Magazin Svet

Prva supruga mu je rođaka, o njegovoj majci pričaju svi, ko je najmoćniji čovek Katara?

katar mundijal
Foto: Profimedia

Naročitu pažnju privukao nam je kada je stavio tradicionalni arapski crno-zlatni orgtač, zvani bišt, na ramena novog svetskog fudbalskog šampiona, Lionela Mesija, nakon uzbudljivog finala Svetskog prvenstva koje je u Kataru odigrala Argentina protiv Francuske. Tokom trajanja Mundijala oči javnosti bile su uperene i u najmoćnijeg čoveka Katara – emira Tamima bin Hamad Al Tanija (42).

Život najmoćnijeg čoveka te države godinama intrigira, piše Kurir.

emir
Foto: Profimedia

Al Tani je četvrti sin bivšeg katarskog emira i njegove druge supruge. Iako nije bio prvi u redu za preuzimanje prestola, zahvaljujući svojim sposobnostima uspeo je da se izbori za to mesto. I pre nego što je zamenio oca na funkciji, emir se bavio politikom, ali nije bio na visokim funkcijama. Školovao se u Velikoj Britaniji, a diplomirao na britanskoj vojnoj akademiji kao jedan od najboljih polaznika. Kad je završio akademiju, vratio se kući i služio vojsku.

Godine 2005. stupio je u prvi brak s prvom suprugom s kojom se jedino pojavljuje u javnosti. Kako tamošnji mediji navode, njih dvoje su dalji rođaci, a iz braka s njom ima četvoro dece – dve ćerke i dva sina.

Godine 2009. stupio je u drugi brak s ćerkom bivšeg katarskog ambasadora u Jordanu. Ona mu je rodila tri ćerke i dvojicu sinova. Treća supruga mu je rodila još trojicu sinova i ćerku, a to mu je postala 2014. godine.

Majka mu je najmoćnija žena Katara

Posebno je zanimljiva i emirova majka, prelepa i obrazovana Moza bin Naser, koja je udajom za njegovog oca pre 45 godina postala najmoćnija Arapkinja. I njegov otac ima tri supruge, a samo Moza mu je rodila sedmoro dece. Venčali su se davne 1977. godine, kada je imala 18 godina.

moza
Foto: Profimedia

U to vreme je Moza studirala na fakultetu u Kataru i diplomirala je sociologiju devet godina nakon udaje. Moza je u Gazi pokrenula izgradnju niza obrazovnih institucija, zbog čega je dobila sedam počasnih doktorata. Često je prisutna i u javnosti jer supruga prati na zvaničnim putovanjima i ona je jedina supruga kojoj je to dozvoljeno.

Tokom pojavljivanja je privukla pažnju svojim besprekornim stilom i stavom koje je uvek iznosila govorima u vodećim političkim i društvenim institucijama. Za Mozu ističu da je najveća ljubav šeika Hamada.

Svojevremeno je o Mozinom stilu pisao i Vogue, koji ju je uvrstio među pet najbolje odevenih žena sveta. Magazin Vanity Fair ju je proglasio najbolje odevenom damom plave krvi, a poznati dizajner luksuznog brenda Živanši, Džulijen Mekdonald nazvao ju je drugom Džeki Kenedi.

Moza nosi samo odeću visoke mode i omiljeni brendovi su joj Šanel i Dior. Ne štedi na svojoj garderobi, pa nosi stvari čije su cene između 20 i 30 hiljada dolara, a ima i posebno dizajniranu odeću čija cena dostiže i vrtoglave iznose od 100.000 dolara. Izvori bliski šeikovoj supruzi kažu da se u njenoj rezidenciji krije pravo modno bogatstvo.

moza
Foto: Profimedia

Inače, njen suprug je modernizovao vojsku, a 1997. je dao pravo glasa ženama. Zanimljivo je da je samo o njegovoj supruzi Mozi toliko informacija poznato, dok njegove druge dve supruge vode život daleko od očiju javnosti. Hamedovo bogatstvo se procenjuje na 1,2 milijardi dolara.

Izvor: Kurir

„Kao statista iz Hari Potera“: Crni plašt kojim je Mesi bio ogrnut ukrao slavu Argentincu (FOTO)

40 Shares
Share via
Copy link