Počela je sezona gripa i prehlada, vreme kada većina ljudi poseže za sintetičkim lekovima i antibioticima često ne znajući da najbolji lek mogu pronaći u prirodi. Kod raznih upala disajnih puteva, ždrela, kašlja, slabosti, nazeba postoji na desetine biljaka i njihovih plodova koji su delotvorniji od samih antibiotika. Zapravo, u situacijama za koje nije indikovan, antibiotik će napraviti više štete nego koristi, ubijajući uz „loše“ bakterije i one dobre i narušavajući time imuni sistem.

Predstavljamo vam nekoliko moćnih biljaka koje će vam, uz dobro poznatu ehinaceu, beli luk i propolis, sto posto pomoći u ublažavanju simptoma.

Žalfija, najbolji prirodni antibiotik

zalfija

Do otkrića sintetičkih antibiotika, žalfija ili kadulja bila je najcenjeniji prirodni antibiotik. U srednjem veku se verovalo da može da produži život, zato i ne čudi što se govorilo „Zapreti li smrt, po žalfiju u vrt!“

Ova lekovita biljka sadrži etarska ulja, tanine, gorke materije, gvožđe, kalcijum i vitamin A. Moćan je antiseptik, sprečava razmnožavanje bakterija, gljivica i virusa, i deluje protiv upala. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra.

Za šta je dobra?

Budući da je jak antiseptik, uspešno se koristi u lečenju promuklosti, za smirenje upala grla, ždrela i krajnika i to ispiranjem ili grgoljanjem. Koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno. Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva 3-5 minuta  da bi isparile komponente koje mogu delovati konvulzivno, ako se koriste u velikim dozama. Za spoljašnju primenu (ispiranje, dezinfekcija) čaj nije potrebno kuvati, već se žalfija prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno.

Kome se ne preporučuje?

Žalfiju ne bi trebalo da koriste trudnice, dojilje i epileptičari. Dugotrajna interna upotreba može dovesti do povećane sklonosti ka konvulzijama. Može prouzrokovati mučninu, povraćanje, vrtoglavicu.

Recept

Žalfija u mleku protiv kašlja

Kašiku suvih listova žalfije kuvati u 2,5 dl mleka tri minuta. Nakon što se malo prohladi, dodati dve kašike domaćeg meda. Uzima se nekoliko puta tokom dana po jedna kašika. Ovo je odlično sredstvo protiv kašlja koje se može davati i deci.

Majčina dušica – „antibiotik za sirotinju“

majcina-dusica

Zbog mnoštva sastojaka koji čeliče ljudsko zdravlje, ova lekovita biljka hiljadama godina je omiljena svuda u svetu. Smatrala se odličnim antiseptikom za disajne i urogenitalne organe još u antičko doba i bila je nezamenljiva u svakoj kućnoj apoteci, pa je zato i važila antibiotikom za sirotinju.

Za šta je dobra?

Od velike je pomoći u hladnim vlažnim jesenjim danima kada caruju prehlade i hara virus gripa. Topli čaj od majčine dušice odlična je preventiva svima koji u toku dana stupaju u kontakt sa mnogo ljudi. Ovaj čaj ima antiseptično dejstvo, efikasan je protiv spazma (grčeva) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se uspešno primenjuje za lečenje upornog i velikog kašlja, posebno kod dece. Timijan koji ulazi u sastav ove biljke je veoma dobar za inhalaciju.

Priprema čaja od majčine dušice:Jednu supenu kašiku majčine dušice prelijte sa dva decilitra ključale vode. Obavezno poklopite posudu, jer su eterična lekovita ulja lako isparljiva. Nakon 5 do 10 minuta, procedite čaj. Možete ga radi maksimalnog efekta konzumirati tri puta dnevno, toplog, u gutljajevima.

U kombinaciji sa kamilicom poboljšava rad imunog sistema, dok pomešana sa bokvicom u jednakim delovima je dokazan lek protiv oboljenja disajnih puteva, posebno u slučajevima prekomerne sluzi u bronhijama i bronhijalne astme. Čaj od mešavine majčine dušice i bokvice se priprema svež, četiri do pet puta dnevno. Ukoliko postoji strah od upale pluća, može se konzumirati na svakih sat vremena.

Kada se ne preporučuje?

Majčina dušica smanjuje efikasnost lekova za razređivanje krvi, dok određeni lekovi poput aspirina imaju negativne interakcije sa majčinom dušicom. Svako kome predstoji operacija ili bilo kakav medicinski zahvat bi trebalo da izbegava konzumiranje ove biljke pre i nakon operacije, jer može izazvati prekomerno krvarenje.

Ljudi koji imaju probleme vezane za estrogen, poput raka dojke, materice, jajnika, miome na materici ili endometriozu bi trebalo da izbegavaju majčinu dušicu jer može imati efekat sličan estrogenu. Takođe, trebalo bi da je izbegavaju i svi oni koji su alergični na origano ili bilo koju biljku iz porodice usnatica.

Recepti

Za ublažavanje upale grla

Pet grama majčine dušice se prelije sa decilitrom mlake vode i ostavi da odstoji tokom noći. Ujutru se tečnost procedi i spremna je za grgoljanje. Ovo je efikasno za ublažavanje upale grla, jačanja desnih i osvežavanja daha.

Islandski lišaj

caj

Jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih biljnih preparata za lečenje kašlja i brojnih upalnih stanja ždrela. Fenomenalan je melem za nadraženo grlo. Sadrži malo etarskog ulja, gvožđa, šećer, jod, vitamin B12 i lihenske kiseline koje su snažni biljni antibiotici. Obzirom da u sebi ima preko 50 odsto polisaharida, islandski lišaj deluje i protiv virusa i bakterija. U slučaju mnogih bakterijskih upala, čaj i sirup ove biljke preporučuju i lekari.

Za pripremu čaja islandski lišaj se po pravilu kuva i to jedna puna kašičica osušene biljke se prokuva u 2 dl vode i pusti da odstoji desetak minuta. Malo rashlađen čaj može se primeniti i kao hladna obloga tokom noći kod bolova u grlu.

Za šta je dobar?

Čaj islandskog lišaja postiže odlične rezultate kod bronhijalnog katara, kašlja, velikog kašlja, prehlade s prekomernom sluzi, kod svih oboljenja pluća kao i kod slabih pluća, kod sklonosti prehladama. Preporučuje se kod teških plućnih oboljenja, a naročito kod tuberkuloze, jer ne samo da teško obolela pluća temeljno oslobađa od sluzi, već i podstiče aktivnost disajnih organa. Svojstvo lišaja da krepi i jača od značaja je kod stanja iscrpljenosti bilo koje vrste.

Ojačajte organizam

Jednu kašičicu islandskog lišaja prelijte sa 1 litrom hladne vode, zagrejte do ključanja i potom sklonite sa vatre. Obavezno poklopite posudu. Posle 10 minuta procedite i pre jela popijte jednu šolju nezaslađenog čaja, dva puta dnevno, sedam dana.

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here