Balkan Magazin

Zadar savetuje turiste da kupaće nose svuda osim na plaži, kriv loš prevod (FOTO)

Ljudi na plaži
Foto: Luftika, ilustracija

Brojni turisti na primorju se šetaju nedolično obučeni starim gradskim jezgrom hrvatskih gradova, barem prema mišljenju gradskih vlasti.

Prvo je turistička zajednica Dubrovnika uvela uputstva o svojevrsnom dres kodu, tj. pravilo da gosti ne smeju paradiraju gradom obučeni samo u kupaće kostime, a zatim se na isti potez odlučio i Zadar, propisujući kazne za one koji ovu uredbu ne poštuju.

Međutim usled lošeg prevoda, poručili su posetiocima potpuno suprotnu stvar, pa je francuskim turistima preporučeno da nose kupaće kostime isključivo kada nisu na plaži.

Zabrana prema plakatu važi za sve, osim za Francuze

Naime, zadarska turistička zajednica objavila je plakat na kojem na pet jezika, hrvatskom, francuskom, engleskom, italijanskom i nemačkom, piše da je neslužbeno zabranjeno nositi samo kupaće kostime van plaže.

“Iako to u Zadru nije službeno zabranjeno, molimo da poštujete ovdašnju tradiciju i kulturu na način da ne nosite samo kupaće kostime kad niste na plaži, pa makar samo i na kratko vreme. Zahvaljujemo i želimo vam ugodan odmor u Zadru”, piše na hrvatskom jeziku na plakatu.

Međutim, turističkoj zajednici potkrala se greška u prevodu sa hrvatskog na francuski jezik. Umesto da su zabranili nošenje kupaćih kostima van plaže, na francuskom jeziku preporučili su turistima da nose samo kupaće kostime kada nisu na plaži, piše Index.hr.

Letak za kupaće kostime
Izvor: Index.hr

 

“Iako to još nije strogo zabranjeno u Zadru, molimo vas da iskažete svoje poštovanje prema lokalnim kulturološkim običajima i tradiciji tako što ćete nositi samo kupaće kostime kada niste na plaži”, piše na francuskom jeziku na plakatu.

Jedna reč – ogromna razlika u značenju

Greška im se potkrala samo u jednoj reči. Umesto “que des maillots de bain lorsque vous n’etes pas sur la plagae” trebalo je da piše “pas des maillots de bain lorsque vous n’etes pas sur la plagae“.

Inače, o odluci da se po gradu Zadru ne bi smelo šetati u kupaćim kostimima oglasio se i Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra.

“Naše turiste želimo da edukujemo da se nalaze u jednom posebnom prostoru, bogate istorije i baštine, u kojem hodanje u kupaćim gaćicama nije primereno. Verujem da će oni uvažiti običaje ponašanja koji ovde važe, te da će ubuduće grad razgledati u primerenoj odeći”, rekao je, piše HRT.

Izvor: Index.hr

Hrvatska poljoprivrednicima zabranila upotrebu motike, loš prevodilac glavni krivac

Čitajte Luftiku na Google vestima

39 Shares
Share via
Copy link