Magazin

Nauka dokazala koliko je neraskidiva veza majke i deteta, pogledajte snimak MRI (FOTO)

veza majke i bebe magnetna rezonanca
Ilustracija, Foto: Freepik/ shurkin_son

Poznato je koliko je jaka i neraskidiva veza između majke i bebe, a ova činjenica je dobila i dodatno utemeljenje u nauci.

Naime, neuronaučnik i majka dvomesečnog sina snimila je neverovatnu sliku magnetne rezonance, koja pokazuje snažnu vezu između majke i deteta.

Ne samo da materinstvo nepovratno menja ženu fizički, mentalno i emocionalno, već beba bukvalno menja majčino telo. Delovi bebe zapravo zamenjuju majčine ćelije i nastavljaju da žive u majčinom telu godinama koje dolaze.

Prva slika koja dokazuje neraskidivu vezu uhvaćena magnetnom rezonancom

O povezanosti majke i deteta pisano je mnogo, od poezije preko knjiga do umetničkih dela, ali ova moćna celina nikada nije uhvaćena na ovaj način, piše 24Sata.hr.

Gledate prvu sliku veze između majke i deteta magnetnom rezonancom (MRI), koju je snimila neuronaučnica Rebeka Saks. Slika zapravo prikazuje Rebeku i njenog dvomesečnog sina Persija.

– Nisam radila ovu magnetnu rezonancu u dijagnostičke svrhe, čak ni u naučne svrhe. Koliko znam, niko nikada nije uradio magnetnu rezonancu majke i deteta, a želela sam da vidim kako to izgleda – objasnila je Rebeka. .

Možda je najneočekivaniji deo slike način na koji se vide razlike između dečjeg i majčinog mozga.

Mozak bebe je glatkiji i tamniji jer ima znatno manje bele materije. Bela materija, ili bela masa, sastoji se od glijalnih ćelija i mijelina, koji prenose signale iz jednog regiona mozga u drugi i između mozga i nižih moždanih centara, odnosno „komuniciraju“ poruke unutar mozga.

Ovaj nedostatak mijelina gotovo izgleda kao pravi vizuelni primer kako majke bukvalno oblikuju i formiraju svoju decu od rođenja.

Način na koji razgovaramo, pevamo, držimo i igramo se sa bebama oblikuje temelje mozga dok dete raste.

Kako dečiji mozak reaguje na interakciju sa odraslima

Kao i mnoge majke, Rebeka je provela nesrazmerno mnogo vremena gledajući svoju bebu.

Ali pošto je ona kognitivni neuronaučnik, za nju je „videti bebu“ bilo malo drugačije.

Konkretno, provela je dosta vremena gledajući kako se mozak njene bebe razvija putem MRI mašine.

Proučavala je koliko je očaravajuće gledati kako dečji mozak reaguje na interakciju sa odraslima, kako se krvni sudovi u mozgu šire i teku kao odgovor na pesme i priče u majčinom glasu.

– Majka i dete su moćan simbol ljubavi i nevinosti, lepote i plodnosti. Ali ja sam neuronaučnik i radila sam naporno da uradim ovu sliku, ali sam i majka na njoj, sklupčana zajedno sa svojim sinom – rekla je Rebeka.

Na kraju krajeva, slika je fascinantna i lepa vizualizacija onoga što ostaje nevidljivo u našem životu, a što je ponekad – najmoćnije od svega.

Izvor: 24Sata.hr

Beba šokirala svet samo 9 sati nakon rođenja, majka se frapirala, a doktori zanemeli

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link