Magazin Srbija

Siniša Mali prvi kandidat za premijera, u igri još 3 imena

sinisa mali
Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Iako su izbori održani 3. aprila, još uvek nema zvaničnog saopštenja ko bi mogao biti novi mandatar Vlade Srbije.

Međutim, nezvanično se pominju četiri imena iz Srpske napredne stranke (SNS), a najveće šanse da postane prvi čovek Vlade daje se dosadašnjem ministru finansija, Siniši Malom.

Prema pisanju Novosti, u najuži krug su ušli novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, dosadašnja premijerka Ana Brnabić i Goran Vesić.

Najmanje šansi se daje dosadašnjem zameniku gradonačelnika Beograda.

Dačić izvisio za poziciju premijera?

Iako je Ivica Dačić u svojoj kampanji za parlamentarne izbore pretendovao na poziciju mandatara za sastav nove vlade, kakav mu je bio i slogan („Ivica Dačić – premijer Srbije“), male su šanse da će se to i ostvariti, pišu Novosti.

Kako piše ovaj list, izvesno da će ime za najvišu poziciju dati SNS, kao najveća partija pobedničke koalicije „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.

Tačan datum za završetak izbornog procesa za parlament, koji je započeo glasanjem 3. aprila, i dalje je u magli. Čeka se rasplet oko ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu.

Izborna komisija je odlučila da već jednom ponovljeno glasanje ovde 28. aprila – poništi, a na osnovu prigovora socijalista da je jedan birač glasao, iako nije imao ličnu kartu ni pasoš. Sada se čeka odluka Upravnog suda o stavu RIK.

Ne žuri se sa formiranjem nove Vlade Srbije

Pod pretpostavkom da se do kraja maja opet organizuje glasanje i proglase konačni rezultati, parlament bi morao biti konstituisan do kraja juna.

Od tada treba da počne zakonski rok od 90 dana za formiranje novog tima u Nemanjinoj 11. Prema ovim predviđanjima, predsednik Vlade i ministri morali bi biti izabrani najkasnije do početka oktobra.

Ako je suditi po ranijim izjavama predsednika Vučića, karte u Vladi će biti promešane, te se očekuje da dobar deo trenutnih ministara neće obnoviti mandat.

Najavljuju se i nova lica, nepoznata široj javnosti, a Vučić je u više navrata isticao da će Vlada biti prosrpska, a ne proevropska ni proruska.

Izvor: Novosti

Siniša Mali: Verujem u svoj doktorski rad i ne priznajem političku odluku

Čitajte Luftiku na Google vestima

147 Shares
147 Shares
Share via
Copy link