Magazin Svet

U Kataru puteve farbaju u plavo, ostatak sveta se pita zašto

katar
Foto: Printscreen

Način života u Kataru, vaspitavanje tamošnje dece, stajling lepotica Dohe ne prestaju da privlače pažnju svetske javnosti od kada je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu. Nešto što je u toj zemlji Bliskog istoka “normalno” ostatak sveta vidi prvi put. Baš tako je i sa putevima, koji su u Kataru plavi.

Zbog visokih temperatura u Kataru život je nekada nepodnošljiv. U Dohi su zato odlučili da primene inovativne tehnologije. Jedna od njih je i plavi asfalt, odnosno 1 mm debeli premaz plave boje koji omogućava da se smanji temperatura površine za do 20 stepeni, piše City magazine.

I tako su u pilot projektu, prefarbali crni asfalt. Prvih 200 metara korišteno je kao svojevrsni eksperiment u kojem su senzori tokom 18 meseci pratili promenu temperature. Temperatura je s maksimalnih 69 stepeni pala za više od 10 stepeni na plavom asfaltu.

U gradu su probali i sa drugim bojama, zelenom, crvenom, ljubičastom, ali plava je dala najbolje rezultate.

Sličan projekt pokrenut je i u Los Anđelesu, gde su specijalnim premazom prekrili puteve, ali i nekoliko igrališta. Efekt smanjenja zagrevanja je bio primetan i iznosio je oko 7 stepeni.

Izvor: City magazine

„Živim u Kataru i šokirana sam kako vaspitavaju decu“: 8 navika na koje se evropska mama ne može navići

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link