Recepti

Musaka – recepti koji se ne zaboravljaju

Musaka je tradicionalno jelo od patlidžana ili krompira koje se pretežno priprema na Balkanu i na Bliskom Istoku. Recepti za musaku su mnogobrojni, a na zapadu se smatra da je izvorno grčko jelo.

Verujemo da ste sigurno mnogo puta u životu pojeli lepu i ukusnu musaku, bez obzira da li je spremljena sa patlidžanom ili krompirom.

Sada za vas donosimo recepte musake, koje možete spremati na različite načine i sa različitim povrćem. Poenta  je u suštini ista, dok će lepotu ukusa da začine drugačije arome u kojima ćete, sigurni smo uživati.

Ovako pripremljen krompir ima 100 kalorija i brdo vitamina C

Musaka od krompira i mlevenog mesa

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 50 ml ulja
  • Malo morske soli i bibera
  • 1 kašičica mlevene paprike (aleve paprike)

Za preliv:

  • 2 jaja
  • 500 ml mleka
  • Malo morske soli

Priprema:

U tiganju na malo ulja prodinstati sitno seckan luk, a kada je omekšao dodati meso i stalno mešajući dinstati oko 10 minuta. Pred kraj posoliti, pobiberiti i dodati mlevenu papriku. Oljuštiti 4 veća krompira, iseći ih na kolutove i krenuti sa ređanjem.

Nauljiti vatrostalnu posudu, staviti red krompira (malo da se preklapaju), zatim polovina pripremljenog mesa, pa opet krompir, meso.. s tim da se svaki red krompira posoli. Kada se sve poređa prelije se mešavinom jaja i mleka i stavi u rernu da se peče oko sat vremena na 200°C dok se ne uhvati korica.

Izvađenu musaku ostaviti 15ak minuta, a potom servirati sa malo seckanog peršuna i milerama.

Napomena:  Musaka sa mlevenim mesom tj.musaka sa krompirom je glavni recept pravljenja musake, odnosno klasični primer ovog ukusnog jela.

Musaka sa tikvicama

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • Vegeta

Za nadev:

  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 400 g mlevenog mesa od junećeg buta
  • 2 manje šargarepe
  • Biber
  • Ulje
  • Vegeta

Za preliv:

  • 2 jaja
  • Malo mleka
  • 4 kašike kisele pavlake
  • Vegeta

Priprema:

U tavu staviti malo ulja i zagrejati. Iseckani crni luk i izrendanu šargarepu staviti na zagrejano ulje da se prži. Kada luk i šargarepa omekšaju dodati meso i pržiti dok meso ne izgubi ružičastu boju (oko 10 min). Začiniti vegetom i biberom po ukusu i dodati iseckan beli luk. Sve lepo izmešati. Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Za to vreme tikvice oprati i iseći na kolutove. Začiniti ih vegetom. Pola tikvica poređati u posudu za pečenje, koja je malo nauljena. Preko tikvica posuti smesu sa mlevenim mesom, a drugu polovinu tikvica poredati preko toga. Staviti poklopac i peći.

Nakon 40ak minuta musaku preliti smesom od jaja, mleka, kisele pavlake i vegete i vratiti u rernu na 20 munuta da se zapeče na 150°C ovaj put bez poklapanja.

Savet za ovaj recept smo dobili od gospođe Lele Mićanović, koja kaže da je musaka sa tikvicama omiljeni obrok njene porodice.

Grčka musaka sa bešamel sosom

grcka-musaka-sa-besamel-sosom

Sastojci:

  • 6 kom. krompira
  • 2 kom. plavog patlidžana
  • 300 g telećeg mlevenog mesa
  • 2 kom. paradajza
  • 1 glavica luka
  • 1 kom. crvene paprike
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 200 g kačkavalja
  • ½ kašičice origana
  • 2 kašike brašna
  • 50 g maslaca
  • 2 šolje svežeg mleka
  • 2 kom. jaja

Priprema:

Luk sitno naseckati i pržiti dok ne porumeni. Dodati sitno naseckanu papriku, paradajz i mleveno meso, pa sve pržiti 5 minuta, a meso pritom pritiskati viljuškom. Dodati origano i so. Dodati i paradajz pire i pržiti 20 min na srednjoj temperaturi. Smesom preliti krompir.

Plavi patlidžan naseći na kriške. Posoliti i ostaviti 15ak minuta da se iscedi gorak sok. Oprati i ispržiti sa obe strane do zlatne boje.

