Srbija Vesti

Izbori u Trnovcu završeni iz 5. pokušaja, konačno moguće formiranje vlade i skupštine

Vlada Srbije
Foto: Ministarstrvo odbrane

Juče su konačno, iz petog pokušaja, održani izbori u Velikom Trnovcu.

Biračko mesto je zatvoreno u 20 sati, a kako su posmatrači rekli za N1, izborni proces je protekao bez većih nepravilnosti, iako je bilo pokušaja da se glasa bez dokumenata ili sa nevažećom ličnom kartom.

Kontrolori biračkog mesta rekli su da je koalicija Albanaca doline dobila 698 (od 725) glasova, što znači da je lista Šaipa Kamberija prošla, a albanska manjina dobila predstavnika u parlamentu.

Takođe, SPS će imati 31 umesto 32 poslanika, jer su na ovom biračkom mestu dobili svega osam glasova.

Kako stvari trenutno stoje ukoliko sve protekne po zakonu konstituisanje skupštine bi moglo da bude gotovo u julu, a formiranje nove vlade sredinom avgusta.

Podsetimo, izbori su održani 2. aprila i od tada, gotovo 3 meseca Srbija ima tehničku Vladu.

Do sada se najduže čekalo na formiranje vlade Mirka Marjanovića sa kraja devedesetih godina prošlog veka, u kojoj je Aleksandar Vučić bio ministar informirsanja.

Vučić je vrlo blizu trenutka kada će vladati Srbijom duže i od Slobodana Miloševića.

Naim Le Beširi iz Instituta za evropske poslove rekao je nedavno za Glas Amerike da je za odugovlačenje procesa formiranja nove vlade i skupštine najodgovornija upravo – vlast.

– Njihov manir u gotovo svim prethodnim izbornim ciklusima bio je da poslednji minut zakonski bude iskorišćen za formiranje skupštine, odnosno vlade. Na taj način predsednik disciplinuje svoje uposlenike, ljude iz svoje stranke, disciplinuje i one iz opozicije, ali i svoje koalicione partnere. Mi u ovom trenutku još nemamo sa sigurnošću informaciju da li će predsednik Vučić formirati vlast samostalno, sa nekoliko poslanika iz manjinskih stranaka, ili će ući u neku veću koaliciju, imajući u vidu da izgubio tu komotnu većinu na poslednjim izborima – rekao je Beširi.

Prema mišljenju sagovornika Glasa Amerike odugovlačenje najviše ide na ruku lideru SNS-a i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer pokušava da odugovlači sa uvođenjem sankcija Rusiji pod izgovorom da vlada još nije formirana. Iz tog ugla retoričko pitanje – da li će se pre završiti rat u Ukrajini ili izbori u Srbiji ima sasvim realnu političku pozadinu.

– Mislim da se predsednik Vučić nada da će rat u Ukrajini biti završen pre nego što se formira vlada Srbije i na taj način će se odreći odgovornosti odnosa prema Kijevu i Moskvi. Činjenica da Srbija nije uvela sankcije je ozbiljna opomena mnogim liderima unutar EU da Srbija možda nije zemlja koja je spremna i koja deli vrednosti EU. Jasno je da poruke koje dolaze iz Brisela da su sve oštrije i da postajljaju jedno ključno pitanje – da li je Srbija sa EU ili protiv EU – zaključio je on.

Srbi glasaju za Vučića jer to žele, a ne zato što su izmanupulisani, možda bi ga Putin pobedio na izborima

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

50 Shares
Share via
Copy link