Magazin Svet

Najmoćnija žena Katara ima 7 dece, isto toliko doktorata i lepotu koja baca na kolena

moza bint naser 3
Foto: mozabintnasser.qa

U pojedinim arapskim zemljama žene i dalje ne uživaju osnovna ljudska prava, kao što su pravo na školovanje, pravo na odabir partnera i slično.

Onih koje prkose tamošnjim zakonima je malo, a jedna od njih je supruga katarskog emira Moza bint Naser – jedna od najmoćnijih žena u arapskom svetu, piše Mondo.

Moza ima sedmoro dece, ali isto toliko i doktorata. Ozbiljan je primer elegancije i stila pa je nedavno proglašena i najbolje obučenom ženom arapskog sveta.

Foto: Javier Soriano / AFP / Profimedia

Pored nje, katarski emir ima još dve žene, ali Moza se ističe kao najobrazovanija, ne samo u njihovoj kući, već i van nje. Postala je prva žena jednog emira koja je bila uključena u političke, društvene i međunarodne aspekte katarske vlade. Nekoliko puta je, međutim, istakla kako su za nju od svih titula najvažnija titula majke njenoj deci, a ima petoricu sinova i dve ćerke.

Kada je imala samo 18 godina, 1977, udala se za katarskog emira. U to vreme je bila student Univerziteta u Kataru, a zvanje diplomiranog sociologa dobila je devet godina nakon udaje. Magistrirala je javnu politiku u islamu, a zanimljivo je da je dobila još šest počasnih doktorata sa nekih od najprestižnijih svetskih univerziteta. Među brojnim priznanjima koje je dobila tokom dugogodišnjeg javnog rada izdvaja Karnegijevu medalju za filantropiju i prestižnu nagradu za doprinos unapređenju međunarodnih odnosa.

Foto: marhaba.qa

Aktivna je u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice i raznim programima za pomoć deci, zbog čega se predstavlja i kao političarka i aktivistkinja.

Značajan je njen rad u Katar fondaciji, kojom upravlja njen suprug, a koji je izgradio „Grad obrazovanja“ u Dohi i doveo u Katar američke fakultete. U Gazi je Moza pokrenula izgradnju niza obrazovnih institucija.

Supruga često prati na njegovim službenim putovanjima, a svetsku javnost privukla je besprekornim stilom, ali i stavom, koji je uvek jasno iznosila držeći govore u vodećim političkim i društvenim instutucijama.

Za nju kažu da je najveća ljubav šeika Hamada bina Kalifa Ala Tanija, a njihov sin Tamim, iako nije prvorođeno dete katarskog vladala, proglašen je za prestolonaslednika i nosi titulu sadašnjeg emira.

O stilu prve dame Katara svoje su rekli i „Vog“ koji ju je uvrstio u pet najbolje odevenih žena sveta. „Veniti fer“ progasio ju je najlepše obućenom damom plave krvi, a za Džulijena Mekdonalda ona je druga Džeki Kenedi.

Foto: Bravo press SA / Shutterstock editorial / Profimedia

Moza je jedna od retkih dama koja svakodnevno oblači komade visoke mode, a Šanel, Živanši i Dior njene su omiljene modne kuće. Njeno veličanstvo kupuje komade koji koštaju između 20 i 30 hiljada dolara, a specijalno dizajnirana odeća za nju dostiže cenu i do 100 hiljada dolara.

Pojedini izvori tvrde da se u njenoj rezidenciji krije pravo modno bogatstvo.

Izvor: Mondo

Jelena Bin Drai o svadbi sa šeikom, zadržavanju pravoslavne vere i misteriji broja 4

77 Shares
Share via
Copy link