Recepti

Recepti sa kurkumom i glavni pozitivni uticaji na naše zdravlje

recepti s kurkumom

Mnoge studije su pokazale da kurkuma i njeni sastojci pozitivno utiču na mršavljenje i gubljenje neželjenih kilograma. Kurkumin utiče na uklanjanje toksina iz jetre (glavnog organa za sagorevanje masti), takođe menja bele ćelije masti u braon ćelije (dobre masne ćelije). Ovo su samo neki recepti sa kurkumom i glavni pozitivni uticaji kurkume na mršavljenje.

Neke od najuobičajenijih kombinacija koje posebno imaju benefita za zdravlje jesu sledeće kombinacije namirnica:

  • Biber i kurkuma
  • Kari i kurkuma
  • Med i kurkuma
  • Đumbir i kurkuma

Glavni recept je mešavina kurkume i meda. Ona se od davnina koriste za lečenje širokog spektra bolesti.

Kurkuma i med mogu biti od velike koristi onima koji pate od hroničnih bolova i upala, ali i onima koje muče česte gorušice ili uznemireni stomak i grčevi.

Lek je takođe koristan u borbi protiv kašlja, blagih napade astme, teškog disanja, simptoma prehlade i gripa, bakterijskih infekcija, upale grla i simptoma alergije.

Uzimanje meda i kurkume svakog dana može pomoći u sprečavanju srčanog udara, šloga, visokog krvnog pritiska i nekih vrsti raka.

Med i kurkuma u kombinaciji su čak bili korisni u lečenju inflamatornih bolesti creva kao što je Kronova bolest, Sindroma iritabilnog creva (IBS) i ulceroznog kolitisa.

Da biste napravili ovaj lek, pomešajte oko 500 grama organskog meda sa četiri do pet kašika organske kurkume u prahu.

Ukoliko želite bolji imunitet ili da održite dobru energiju i zdravlje organizma, svaki dan uzimajte jednu do dve kašičice ove hranljive mešavine!

Kurkuma i med za mršavljenje

Ova smesa ubrzava metabolizam stoga je neophodno da je uzimate svako jutro pre doručka.

Kod želje za većim gubitkom kilograma konzumitajte ovu smesu 2-3 puta na dan.

Kurkuma i med za negu lica

Istu mešavinu možete koristiti u borbi protiv akni, kao masku za lice. Ovu masku su prvi put koristile Indijke koje važe za žene sa najlepšom kožom lica.

U zavisnosti kakva vam je koža (masna, suva, mešovita) u kurkumu se dodaju i limun, maslinovo ulje ili med. Masku isperite nakon 15 minuta.

Recept sa smokvama i maslinovim uljem ima vrlo slična svojstva.

Recepti sa kurkumom

Smuti sa šargarepom, đumbirom i kurkumom

Sastojci:

  • 1/2 kašičice svežeg đumbira
  • 1 banana
  • 150 g šargarepe
  • 100 g ananasa
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1/4 čajne kašičice kurkume
  • voda, po potrebi

Postupak:

Sve sastojke ubacite u jak blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličan napitak. Vode dodajte do željene gustoće.

Omlet sa povrćem i kurkumom

Sastojci:

  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 1 paradajz
  • 1/4 čajne kašičice kurkume
  • 4 jaja
  • peršin, so, biber

Postupak:

U tiganju zagrejte ulje, pa dodajte na trakice narezan luk. Kad luk omekša, dodajte na sitno naseckan paradajz i kurkumu, te malo vode.

Dinstajte 2-3 minute, dok se paradajz ne počne raspadati pa preko smese prelijte umućena jaja. Dodajte začine i završite kao klasičan omlet.

Čorba od karfiola s kurkumom

Sastojci:

  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 2 glavice luka
  • 1 čajna kašičica kurkume
  • so, biber, po želji
  • 4 režnja belog luka
  • 1 glavica karfiola
  • 1 kašika jabučnog sirćeta
  • 50 ml kokosovog mleka

Postupak:

U posudi zagrejte ulje i dodajte luk, kurkumu i začine pa uz mešanje dinstajte par minuta, dok se luk ne omekša. Dodajte sitno naseckan beli luk pa mešajte još par minuta. Po potrebi dodajte malo vode.

Smesi dodajte usitnjeni karfiol i malo vode pa kuvajte dok karfiol ne omekša. Sve prespite u blender i miksajte.

Smesu iz blendera vratite u lonac pa dodajte kokosovo mleko i sirće pa vratite na ploču. Smanjite temperaturu tako da smesa ne prokuva. Servirajte toplo.

