Magazin

“Ja u zoološkom vrtu”: Pre 19 godina objavljen prvi video zapis na Jutjubu (VIDEO)

prvi video, jutjub, džaved karim
Foto: Screenshot/YouTube/Jawed

Svi znamo koliko je Jutjub danas popularan, a za desetine miliona ljudi, koji su postali influenseri, postao je osnovni izvor (dobrih) prihoda.

Međutim, možda niste znali da je na jučerašnji dan, 23. aprila, pre 19 godina, Džaved Karim, jedan od osnivača Jutjuba, objavio je prvi video snimak na toj platformi.

Jutjub je osnovan u februaru 2005. godine, a sve je počelo ovim jednostavnim video snimkom.

„Ja u zoološkom vrtu”, naziv je snimka iz zoološkog vrta u San Dijegu, koji traje samo 18 sekundi.

Bez kamere visoke rezolucije, bez filmske ekipe, montaže i specijalnih efekata, na snimku je samo jedan mladić koji govori o slonovima. I upravo zato je tako poseban, piše Index.

– Dobro, evo nas ispred slonova. Kul stvar kod ovih ‘tipova’ je što imaju zaista, stvarno, hm, duge surle, i to je kul. I to je sve što se može reći – obratio se Karim publici, a ostalo istorija.

Video je od tada prikupio više od 317 miliona pregleda i 16 miliona lajkova, a zanimljivo je da je ovo Karimova jedina objava na Jutjubu, iako ima više od 3 miliona pretplatnika na svom kanalu.

Nakon 19 godina postojanja, Jutjub danas ima 2,7 milijardi aktivnih korisnika mesečno širom sveta, a video snimci objavljeni na platformi prikupljaju milijarde pregleda.

Najgledaniji video na Jutjubu je pesma “Baby Shark” koja je prikupila čak 14 milijardi pregleda, dok je na drugom mestu pesma “Despacito” Luisa Fonsija, sa osam milijardi pregleda.

Izvor: Index

Najpoznatiji jutjuber obišao nekadašnje ekskluzivno odmaralište JNA: “Kao zombi apokalipsa” (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link