Magazin

SNS firma koja je dovozila birače iz RS bogato nagrađena za rad i trud, na račun joj ležu milioni

izbori

Firma “T&M Group Solutions”, povezivana sa dovođenjem fantomskih birača iz Republike Srpske dobila je od izbora 17. decembra do danas od države poslove vredne više od 11 milion evra. Na konkurse se prijavljivala sama ili u konzorcijumu sa drugim firmama, neretko kao jedini ponuđač. Njen vlasnik je Dane Šijan, bivši rukometaš hapšen u Crnoj Gori zbog izbornih malverzacija i osoba bliska SNS, piše Nova.rs.

Na izborni dan, ispred beogradske “Arene” koja je bila zborno mesto za glasače iz Republike Srpske uočena su vozila firme „T&M Group Solutions“.

Ona je fizički obezbeđivala prostor, dok su glasači iz RS ulazili u Arenu, odakle su raspoređivani na biračka mesta širom glavnog grada.

Posle ovog zadatka, firma “T&M Group Solutions” dobila je i „nagradu“ od države u vidu milionskih poslova. Poslednji u nizu višemilionskih ugovora potpisali su sa Javno komunalnim preduzećem “Zelenilo Beograd”.

Za usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja objekata sa uslugom monitoringa, firma koja je “brinula” o glasačima iz Republike Srpske dobiće 40 miliona dinara.

Ugovor je objavljen 3. aprila 2024. godine, što je samo još jedan u nizu poslova firme čiji vlasnik Dane Šijan neguje odlične veze sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Višemilionski poslovi, javna preduzeća najbolji partneri

Ugovor sa JKP “Zelenilo Beograd” samo je poslednji u nizu brojnih koja je država poverila firmi “T&M Group Solutions”. Tri dana nakon izbora, odnosno 22. decembra 2023. godine dobila je od Radio televizije Srbije (RTS) posao zaštite lica i objekata, a ugovor je procenjen na 300 miliona dinara (sa PDV).

Od opštine Savski Venac dobili su „skromnih“ pet miliona dinara za uslugu obezbeđenja, da bi najveći ugovor potpisali 1. februara 2024. godine sa PIO fondom.

Na konkursu su se prijavili u konzorcijumu, odnosno sa dobro poznatom firmom “Dobergard” iz Beograda, koja je se takođe bavi obezbeđenjem prostorija firmi čiji je osnivač država.

Bez konkurencije, konzorcijumu koji se jedini prijavio, PIO fond čiji je direktor istaknuti naprednjak Relja Ognjenović dobio je posao vredan 780 miliona dinara (sa PDV).

Nakon toga usledio je ugovor sa JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” od 96 miliona dinara sa PDV ili Dečijim kulturnim centrom “Majdan” u Beogradu. Za taj posao ugovor je potpisan na 4,8 miliona dinara.

Zbirno, od trenutka kada su se vozila “T&M Group Solutions” pojavila ispred beogradske “Arene” na izborima 17. decembra dobila je poslove u ukupnoj vrednosti većoj od 11 miliona evra.

To je ozbiljan zadatak i preveliki zalogaj i za poznatije, te daleko veće firme u Srbiji, pa se postavlja pitanje šta je kvalifikacija “T&M Group Solutions” da postane firma bez čijeg obezbeđenja državna preduzeća ili javne ustanove ne mogu da funkcionišu.

Vlasnik blizak SNS, hapšen u Crnoj Gori

Firma „T&M Group Solutions“ osnovana je krajem maja 2022. godine u Beogradu. Iako nema ni veb sajt, ova kompanija je u prvoj godini poslovanja ostvarila čist dobitak od 250.000 dinara. Tada je imala samo pet zaposlenih.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, vlasnici su dve firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – „Uniqueness Group Limited“ i „Mistral International – FZCO“. Međutim, u Evidenciji stvarnih vlasnika objavljeni su konkretniji podaci – Dane Šijan poseduje udeo od 40 odsto, dok je većinski vlasnik od 60 odsto javnosti nepoznat Mihajlo Popović.

Interesantno je da je Šijan zajedno sa rukometašem Vladimirom Mandićem, sinom Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde u Vladi osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, priveden u Crnoj Gori uoči lokalnih izbora u Nikšiću u martu 2021. godine.

Oni su se sumnjičili da su u Crnu Goru nelegalno unosili novac i pomagali koaliciji okupljenoj oko proruskog Demokratskog fronta (DF).

Njima je crnogorska policija je 14. oktobra 2022. na graničnom prelazu Metaljka iz pravca Bosne i Hercegovine, uručila rešenje o zabrani ulaska, jer je utvrđeno „da postoje razlozi nacionalne bezbednosti, koji su poznati Agenciji za nacionalnu bezbednost.“

Šijan i Mandić su bivši rukomentni saigrači, a Vladimir Vlada Mandić na svojoj adresi prijavio je desetine fantomskih birača, zbog čega je opozicija često kritikovala njegove aktivnosti povezane sa SNS.

Firma koja je dovozila birače iz RS od države dobila poslove vredne 200 miliona evra, vodi je bivši rukometaš

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link