Srbija Vesti

Čuveno pitanje „Keš ili kartica?“ odlazi u istoriju, odlučan je ministar Mali

Konobar plaćanje
CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Novi sistem e-fiskalizacije stupio je na snagu, a preduzetnici i privrednici imaju još četiri dana da ga u potpunosti primene.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je više od 140.000 privrednih subjekata predmet ove nove fiskalizacije.

– Molio bih da svaki građanin uzme račun i skenira ga putem QR koda, da vidi da li je validan. Da se svi zajedno borimo protiv sive ekonomije. Više ni u jednom ugostiteljskom objektu nema potrebe niko da vas pita da li plaćate karticom ili kešom. Njihovo je da vam daju račun. Vi recite da nema pravo da vas pita to, i na osnovu računa donesite odluku da li plaćate kešom ili karticom – istakao je ministar i dodao da je ovo velika promena u Srbiji.

Mali je dodao da se tako smanjuje mogućnost da se „kroz neke duple softvere izbegava plaćanje poreza“.

– Svaki put kada nam ne izdaju fiskalni račun, tih 10 ili 20 odsto poreza neko stavi sebi u džep, umesto da ode u budžet i pomognemo onima kojima je najpotrebnije – rekao je ministar.

Istakao je da je netačna informacija koja se juče pojavila da je dovoljno da privredni subjekt ima ugovor sa dobavljačem kase.

– To nije tačno, morate da imate implementiran ceo sistem i od prvog maja da izdajete fiskalne račune shodno novom sistemu – naveo je Mali.

Istakao je da su predmet fiskalizacije 200.000 lokacija i više od 140.000 privrednih subjekata.

Mali je podsetio da se od 1. maja u javnom sektoru uvode i e-fakture što bi trebalo da doprinese konkurentnosti privrede.

Izvor: 021.rs

Ministar Mali ima odlične vesti: Prosečna plata u Srbiji je 562€

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

512 Shares
512 Shares
Share via
Copy link