Zdravlje

Kome je kurkuma kao lek, a kome je zabranjena?

Kurkuma
Foto: Pixabay

Kurkuma je biljka za koju ste nebrojeno puta čuli i slušali o njenim čudesnim svojstvima. Moguće da ju je nekolicina vas već upotrebljavala kao lek, međutim, najrasprostranjeniji način korišćenja je u vidu začina.

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske južne Azije. Pripada familiji đumbira (Zingiberaceae) i upotrebljava se kao začin, ili kao lek.

Lekovito dejstvo kurkume je preokupiralo internet i medije, recepti sa kurkumom su na svakom koraku, međutim pri njenoj konzumaciji morate biti veoma oprezni.

Kurkuma i med u kombinaciji imaju snažno antibiotsko dejstvo da takav efekat ni doktori ne mogu objasniti. Ipak, upotreba kurkume „na svoju ruku“ može da izazove ozbiljne kontraindikacije.

Kurkuma i kontraindikacije

Sa Instituta za biološku hemiju i ishranu Univerziteta Hohenheim u Štutgartu, Nemačka dolaze sledeća saopštenja:

„Farmakološki aktivne supstance kurkume mogu stupiti u interakciju s nekim lekovima i time negativno uticati na tok lečenja, o čemu bi trebali biti informisani pacijenti čije bi zdravlje time moglo biti ugroženo“, prenosi ugledni naučni veb-sajt Science Direct.

Dakle, kvalitativne vrednosti kurkume su prisutne, ali u kombinaciji sa nekim drugim lekovima mogu izazvati neželjene nuspojave. Stoga je obraćanje lekaru pre upotrebe kurkume i njenih supstanci primarno.

Iz Laboratorije za istraživanje citokina, sa Odeljenja za eksperimetnalnu terapiju iz Teksasa, SAD dolazi informacija da je upotreba kurkume isključivo u ishrani najproduktivnija za zdravlje čoveka, inače njene posledice mogu biti veoma štetne.

– Budući da je kurkumin glavni farmakološki aktivni sastojak kurkume, za njegovu učinkovitu primenu najvažniji je način unosa u organizam kako bi se najbolje apsorbovao. Kurkumin nije rastvorljiv u vodi, nego u mastima što znači da se apsorbuje u tankom crevu kao i ostale masti. Zaključak je da se njegova bolja bioraspoloživost uočava nakon njegovog unosa putem hrane. Hrana sadrži određenu količinu ulja u kojem se kurkumin otapa, navodi istraživanje Nacionalnog centra za biotehnološke informacije.

Medicinski problemi

Kurkumu ne smeju koristiti ljudi u određenim zdravstvenim stanjima, odnosno trebaju voditi računa pri uzimanju ovog začina u medicinske svrhe.

  • Trudnice – savetuje se da trudnice i dojilje izbegavaju unos velike količine kurkume s obzirom da ona može da utiče na razvoj ploda u trudnoći kao i na izazivanje rizika od prevremenih kontakcija materice ili krvarenje iz materice.
  • Problemi sa žučnom kesom – ukoliko vam žuč nije u redu izbegavajte kurkumu, zbog toga što može da ometa žučne puteve i stvara kamen u žuči.
  • Problemi sa zgrušavanjem krvi – ovaj lek može imati negativan efekat ukoliko se kombinuje sa nekim lekovima protiv zgrušavanja krvi. Dovodi do oteklina, modrica i krvarenja. Takođe ga treba izbegavati i u kombinaciji sa biljnim namirnicima koje imaju efekat razređivanja krvi, kao što su beli luk i đumbir.
  • Problemi sa želudačnom kiselinom – prekomerna upotreba kurkume može oštetiti sluzokožu jednjaka i izazvati gorušicu, probleme sa crevima ili čir na želucu.
  • Nizak krvni pritisak i lekovi za dijabetes – kurkuma nikako ne bi trebalo da se meša sa lekovima za dijabetes i pritisak, jer može da izazove simptome kao što su lupanje srca, zamagljen vid i vrtoglavicu.
  • Alergija na đumbir – zato što kurkuma potiče iz porodice đumbira, alergija na sve vrste ove biljke može izazvati i alergijsku reakciju na kurkumu.

Ovako pripremljen krompir ima 100 kalorija i brdo vitamina C

Kurkuma kao lek

Iako još nije sprovedeno dovoljno istraživanja, ova dosada objavljena pokazuju kako kurkumin može preventivno uticati na nastanak raka i usporiti njegov rast, a čini i hemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave ćelije, objasnili su to doktori poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država. Delovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protivupalno delovanje i smanjivanje otečenosti.

Na sajtu Alternativa-za-vas.com fitoterapeut Maja Žalac objašnjava da su – kurkuma i kurkumin jednako efikasni u uklanjanju simptoma depresije, baš kao i Prozak.

Takođe ovaj čudesni sastojak podmlađuje i obnavlja ćelije mozga, pomaže kod Alchajmerove bolesti, demencije, oštećenja moždanog tkiva i ubrzava oporavak nakon moždanog udara.

Osim kurkume, postoje i druge biljke za grip i prehladu.

