Magazin

Sonja Savić bez ulice u Čačku jer “nije dobar primer omladini”

Komisija za određivanje naziva ulica u Čačku nije usvojila predlog da jedna od ulica u ovom gradu dobije ime po glumici Sonji Savić. Iako je stotinak ulica dobilo nazive, za Sonju Savić, i pored inicijative koja je Gradu Čačku upućena pre osam godina, nije bilo mesta, javlja N1.

Najzanimljivije je da je razlog zbog kojeg nije dobila ulicu, njen privatan život.

“Kakve su zasluge Sonje Savić”, “Da li ona treba da bude primer omladini”, “Kada bi dete pitalo ko je ona, šta biste rekli”, samo su neki od komentara koji su se pojavili na društvenim mrežama, kada se pojavila vest da Sonja Savić ipak neće imati ulicu u Čačku.

U odgovoru Komisije za određivanje naziva ulica, koji je N1 dobio, stoji da predlog nije imao potrebnu većinu.

“U obrazloženju komisije se navodi da su nazive ulica dobile one koje su su do sada bile brojčano numerisane, i da postoji mogućnost da kada na red dođu naselje Donja Gorevnica ili gradski park, neko od njih dobije ime po Sonji Savić. Iz komisije naglašavaju da je bilo još predloga koji nisu imali većinu”, navodi se u odgovoru koji je N1 dobio.

Međutim, iz ove komisije nisu hteli da odgovore da je jedan od glavnih razloga odbijanja predloga bi taj jer im se nije svideo “način života koji je Sonja Savić vodila”.

“Jedno od objašnjenja je bilo da kada bi Sonja Savić dobila ulicu, to ne bi bila dobra poruka mladima zbog načina na koji je živela”, kaže za N1 Violeta Marković, odbornica u Skupštini Čačka.

“Već sam jednom pitala Komisiju, a i sada bih ponovo, da li treba da preispitaju sve nazive ustanova kulture i ostale umetnike koji su živeli na svojstven način i imali neke poroke, jer ih svaki čovek ima“, ističe Marković.

Predrag Živković, kustos u Galeriji “Nadežda Petrović” u Čačku i jedan od ljudi koji su učestvovali u pokretanju peticije pre osam godina, kaže da je ona u potpunosti uspela, jer je veliki broj građana bio za to da Sonja Savić dobije ulicu.

Ali, inicijativa se nikada nije pojavila u lokalnoj skupštini.

“Ta stigma, odnosno fama koja prati njen privatni život je izgleda još uvek suviše jaka za neke donosioce odluka da je uvrste u dnevni red. Očigledno da nismo spremni da odvojimo nečiji privatan život i njegov doprinos u umetnosti i kulturi“, ocenjuje Živković.

Bila je simbol jednog vremena, dečko joj se udavio u oluji, a ona se predozirala

Čitajte Luftiku na Google vestima

299 Shares
299 Shares
Share via
Copy link