Srbija Vesti

Siniši Malom se vraća doktorat

sinisa-mali-2
Foto: Instagram/Siniša Mali

Ustavni sud doneo je odluku po kojoj Visokoškolska ustanova nije ovlašćena da uređuje osnove prestanka radnog odnosa nastavnika i saradnika, niti može „oduzimati zvanja“.

Tako piše list Politika, pozivajući se na odluku suda objavljenu 14. jula u Službenom glasniku.

Odredba Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, koje uređuje proceduru oduzimanja zvanja zbog izrečene mere javne osude za povredu Kodeksa profesinalne etike Univerziteta u Beogradu – nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, odlučio je Ustavni sud, piše današnja Politika.
Ocenjeni su kao neustavni i stavovi odredbe Statuta Unverziteta u Beogradu kojom se utvrđuje „opšti preduslov u pogledu neosuđivanosti za infamna krivična dela i povredu Kodeksa“.

Način prestanka radnog odnosa predviđen je Zakonom o visokom obrazovanju i Zakonom o radu, pa je stoga nezakonita odredba člana 8 i 8-a Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova.

Ustavni sud je naveo da je javna osuda, kao jedna od mera za povredu Kodeksa, iz osporenog pravilnika, pretvorena u pravni osnov za gubitak stečenog naučnog naziva doktora nauka.

Jednostavnije rečeno, nijedna etička mera, pa ni javna osuda ne može se, protivno Ustavu i zakonu, pretvoriti u radno-pravnu sankciju, što je upravo ovim pravilnikom, kao podzakonskim aktom, predviđeno, piše Politika, između ostalog, u podužem tekstu o toj odluci.

Pojedini mediji na svojim sajtovima preneli su informaciju o odluci Ustavnog suda, uz ocenu da to „znači da bi ministru finansija Siniši Malom trebalo da bude vraćen doktorat“.

Izvor: 021

Siniša Mali prvi kandidat za premijera, u igri još 3 imena

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

261 Shares
261 Shares
Share via
Copy link