Ljubimci Magazin

Ko napusti životinju, ide u zatvor: Novi zakon stupio na snagu u Hrvatskoj

hrvatska-zakon-napustanje-zivotinja

Danas su u Hrvatskoj stupile na snagu izmene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i dugoočekivane pozitivne promene u zaštiti životinja, prenosi N1 Zagreb.

Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili opštinskom državnom tužiocu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dve ako je napuštanjem prouzrokovana smrt životinje ili je napušten veći broj životinja.

Povećavaju se kazne za kazneno delo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dve godine ili do tri godine ako se ta kaznena dela počine iz koristoljublja. Takođe, zlostavljačima i ubicama životinja odsad se može izreći bezbednosna mera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina, prenosi N1 Zagreb.

Sve navedene novosti predlozi su koje je udruženje Prijatelji životinja poslalo Ministarstvu pravosuđa i uprave tokom rada na izmenama i dopunama Kaznenog zakona, prenosi N1.

Građani više neće morati da čekaju da više da li će veterinarska inspekcija reagovati na prijavu napuštanja, već onoga ko napusti životinju mogu odmah prijaviti policiji.

Za napuštanje životinja u Hrvatskoj ići će se u zatvor

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link