Magazin

Trener otkrio šta bi se desilo da je Mesi odbio da stavi na sebe plašt katarskog šeika

mesi-plast
Foto: EPA

Leo Mesi je trofej svetskog prvaka podigao ogrnut crnim plaštom, odnosno bishtuom, tradicionalnim ogrtačem bogatih katarskih državljana koji ga često nose preko ostatka odeće. Tokom ceremonije predaje trofeja svetskog prvaka na leđa Messiju, neposredno pre nego što će slavni Argentinac podići pehar, stavio ga je katarski šeik Tamim bin Hamad Al Thani.

Taj potez je izazvao puno rasprave u svetu fudbala. Mnogi su bili ogorčeni tim potezom tvrdeći da je tako šeik ukrao slavu Mesiju te da je najbolji igrač sveta trebao odbiti taj čin i pehar primiti u argentinskom dresu.

„Ali zašto? Nije bilo potrebe za time“, rekao je 37-godišnji bivši argentinski reprezentativac Pablo Zabaleta, koji je finale Svetskog prvenstva između Argentine i Francuske pratio kao stručni komentator BBC-ja.

Ipak, ima i onih koji opravdavaju Mesijevu reakciju tvrdeći da se poneo dostojanstveno i da nije želio da pravi bilo kakav skandal iz poštovanja prema domaćinu.

Rumunski trener Ciprian Panait, koji dugi niz godina radi u zemljama Persijskog zaliva, rekao je da je dobro za Mesija da je na sebe ogrnuo plašt jer bi svaka druga reakcija izazvala puno problema, pa čak i diplomatski skandal, a njemu bi izazvala niz teškoća u PSG-u, prenosi Index.

– Vidim da su neke moje kolege dali izjave o ovom slučaju, i to u potpunom neznanju. Da Mesi nije stavio taj plašt, to bi bila najveća uvreda katarskom šeiku i nastao bi diplomatski sukob. To bi trebali znati oni koji sad govore to što govore – rekao je Panait za rumunski Digisport pa dodao:

– Ja, nakon šest godina u Saudijskoj Arabiji, želim reći da taj plašt nosi samo vladajuća klasa, samo vrlo bogati ljudi, i kada ga primite, to znači da ste deo njihove porodice, to znači da ste dobrodošli u taj krug. To je najveći mogući čin poštovanja koji vam se ukazuje. Kad vam katarski emir ponudi ovaj poklon, mislim da niko sebi ne može priuštiti da ga ne primi. Mesi je u PSG-u, zar ne? Znate li ko je gazda PSG-a? Kraljevska porodica, a ne Nasser Al Khelaifi – zaključio je rumunski trener.

Argentinci odlepili za „Mesijevim plaštom“, danima opsedaju radnju katarskog trgovca

oznake
80 Shares
Share via
Copy link