Kurkuma i biber

Doktor medicine David Servan-Šrajber autor čuvene, najčitanije knjige o brorbi protiv raka „Antikancer-novi stil života“ iznosi pravila ishrane i života kojih se treba pridržavati. – Začinite hranu – savetuje dr David – dodajte kurkumu i biber u kuvanu hranu i salate. Ovaj žuti začin je najjači prirodni antiupalni sastojak.

kurkuma-tri oblika

Kurkuma Tablete

Kurkuma se upotrebljava i u obliku tableta odnosno Kurkumina BCM-95

Kako bi dobio još jače i snažnije lekovito dejstvo ovog sastojka, doktror Antony Benny je spojio kurkumin i eterično ulje kurkume. Time je stvorio višestruko bolju apsorpciju leka u organizmu. Ovo je jedinstveni lek koji sadrži sve lekovite sastoje koje ima i sama kurkuma.

BCM-95 je 100% prirodan i na siguran način povećava apsorpciju kurkumina za čak 7 puta. Pogodan je za dijabetičare jer ne sadrži nikakve alergene.

Kurkuma i med

Kombinacija kurkume i meda se odavno smatra kao prirodni antibiotik, zato što ubija sve negativne bakterije u organizmu a ne oštećuje crevnu floru.

Ova kombinacija prirodnih sastojaka doprinosi boljem radu creva, stimuliše odbrambeni mehanizam tela koji jača imunitet, a takođe je odličan činilac u lečenju respiratornih bolesti.

Gde nabaviti kurkumu i kolika je cena?

Kurkuma ili indijski šafran (Curcuma longa) je veoma rasprostranjen začin kod nas i možete ga nabaviti u svakoj prodavnici zdrave hrane ili preko interneta. U zavisnosti za šta želite koristiti ovaj preparat možete ga pronaći u vidu praha, kapsula ili svežeg korena.

kurkurma-kapsule

U obliku praha, kurkuma se najčešće koristi kao dodatak jelima ili za spremanje recepata neophodnih za zdravlje. Kurkuma u obliku kapsula su savršene za sprečavanje neprijatnosti nastalih usled reumatizma, bolova u zglobovima i leđima. Koren kurkume se koristi isto kao i koren đumbira.

Kurkuma cena

Cena kurkume zavisi od toga šta vama treba. Kapsule možete pronaći po ceni od 1890 rsd, odnosno toliko košta jedna kutija od 60 tableta, za dva meseca terapije.

Kurkuma u prahu je mnogo povoljnija i nju možete pronaći po raznim cenama u zavisnosti da li je u pitanju originalno pakovanje ili rinfuz. Cena je od 110 – 280 rsd. Sveži koren kurkume po kilogramu izosi 540 rsd.

Kurkuma kao začin

Kao začin, kurkuma se najčešće koristi u kombinaciji sa pilavom ili sa različitim vrstama mahunarki. Kao dodatak pirinču neutrališe njegova sluzasta i slatka svojstva, dok u mešavini sa mahunarkama pomaže organizmu da lakše svari hranu i brže usvoji belančevine. Takođe sprečava i nadutost i pojavu gasova.

Povrće kuvano na ulju u kome je prethodno propržena kurkuma će mnogo bolje uticati na ljudski organizam, jer će hranjive vrednosti povrća znatno porasti.

kurkuma-koren

Zaključak

Kurkuma jeste izrazito lekovita biljka. Njenim pozitivnim dejstvima nema kraja, ali upotreba kurkume ne sme da se olako shvata. Prekomerne doze kurkumina narušiće vaše zdravlje i izazvati posledice sa kojima ne želite da se susrećete.

Zato samo umereno sa ovim fenomenalnim začinom i u pravilnom savetu sa lekarom ukoliko konzumirate kurkumu kao lek. Sve ostale glavne informacije ste pronašli u ovom našem tekstu.

UN dijeta: Sve što treba da znate + RECEPTI

Čitajte Luftiku na Google vestima

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Veoma je važan kvalitet kurkume odnosno procenat aktivne supstance-kurkumina koji se u njoj nalazi. Treba voditi računa o poreklu kurkume, zatim da li je iz organskog uzgoja, o načinu čuvanja, skladištenja i pakovanja kako ne bi došlo do sekundarne kontaminacije. U slučaju suplementa postoje standardi koji moraju biti ispoštovani da bi se proizvod uopšte registrovao kao dijetetski suplement. Takođe, kurkuma se u suplementima često kombinuje sa biberom koji pored toga što pozitivno deluje na cirkulaciju ima još jednu ulogu a to je da potencira efekat kurkume. Da rezimiramo, kurkumu možete koristiti kao začin ali kada govorimo o terapijskom efektu prednost dajem suplementaciji.

  • ja imam neke probleme sa zdravljem pa sam istrazivao suplemente. uneo sam u google kurkuma i nasao sam kurkumu x jedino je jos nisam koristio ka zacin

  • Ja sam na trzistu nasao veliki broj suplemenata koji sadrze kurkumu. Prevashodno sam ga koristio kao suplemet u regulisanju nekih problema koje imam vec duzi vremenski period jer sam veliki protivnik konzumiranja hemije…Zato sam se nekako i odlucio za te neke prirodne stvari jer pro100healthy kurkuma mi je odmah bila zanimljiva zbog svog sastava.

757 Shares
757 Shares
Share via
Copy link