Koronavirus Magazin

Kineska vakcina ipak nije za mlađe od 18 godina!

Sinofarmova vakcina koja je stigla u Srbiju ne može da se daje deci, odnosno mlađima od 18 godina.

Ovo je informacija koja stoji u dokumentu koji prati vakcinu, a koji je dostavljen zdravstvenim ustanovama, i u suprotnosti je sa onim što su ovih dana pričali zvaničnici, pa čak i dr Predrag Kon, član Kriznog štaba.

U ovom dokumentu navodi se devet kontraindikacija za davanje vakcine pa ovo cepivo ne smeju primiti oni koji imaju alergiju na bilo koju komponentu vakcine, zatim osobe koje su imale teške neželjene reakcija na prethodnu dozu vakcine, kao i oni koji imaju teške alergijske reakcije u anamnezi.

Ostale kontraindikacije uključuju akutne zarazne i neinfektivne bolesti, febrilnost (temperatura iznad 37), ozbiljnu hroničnu bolest, trudnoću i dojenje.

Na kraju se navodi da osobe starosti do 18 godina takođe ne bi trebalo da prime ovu vakcinu „zbog odsustva podataka o efikasnosti i bezbednosti“.

Ova vakcina nije odobrena za upotrebu među decom ni u zemlji porekla – Kini. Mediji su preneli pre nedelju dana da bi to moglo da se desi, ali tek u narednom periodu.

– Na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja koje smo do sada dobili i regulatornih procedura za koje smo aplicirali, upotreba vakcine mogla bi biti proširena na uzrast od tri do 17 godina pre marta – kazao je Jang Šaoming, predstavnik Kineske nacionalne bioteh grupe (CNBG), koja zajedno sa Sinofarmom radi na razvoju ove vakcine, preneo je Rojters.

Sinofarm je krajem prošle godine saopštio da je njihova vakcina efikasna 79,3 odsto, na osnovu podataka iz faze tri kliničkog ispitivanja.

Rezultati faze tri još uvek nisu objavljeni ni u jednom naučnom časopisu.

Rezultati faze I-II kliničkog ispitivanja prethodno su objavljeni u Lansetu.

Ove dve faze obuhvatile su 600 ispitanika, starijih od 18 godina, koji nisu imali hronične bolesti.

Autori su naveli da među neželjenim reakcijama nije utvrđen nijedan ozbiljni događaj, a druge reakcije koje su primećene u najvećem broju su temperatura i bol na mestu uboda.

Među neželjenim reakcijama koje su opisane u dokumentaciji koja je dostavljena zdravstvenim radnicima u Srbiji kao veoma česta navodi se – bol na mestu uboda (iskusilo više od deset odsto onih koji su primili vakcinu), zatim kao česte: prolazna groznica, umor, glavobolja, dijareja, crvenilo, otok, svrab, i stvrdnjavanje tkiva na mestu uboda (od jedna do 10 odsto).

Manje od jedan odsto prijavilo je retka neželjena dejstva – osip po koži na mestu uboda; mučnina i povraćanje, svrab na mestu gde nije data injekcija, bol u mišićima, artralgija, pospanost, vrtoglavica.

Ozbiljnih neželjenih reakcija nije bilo.

Za sada bez imunizacije dece

Druge dve vakcine koje su u upotrebi u Srbiji takođe se ne daju deci. Sputnjik V se daje osobama starijim od 18 godina a Fajzer-Biontek starijima od 16 godina. Klinička ispitivanja Fajzerove i Moderninine vakcine među decom počela su prethodnih meseci, a još uvek se ne zna kada će podaci o njima biti objavljeni.

Marinika Tepić objavila potencijalne dokaze o ilegalnoj nabavci vakcina

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link