Rižoto sa kurkumom i povrćem

Sastojci:

  • 200 g riž
  • 1 srednje velik patlidžan
  • 1 glavica luka
  • 1 paprika
  • 400 gr paradajz pelata
  • 1 kaška kima
  • 1/2 čajne kašićice kurkume
  • 1/4 čajne kašičice đumbira u prahu
  • 1/4 čajne kašičice cimeta
  • 1/4 čajne kašičice bibera
  • 1 čajna kašičica peršuna
  • 200 gr graška
  • voda

Postupak:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pirinač stavite u posudu i prekrijte toplom vodom pa pustite da stoji dok pripremate ostale namirnice.

Patlidžan i papriku narežite na kockice. Zagrejte tepsiju, pa na nju stavite patlidžan, luk i malo vode pa dinstajte dok ne omekša.

Kad patlidžan malo omekša dodajte paprike, paradajz, peršun i začine. Dobro promešajte pa poklopite i ostavite dalje na vatri. Procedite rižu pa je dodajte povrću, promešajte i poklopite. Pojačajte toplinu pa pustite da prokuva.

Kad provri, smesu istresite u dublju tepsiju, prekrijte aluminijskom folijom i stavite u rernu. Pecite dok pirinač ne omekša do željene jačine, oko 45 minuta.

Dinstana piletina sa brokulijem u kurkumi

Sastojci:

  • 150 gr pilećih prsa
  • 200 gr brokolija
  • 2 češnja belog luka
  • 1 limun
  • 1 glavica luka
  • 1/2 kašičice svežeg đumbira
  • 1/4 kašičice čilija
  • 1/2 čajne kašičice kurkume
  • 1/2 čajne kašičice kima
  • 1 kašika maslaca ili kokosovog ulja

Postupak:

Luk i piletinu narežite na trakice, a brokoli na manje komade. Beli luk i đumbir zajedno usitnite što više možete.

Na tepsiji zagrejte maslac, pa dodajte luk i dinstajte dok se ne zacakli i omekša. Dodajte mešavinu belog luka i đumbira, pa uz mešanje dinstajte oko minute.

Dodajte začine pa dinstajte još minutu. Dodajte piletinu i brokoli pa dinstajte dok piletina ne bude ružičasta u sredini, a brokoli dobije željenu teksturu. Dodajte limunov sok i promešajte.

Čokoladni trufel sa kurkumom

Sastojci:

  • 110 gr kokosovog ulja
  • 60 g kakaa u prahu
  • 5 kašika meda ili javorovog sirupa
  • malo soli
  • 20 gr kokosa
  • 1,5 čajna kašičica kurkume

Postupak:

Zagrejte kokosovo ulje do tekućeg stanja. Dodajte mu kakao i med pa dobro promešajte, dok ne dobijete jednoličnu teksturu. Smesu istresite u posudu pa stavite u frižider.

U posudi promešajte kurkumu i kokos, dok kokos ne poprimi žuto-narandžastu boju kurkume. Među dlanovima radite kuglice željene veličine mešavine meda i kakaa, pa kuglice uvaljate u kokos s kurkumom.

Kad su gotovi, vratite trufle u frižider da se stvrdnu.

Kurkuma kao prirodan antibiotik

  • Kašiku kurkume pomešajte sa punom šoljom meda i sokom od jednog limuna.
  • Jednu kašičicu smese razmutite u šolji tople vode i popijte.
  • Uradite to tri puta dnevno.

Kurkuma protiv bolova u zglobovima

  • Četiri velike kašike ovsenih pahuljica prelijte sa jednom šoljom jogurta ili kefira.
  • Dodajte osminu kašičice kurkume i ostavite preko noći u frižideru.
  • Ujutro napravite zdrav doručak dodajući u prethodno pripremljenu smesu još i iseckanu jabuku, semenke bundeve, kašičicu proprženih semenki susama, kašičicu semenki lana, pola kašičice narendanog korena đumbira i zasladite sve to sa medom.

Zlatno mleko od kurkume

  • Četvrtinu šolje vode i osminu male kašičice kurkume prokuvati (najviše 5-8 minuta).
  • U to dodati šolju kozjeg mleka i dve kašike bademovog ili kokosovog ulja.
  • Čim proključa, sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. U napitak dodajte kašiku meda i pijte gutljaj po gutljaj.

Kurkuma i maslinovo ulje

  • Pomešajte četvrtinu kašičice kurkume, pola kašičice maslinovog ulja i prstohvat bibera.
  • Smesu možete koristiti samu ili kao dodatak jelima. Preporuka je svakodnevna upotreba.

Oni koji su alergični na kurkumu, naravno treba da izbegavaju primenu ovih recepata, ali ukoliko nemate takvih problema, slobodno ih koristite.

Recepti sa kurkumom definitivno treba da postanu deo vaše svakodnevne ishrane, a kurkumu kao začin možete koristiti u bukvalno svakom jelu i u svim dnevnim obrocima – od smutija s kurkumom, supe s kurkumom, umaka, do kolača koji sadrže ovaj začin.

Na Fruškoj gori pronađena biljka od koje se pravi najskuplji začin na svetu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link