Magazin Svet

Turci odlučili da zbog previsokih cena bojkotuju kafiće, restorane i pekare, vlada sprema uredbu

turska bojkot gradjana cene
Foto: Pixabay/joannaoman

Znamo da su cene u Srbiji već odavno postale previsoke za dubinu džepa prosečnog građanina, a čine se da iste muke more i stanovnike Turske. Međutim, za razliku od nas, Turci su se odlučili na bojkot ugostiteljskih radnji, a ovakav njihov potez naišao je na odjek i u parlamentu ove zemlje.

Poslanici u Turskoj su ovih dana u skupštini, pored toga što su odličivali o važnim zakonskim predlozima, na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako da se zemlja izbori s velikim rastom cena.

Naime, kako pišu turski mediji, pre nekoliko nedelja na društvenim mrežama građani su se pobunili i organizovali bojkot kafića, pekara, restorana, prenosi 021.rs.

Uredba protiv previsokih cena

Ljudi su se pobunili smatrajući da je preskupa šoljica čaja koja sada košta 60 lira (oko 200 dinara), fildžan kafe koji košta 80 lira ili jedan kolačić od 110 lira i zatražili od vlasti da reguliše to što, kako su naveli, ugostitelji samovoljno podižu cene i uz to smanjuju porcije.

Da je ova građanska inicijativa urodila plodom, svedoči vest da je tursko Ministarstvo trgovine počelo da radi na zakonu za borbu protiv previsokih cena.

Novom uredbom biće predviđene kazne, novčane, ali i mere privremenog zatvaranja firmi, za one koji previše podignu cenu svojih proizvoda ili usluga.

Nacrt uredbe je pripremljen i očekuje se da će finalna verzija biti dostavljena skupštini ovih dana.

Zakupci kafića, restorana i prodavnica kažu da se slažu da postoje oni koji su preterali sa podizanjem cena i da jedna šoljica, kafe koja kafedžiju košta četiri lire, ne može biti prodata za 80, i da su zbog takvih primera sada svi u problemu.

Ugostitelji tvrde da ne mogu biti svi stavljeni u istu kategoriju

Međutim, zbog inflacije troškovi normalnog poslovanja danas su utrostručeni u odnosu na one pre dve godine, objasnio je jedan od ugostitelja, dodajući da su glavne stavke njihovih troškova računi – zakupnina, PDV, struja i troškovi za zaposlene.

Oni ističu i da ne posluju svi pod istim uslovima, jer su kirije za one koji se nalaze, na primer, u glavnoj ulici, mnogo više nego ako su u sporednoj ulici.

“Ne možete nas sve staviti u istu kategoriju. Samo ako se uzmu u obzir svi parametri, onda se može dobiti pravično rešenje za sve ove probleme”, ističu ugostitelji.

A dok se taj problem ne reši, građani su rešili da bojkotuju restorane, kafiće i pekare u Istanbulu, Ankari i drugim gradovima, pišu turski mediji.

U toj zemlji inflacija iz godine u godinu raste. Godišnja stopa inflacije, na primer, u februaru ubrzala je sa januarskih 64,86 odsto na 67,07 odsto, objavio je Turski institut za statistiku Turkstat.

Inflacija u Turskoj je tada bila najviša za poslednjih 15 meseci, a hrana i bezalkoholna pića su godišnje poskupeli za 71,12 odsto, alkoholna pića i duvan za 63,09 odsto, a odeća i obuća za 43,44 odsto.

Izvor: 021.rs, Tanjug

Standard srpski, cene švajcarske: Đorđe šokiran cenama na Kopu, porodični ručak platio 100 € (FOTO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link