Pripremiti bešamel sos na sledeći način: 2 kašike brašna pržiti sa 50 g maslaca. Dodati sveže mleko i sos kuvati na tihoj vatri uz neprestano mešanje. Skinuti sa ringle i dodati 2 jaja. Ovim sosom preliti plavi patlidžan i odozgo posuti narendanim kačkavaljem. Peći 1 sat na 180°C.

Izvor: Bonapeti

Francuski kuvari otkrili jedini pravi način kako se pravi pire

Musaka od karfiola

Musaka-od-karfiola

Sastojci:

  • 1 kg karfiola
  • 300 g mlevenog mesa
  • 3 kašike ulja
  • 2 jaja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 praziluk
  • 1 kašika začina po želji
  • 2-3 kašike konzerviranog paradajza

Priprema:

Karfiol se opere, podeli na pola i blanšira. Na ulju izdinstati crni luk i praziluk i dodati mleveno juneće meso. Začiniti po želji – so, biber, aleva paprika, bosiljak, beli luk.

Karfiol usitniti pa podeliti na tri dela i poređati po dnu vatrostalne činije, zaliti sa par kašika paradajza i staviti ½ nadeva od mesa. Poređati jos jedan red karfiola, paradajza i mesa i zatvoriti karfiolom. Peći otklopljeno na 200°C oko 40 minuta. Po želji preliti razmućenim jajima i još malo zapeći.

30ak minuta je dovoljno da odstoji i upije ostatak tečnosti, mada je savršena i hladna.

Musaka od karfiola je omiljeno jelo osoba koje vode računa o ishrani, stoga je ono na našoj listi musaka – recepti koji se ne zaboravljaju.

Izvor: Hrono kuhinja

Musaka od zelja

musaka-od-zelja

Sastojci:

  • 4 veze zelja
  • Pola kg dva puta mlevenog junećeg mesa
  • Kantica ovčijeg kiselog mleka
  • 2 glavice luka
  • Šolja pirinča
  • 2 jaja
  • 2 dcl kisele pavlake

Priprema:

Odseći vrh drški, oprati zelje i popariti ga vrelom vodom da omekne. Dva luka iseći na kockice i izdinstati na njima meso. Staviti začine – so, biber, peršunov list, vegeta. Dodati šolju pirinča i tri šolje vode. Pustiti da prokuva koji minut.

Ređati u malo nauljenu vatrostalnu zdelu, red zelja, red nadeva. Staviti u rernu na 15ak minuta. Umutiti dva jajeta sa čašom kisele pavlake, iseći polupečenu musaku na kriške. Zaliti je i vratiti u rernu da se zapeče.

Izvor: Katin špajz

Musaka od plavog patlidžana – tradicionalna Grčka musaka

musaka od plavog patlidzana

Sastojci:

  • 1 kg plavog patlidžana
  • 500 g mlevenog mesa
  • 200 g brašna
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 glavica luka
  • 7 jaja
  • 1 dcl mleka
  • So i biber
  • 1 dcl ulja

Priprema:

Patlidžan oljuštiti iseći po dužini na kriške debljine pola centimetra i potopiti ih u činiju sa ladnom slanom vodom kako bi izgubili gorčinu. Umutiti 5 jaja i malo posoliti, a u drugi tanjir sipati brašno. Patlidžan ocediti pa svaki komad umakati u brašno pa u jaja i pržiti u dubokom ulju dok ne dobijete zlatno žutu boju.

Na ulju izdinstati sitno naseckan crni luk, mleveno meso, so i biber i sve dobro propržiti. Umutiti dva jaja, mleko i pavlaku, posoliti i pobiberiti.

U vatrostalnu posudu složiti red pohovanih patlidžana, preko rasporediti pola mase mesnog fila pa zaliti jednom trećinom preliva od jaja i mleka. Zatim složiti drugi red patlidžana, mesa i preliva. Završiti slaganje redom patlidžana i preliti preostalim prelivom od mleka i jaja. Peći u rerni zagrejanoj na 200 °C 45-50 minuta.

Izvor: Stvar ukusa


Bilo da je spremate sa krompirom, patlidžanom, karfiolom ili zeljem, musaka je idealno jelo za tople zimske dane kada se okuplja porodica i prijatelji na ukusnom ručku. Pronađite i vi svoju omiljenu musaku sa našim predlozima recepti koji se ne zaboravljaju.

UN dijeta: Sve što treba da znate + RECEPTI

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Irma Mićanović

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share