Novi Sad Vesti

Izbori u Novom Sadu: Glas se kupuje za 2.ooo dinara, objavljena mapa neregularnosti

izbori novi sad
Foto: Autonomija

Tokom dana na biralištima u Novom Sadu primećena je velika gužva, ali i mnogo nepravilnosti. Do 16 časova na biračka mesta izašlo je 44, 5 odsto Novosađana.

Kako smo saznali od posmatrača i kontrolora, najveći broj neregularnosti odnosi se na upotrebu mobilnih telefona na biračkim mestima, na vođenje paralelnih biračkih spiskova, kupovinu glasova, organizovano dovođenje penzionera, napadi na posmatrače ali i pojavu tzv. bugarskog voza.

– U ulici Anđe Ranković pored trafo stanice jutros smo primetili ženu u beloj jakni i čoveka u kožnoj, koji uzimaju listiće i lične karte. Videla sam čak da je jedan deka dobio 2 sendviča i dve flašice Voda-vode – javila nam je jedna od aktivistkinja.

Kako javljaju naši izvori sa lica mesta, ispred Medicinske škole na Grbavici primećen je automobil u kom sedi žena sa, kako se sumnja, paralelnim biračkim spiskom. Na istom biračkom mestu je primećena i kupovina glasova za 2000 dinara. Na biračkim mestima 167,169,170 članovi biračkog odbora u komisiji pozivaju ljude i proveravaju ko je došao da glasa, javljaju naši izvori.

Kupovina glasova primećena je i na Telepu.

Vođenje paralelnih biračkih spiskova je primećeno gotovo na svakom biračkom mestu, javljaju posmatrači.

Na Twiteru je osvanuo i video na kom se vidi incident sa jednog od biračkih mesta u Novom Sadu.

Jedno od uporišta aktivista vladajuće stranke je bio restoran Fišek na Limanu. Oni su brzo napustili objekat, nakon što su ih otkrili pripadnici Lokalnog fronta, posmatrači na izborima.

Lokalni front je otkrio da naprednjaci imaju znak raspoznavanja – masku tamno plave boje koju nose oko ručnog zgloba. Dva člana Lokalnog fronta, koji posmatra izbore u Novom Sadu su tokom dana napadnuta. Jedan na Telepu, a drugi na Limanu. Više o tome pročitajte u tekstu OVDE.

Lokalni front je upozorio i na pojavu bugarskog voza na Novom naselju. Više o tome pročitajte pročitajte u posebnom tekstu OVDE.

Tokom dana otkriveno je i drugo uporište „sumnjivih lica“, javljaju naši izvori.  Reč je o restoranu Kordun u Sremskoj Kamenici. Kako saznajemo, uočene osobe izlazile su odatle sa papirima, pa se sumnja da su u pitanju paralelni birački spiskovi.

U međuvremenu, osvanula je i mapa biračkih mesta u Novom Sadu gde su uočene nepravilnosti. Link do mape je OVDE.

mape-nepravilnosti-ns

Na Telepu napadnuti posmatrači, paralelni birački spiskovi na više mesta

Glasanje u Novom Sadu protiče uglavnom mirno, ali je zabeleženo nekoliko incidenata na pojedinim biračkim mestima i tiču se uglavnom paralelnih biračkih spiskova.

U Novom Sadu je do podneva glasalo 22,5 odsto birača

Marinika Tepić i Borislav Novaković glasali su oko podneva na svojim biralištima.

Posmatrači Lokalnog fronta napadnuti su na biračkom mestu 33, u Mesnoj zajednici „Južni Telep„.

Kako 021.rs saznaje, predsednik biračkog mesta je „ne poznajući zakon“ vređao i fotografisao propusnicu jedne od posmatračica, pokušao da ih otera, te izneo seksističke uverede na račun jedne od njih.

Nakon što se pozvala na svoje zakonsko pravo, kaže da joj je pretio i pred svima rekao „imaćeš ozbiljnih problema zbog ovoga“.
Policija je izašla po pozivu Lokalnog fronta, napravila zapisnik, te su se „smirile strasti“ dolaskom drugih članova komisije i posmatrača koji su im se izvinili zbog ponašanja kolege.

Potom su se ona i koleginica uputile ka Limanu, gde je, kako kažu za 021.rs, nekoliko muškaraca sa plavim maskama išlo za njima, „dobacivali im i vređali ih“.

Posmatračica Lokalnog fronta i njena koleginica su zabrinute za svoju bezbednost, te iz tog razloga žele da ostanu anonimne.

Posmatrač OSA Dejan Bogdanović je u video opbraćanju na Instagramu potvrdio da je na biračkom mestu u Bukovcu zabeleženo nekoliko sumnjivih situacija.

Kako je rekao došlo je do kršenja izbornog procesa zbog uočenih paralelnih biračkih spiskova.

Na biračkom mestu 164, u Klubu penzionera Olga Petrov jutros je došlo do prekida glasanja jer je jedan glasač slikao izborni listić. Pošto je glasao pre slikanja, glas je validan, a glasanje je nastavljeno, rekao je zamenik predsednika GIK, Milovan Šijakov.

Na Tviteru se pojavio još jedan video iz Novog Sada gde se vide ljudi parkirani ispred škole, kako pregledaju navodne paralelni spiskove.

Prema saznanjima 021.rs, osobe sa biračkim spiskovima nalaze se u automobilima u neposrednoj blizini biračkih mesta na Rotkvariji, Klisi, Čeneju, Veterniku i Beočinu.

Snimci su napravljeni na parkingu u blizini biračkih mesta u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“, na Čeneju i ispred OŠ „Duško Radović“.

Osobe sa duplim biračkim spiskovima uočene su i kod OŠ „Mihajlo Pupin“ u Veterniku.

Kako javljaju građani, osobe sa paralelnim biračkim spiskovima primećene su i u Beočinu i Rakovcu.

Pročitajte i poslednje vesti u vezi sa izborima u Srbiji: Izbori uživo Srbija 

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

352 Shares
352 Shares
Share via
Copy link