Balkan Vesti

Za napuštanje životinja u Hrvatskoj ići će se u zatvor

ostavljen pas

Napuštanje životinja u Hrvatskoj će uskoro postati kazneno delo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju do godinu dana, piše Jutarnji list.

To je deo novog paketa izmena Kaznenog zakona na kom već godinu dana radi radna grupa Ministarstva pravosuđa i uprave, a koji je do sada bio u drugom planu, pa se o njemu u javnosti uopšte nije govorilo.

Iz dokumenata radne grupe koja radi na novom zakonu jasno je kako su u Ministarstvu odlučili da u ovom paketu izmena porade na jačanju zaštite životinja, pa će se tako i napuštanje životinja tretirati kao kazneno delo.

To je prvi put da se u Hrvatskoj napuštanje životinja tretira kao kazneno delo za koje se može dobiti zatvorska kazna. Trenutno je ono sastavni deo Zakona o zaštiti životinja za koji je predviđena novčana kazna u iznosu do 30.000 kuna.

Osim novog kaznenog dela, Ministarstvo pravosuđa i uprave planira da napravi i dodatni korak u jačanju kaznenopravne zaštite životinja, pa tako predlažu i povećanje zatvorskih kazni za ubijanje ili mučenje životinja.

Predlog je da se osoba koja ubije životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotreban bol ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazni zatvorom do dve godine (trenutno je kazna do jedne godine), a ako se to kazneno delo počini iz koristoljublja, predlaže se kazna zatvora do tri godine, umesto trenutne dve godine.

Izvor: Jutarnji list, Hina

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link