Magazin

Raspodela u Vladi: Ko će u premijersku fotelju, ko se vraća u zemlju, a ko pakuje kofer?

vlada-srbije
Foto: Bojan Cvejić

Ukoliko ne bude premijer, što je jedna od opcija, Siniša Mali će ostati na mestu ministra finansija. Milošu Vučeviću, još jednom favoritu za predsednika vlade, mogao bi da pripadne resor pravde, a Ani Brnabić parlament, nezvanično saznaje Kurir.

Srbija bi početkom aprila, kako je nedavno najavio predsednik SNS Miloš Vučević, trebalo da dobije novu vladu Srbije, a njene konture već se naziru.

Iako zvanični pregovori o novom kabinetu u Nemanjinoj 11 još nisu počeli, prema nezvaničnim informacijama, za pojedine resore već su se izdvojili favoriti.

Kako saznajemo iz više nezavisnih izvora, za mesto premijera u opticaju su i dalje tri imena – aktuelna predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i ministar odbrane Miloš Vučević.

sinisa-mali-2
Foto: Instagram/Siniša Mali

– Ukoliko ne bude premijer, Siniša Mali će, najizvesnije, ostati na mestu ministra finansija, jer se u tom sektoru odlično snalazi godinama. Za Miloša Vučevića takođe postoji još jedna opcija, a to je mesto ministra pravde. Ana Brnabić bi, kao što ste već i pisali, mogla da vodi i Skupštinu Srbije – kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Male šanse

Kada je reč o socijalistima, oni bi ovaj put mogli da računaju i na veći broj resora, čak se pominje i da bi moglo da im pripadne pet ministarstava.

– Šef socijalista Ivica Dačić ima šansu da ponovo preuzme Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje sada vodi Bratislav Gašić, dok je za funkciju šefa diplomatije viđen aktuelni ambasador u SAD Marko Đurić, koji se, kako je i sam potvrdio, uskoro zastalno vraća u zemlju – navodi izvor.

milos-vucevic
Foto: Facebok / Ministarstvo odbrane i vojska Srbije

Dodaje da bi, kada je reč o kadrovima iz redova SPS, ministarsko mesto mogao da dobije i Zoran Baki Anđelković.

– On se nezvanično pominje kao neko ko bi mogao da vodi poljoprivredu. Od socijalista šansu da dobije ministarstvo ima i Branko Ružić, dok je malo verovatno da će u izvršnoj vlasti ostati Novica Tončev – pojašnjava naš sagovornik.

U vladi bi, prema našim saznanjima, trebalo da bude i novih imena, poput Tatjane Macure, koja je viđena za ministarstvo za brigu o porodici, i lidera Zdrave Srbije Milana Stamatovića. Lider SDPS Rasim Ljajić takođe bi mogao da se vrati u vladu, što zavisi od resora koji njegovoj partiji budu ponuđeni.

Trka za šefa parlamenta

Podsetimo, Skupština Srbije konstituisana je 6. februara potvrđivanjem mandata svih poslanika, a u nastavku sednice, koji bi trebalo da usledi uskoro, trebalo bi da bude izabran i šef parlamenta.

U trci za to mesto je, pored aktuelnog predsednika Vladimira Orlića i Brnabićeve, aktuelni ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da je ovakav sastav vlade sasvim realan

– U politici, pri stavljanju vlade, realno je sve što je predmet saglasja, volje i procene lidera vladajuće većine. Ne bi iznenadio ovakav sastav kabineta jer ima iskusnih političara i nekih novih lica. To je, uostalom, neka praksa ovde, spoj novih i starih kadrova – smatra Stanković.

O mestu premijera, ukazuje, odlučuje predsednik Vučić i, kako kaže, teško bilo ko zna bolje od njega prednosti i mane ponuđenih kandidata.

– Takođe, sumnjam da iko bolje od njega zna foto-robot budućeg kandidata za premijera. Nijedno od ponuđenih rešenja nije loše ni nerealno. Vlada Srbije će se meriti rezultatom i teško ćemo bez prvih godinu, godinu i po dana moći merodavno da kažemo da li je uspešna ili ne – konstatovao je Stanković.

  • 28 članova ima aktuelna vlada
  • 3 ministra bez portfelja je u Nemanjinoj 11
  • 5 ministarstva, a od čega dva bez portfelja, ima koalicija SPS-JS

Somborac odbio da ide na miting SNS, pa iz službe finansija prebačen na mesto portira

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link