Magazin Putovanja

“Živim u Kataru i šokirana sam kako vaspitavaju decu”: 8 navika na koje se evropska mama ne može navići

katar
Foto: Profimedia

Više nego ikad Katar je, zbog Svetskog prvenstva u fudbalu, u centru pažnje, a javnost je izuzetno zainteresovana za način života i navike te nacije.

Navijači koji su doputovali u tu zemlju bili su razočarani kada su saznali da na stadionima neće biti dozvoljena prodaja alkohola, usput su saznali i da se njegovi zakoni protive homoseksualizmu, a tamošnje vlasti zamolile su sve posetioce da poštuju njihovu kulturu.

Oni koji su se u toj zemlji zadržali duže od trajanja Svetskog prvenstva, poput Joane koje se 2012. iz Poljske preselila u Dohu, šokirani su i nekim drugim pravilima i običajima.

Ta mama vodi blog o životu u toj dalekoj zemlji, pomažući svim doseljenicima da se snađu i informišu o načinu života na Bliskom istoku, a ističe da ju je najviše iznenadio način vaspitaja i odgajanja dece, piše Blic žena.

– Ovo pišem iz ličnog iskustva i na odnosu onoga što me je šokiralo tokom života u Kataru, navela je.

1. Dečje ponašanje u automobilima u pokretu

Otkako sam stigla u Dohu 2012, bukvalno sam videla sve! Deca skakuću u krilu vozača. Dečje glave vire iz prozora ili šibera. Mame drže bebe u krilu, koriste mobilni telefon i istovremeno voze. Deca puze sa zadnjeg dela automobila na prednji i nazad… Lista je beskrajna! Sedište za dete je retkost, iako vlada radi odličan posao sa kampanjama za bezbednost dece u saobraćaju. Uobičajeni izgovor? “Moja beba plače kada je stavim u sedište”, kažu. Ma, dajte!

2. Dečje ponašanje na igralištima i u parkovima

Igrališta u Kataru su zaista spektakularna. Ogromna su, moderna i ima ih puno. Ali tamo vlada divlji Zapad! Ako ste pridošlica u Dohi i odlučite da dovedete svoje dete na igralište, moj savet je da odete što je ranije moguće u toku dana.

Čini se da postoji posebna vrsta dece koja ovde dolaze kasno po podne. Oni se igraju grubo, uživaju u maltretiranju drugih, bacaju đubre na sve strane i izazivaju masovno uništenje gde god da se okrenu. Možda ćete reći da ovo zvuči poznato.

Možda bi i bilo, da je reč o tinejdžerima, ali ovde je reč o deci koja imaju od 4 do 7 godina! Zajedničko je što imaju veoma nezainteresovane roditelje koji ne misle da nešto nije u redu sa ponašanjem njihove dece.

3. Deca ležu veoma kasno

Puno porodica ovde živi na neki način noćnim načinom života. Nisam sigurna da li je to stvar kulture ili činjenice da je veoma vruće preko dana, pa ljudi izlaze napolje samo kasno uveče.

Šta god da je razlog, činjenica je da su deca u Kataru budna do kasno u noć i njihova srećna graja probudi me često oko ponoći, pa i kasnije.

4. Mnogo vremena provode pokraj ekrana

Dok većina roditelja u Evropi na porodičnom izletu ili izlasku pokušava da animira decu igračkama, ovde to ne rade.

Ako odete u restoran u pogledate okolo, videćete mnogo male dece kako zure u mobilne telefone i tablete, dok njihovi roditelji ćaskaju sa prijateljima.

Broj male dece koji koriste telefone i ne komuniciraju sa roditeljima ili braćom i sestrama je zastrašujuć. Čak i u parkovima, gde je logično da deca trče naokolo, oni su zalepljeni za telefone svojih roditelja.

5. Neobična ishrana

Puno porodica ovde (uključujući sve moje komšije) uvode šećer u ishranu dece kada imaju samo 8 meseci.

I to ne kao povremenu poslasticu, već kao redovan deo njihove ishrane. Isto važi i za ultraprerađenu hranu iz restorana brze hrane i uopšte sve vrste loših ugljenih hidrata.

Ok, defintiivno i sama dajem svojoj deci tortu ili pileće krokete, ali oni zaista ne doručkuju čokoladu i ne ručaju kolače. Takođe, masovno piju gazirana pića.

6. Neobičan odnos sa strancima

Ovo je simpatično, ali i opasno. Ovde decu uglavnom odgaja gomila ljudi, uključujući rođake, ali i komšije, porodične prijatelje, prijatelje prijatelja…

Zbog toga su deca veoma otvorena prema strancima i rado komuniciraju sa svima.

Često mi se dešava da nepoznata deca prilaze meni i mojoj deci u tržnom centru i šetaju sa nama. Meni je to slatko, ali znam da bi moglo da dovede do problema.

7. Uopšte ne čitaju

Puno dece u Kataru uopšte ne čita, niti ih knjige zanimaju. Imaju kutije prepune najmodernijih, tehnoloških igračaka, ali knjiga nema nigde. Ovde su čak i cene knjiga ludačke, duplo su skuplje nego bilo gde u Evropi.

8. Deca za sobom ostavljaju nered

Ovo je opet uzrokovano nedostatkom uputstva od strane odraslih. Još uvek se sećam kako mi je jedna prijateljica ispričala šta joj je lokalni dečak odgovorio kada ga je opomenula jer baca đubre po ulici.

“Ako svaki put bacim đubre u kantu, čistačive će ostati bez posla”, rekao joj je. Istina je da ima hiljade i hiljade čistačica širom zemlje, što je dobro, ali u drugu ruku čini ljude i decu lenjim i neodgovornim.

Izvor: Blic žena

Mračne istine o životu u sjajnom i bogatom Kataru

Čitajte Luftiku na Google vestima

47 Shares
Share via
Copy link