdio je RTS-u da je do incidenta i fizičkog obračuna dve osobe došlo na biračkom mestu u OŠ „Bratstvo“, i da je intervenisala policija.

Glasanje je ubrzo nakon incidenta normalizovano.

Prvi na biračkom mestu, jutros u 7 časova, bio je Aleksandar Šešelj, sin Vojislava Šešelja i zamenik Radikalne stranke koji je glasao u Batajnici. Došao je sam i prvi je glasao.

Boško Obradović, predsedički kandidat koalicije Srpski pokret Dveri – POKS – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, glasao je jutros u 7.15 u biračkom mestu br. 1 u Čačku u pratnji članova porodice.

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Moramo Dobrica Veselinović glasao je jutros na biračkom mestu broj 8, u vrtiću „Zeka“ na Novom Beogradu.

Veselinović je na glasanje došao sa suprugom i ćerkom.

Ministar za brigu o selu i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić glasao je jutros na biračkom mestu na Novom Beogradu.

Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke, Siniša Mali, glasao je na biračkom mestu broj 2 na beogradskoj opštini Zvezdara. Ministar zdravlja i funkcioner SNS Zlatibor Lončar, glasao je oko 7.30 časova na biračkom mestu broj 11 u Školi za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Predsedništva SNS, Darija Kisić je svoje biračko pravo iskorisila u 7.30 sati na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“.

Birališta otvorena, opozicija se pohvalila rezultatima iz Londona pa obrisala saopštenja

U Srbiji se danas održavaju predsednički izbori, vanredni parlamentarni i izbori za skupštinu Beograda i još 13 gradova i opština, a pravo glasa ima 6.502.307 građana, koji će na 8.267 biračkih mesta moći da glasaju, od kojih je 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 77 u inostranstvu.

Biračka mesta otvorena su u sedam časova, a građani će svoje biračko pravo moći da ispune do zatvaranja u 20 sati.

Kako je prvenstveno objavio pokret Ne davimo Beograd i koalicija Moramo, već su stigli prvi rezultati sa parlamentarnih i predsedničkih izbora održanih u Londonu. Oni su preliminarne rezultate iz Londona javili sinoć na svom Twitter nalogu, dok su danas te objave obrisane.

Kako su prvenstveno objavili, pobedu je odnela lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ sa 37,8% osvojenih glasova. Na drugom mestu je koalicija „Moramo“ sa 26,7%, dok je SNS na trećem mestu sa osvojenih 23,3% glasova.

Podaci koje su izneli, a koje su kasnije obrisali, tiču se i preliminarnih rezultatata na predsedničkim izborima u Londonu – navodno je pobedio je Zdravko Ponoš sa 48%, Vučić je na drugom mestu sa 29%, Biljana Stojković 17%, Miloš Jovanović 3%.

Branka Stamenković, predsednički kandidat liste Suverenisti i Milica Đurđević iz Zavetnika osvojile su, prema rezultatima koalicije koje je prvobitno podelila koalicija Moramo, po 1% posto glasova u Londonu, dok su Boško Obradović i Miša Vacić na 0%.

Nije poznato zašto su ova obaveštenja obrisana sa zvaničnih Twitter naloga koalicije Moramo i pokreta Ne davimo Beograd, niti su ona zvanično potvrđena, tako da ih treba uzeti s rezervom.

Međutim, ista obaveštenja ostala su na njihovim FB stranicama.

Otvaranjem biračkog mesta u Ambasadi Srbije u Londonu juče je počelo glasanje u dijaspori.

Državljani Srbije mogli su da glasaju i u SAD i Kanadi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Glasanje u inostranstvu organizovano je na 77 biračkih mesta u 34 zemlje.

Za koga glasati je postalo vrlo teško pitanje. Pravimo se da verujemo ljudima koji žive od slatkorečivosti

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

6.4K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap