Balkan Magazin

Hrvatska poljoprivrednicima zabranila upotrebu motike, loš prevodilac glavni krivac

motika
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom u Hrvatskoj ne smeju da koriste – motiku, već samo mehanizaciju, proizilazi iz novih pravila koje je ova država “prepisala” iz propisa EU.

Međutim, prevodeći “pravila” EU iz oblasti poljoprivrede, hrvatske vlasti svojim poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom praktično su zabranile upotrebu – motike, pošto su englesku reč za “mehaničku” kontrolu korova preveli kao – “mehanizovanu”. Portal Index.hr navodi da bi amatersko prevođenje sa engleskog moglo, samo po sebi, hrvatsku privredu da košta – milione evra.

“Birokratija u Hrvatskoj ne dozvoljava upotrebu motike organskim proizvođačima u poljoprivredi”, saopštilo je Hrvatsko udruženje organskih proizvođača (HSEP), piše Index.hr.

Na konsultacijama sa zainteresovanim stranama u vezi sa Strateškim planom Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Evropske unije održanim u petak, 27. maja, Uprava za pomoć poljoprivredi i ruralnom razvoju potvrdila je da je upotreba motike – zaista zabranjena, nezvanično saznaje Index.hr.

Cilj EU je da smanji upotrebu pesticida i drugih hemikalija u proizvodnji hrane za 50 odsto do 2030. godine. Ovaj cilj se ostvaruje kroz mnoge strategije i planove, kao što je “Od polja do stola” u Evropskom zelenom dogovoru i kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, navodi Index.hr.

ZPP je jedna od prvih zajedničkih politika EU, uspostavljena 1962. godine. Definiše zajedničku evropsku strategiju razvoja poljoprivrede na nivou svih država članica EU, ali svaka pojedinačna članica kreira sopstvenu strategiju, koja uzima u obzir njene specifičnosti, potrebe i ciljeve.

Hrvatska ima Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, a već su odabrane smernice za period 2023-2027. koje čine programski strateški dokument i osnovu za korištenje evropskih poljoprivrednih fondova.

Dakle, ovo je dokument koji je usvojila Hrvatska, na koji će morati da se poziva svaki projekat u poljoprivredi koji aplicira za fondove EU.

U meri “Mehaničko uništavanje korova u okviru višegodišnjih zasada“, usko vezanoj za organsku proizvodnju, navodi se da je cilj smanjenje upotrebe pesticida i motivisanje poljoprivrednika da fizički, umesto hemijski, uklone korov.

“Nažalost, čini se da je neko ko je preveo Zajedničku poljoprivrednu politiku uradio loš posao, a to bi poljoprivrednike u Hrvatskoj moglo koštati projekte i sredstva iz fondova EU u periodu od 2023. do 2027. godine”, upozorava Index.hr.

Naime, Zajednička poljoprivredna politika EU ( “EU common agricultural policy”) navodi da se podstiče “mehanička” kontrola korova. Na hrvatskom bi to trebalo da znači bez upotrebe hemije, fizički, mašinski ili ručno. Ali “mehaničko” u naslovu mere “Mehaničko suzbijanje korova u višegodišnjim zasadima“ neko neko ko je prevodio i tumačio ZPP EU i pisao Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU je protumačio je kao – “mehanizovano” .

Index.hr podseća da je prvim nacrtom Strateškog plana RH u okviru ZPP za raspodelu u poljoprivredi obezbeđeno 3,6 milijardi evra, uglavnom iz fondova EU, a manjim delom i iz državnog budžeta.

Amatersko prevođenje sa engleskog moglo bi samo po sebi hrvatsku privredu koštati milione evra, jer će podnosioci zahteva za EU ​​fondove biti pozvani na ovaj dokument, i oni će biti pod kontrolom.

“Zabrana poljoprivrednicima da koriste motiku je apsurdna, kafkijanska scena lošeg birokratskog aparata prenapuhanog javnog sektora. Još neugodnija je činjenica da ovaj birokratski sektor odbija da ispravi očiglednu grešku u prevodu nego što se drži nekih svojih protokola”, navodi Index.hr.

Portal ističe da “levijatan državne birokratije insistira da je nepogrešiv, ne želi da prizna neuspeh nijednog od svojih nižih funkcionera, čuva sopstveni autoritet i prestiž. Samo ga treba obavestiti da je do sada ostao bez ikakvog autoriteta u očima hrvatskih građana, pa bi mogao da prizna grešku koja bi mnoge organske poljoprivrednike mogla skupo da košta”.

Index.hr navodi da je poslao pitanja Ministarstvu poljoprivrede o problemu motike, ali da odgovor – još nije dobio.

Besmisleni, bizarni, presmešni srpski filmski titlovi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

39 Shares
Share via
Copy link