Koronavirus Svet

Doktorka koja je otkrila ‘omikron’ soj reakcije vlasti nazvala histerijom i velikom greškom

dr kece
Dr Anđelik Kece, Foto: screenshot

Južnoafrička doktorka Anđelik Kece, koja je prva definisala i otkrila tzv. ‘omikron’ soj koronavirusa napisala je autorski tekst za britanski “Daily Mail” i u njemu otkrila sve podatke kojima do sada raspolaže, Osim svojih stručnih saznja, Kece je komentarisala i odluke britanske vlade i premijera Borisa Džonsona, koje je okarakterisala kao ‘histerične’.

Procena britanske vlade je da će do kraja decembra imati milion novih slučajeva i 10.000 hospitalizacija dnevno.

Kolumnu dr Kece prenosimo u celosti:

Samo treba pogledati sliku u Južnoj Africi, gde su primećeni prvi poznati slučajevi omikron soja u svetu, da biste shvatili da je ova reakcija van svake proporcije rizika koji nosi ova varijanta. I trebalo bi da ja to znam – jer sam ja doktor koji je prvi podigao uzbunu u vezi sa omikronom, još u novembru ove godine.

Čini se da je omikron već neko vreme kružio Južnom Afrikom, a prethodno je pronađena u Bocvani. Bila je moja dužnost da prijavim svoju zabrinutost.

Ne žalim što sam to uradila, ali bila sam zapanjena preteranom reakcijom širom sveta u danima koji su usledili, kada su Britanija i neke druge evropske zemlje uvela stroga ograničenja putovanja za letove iz celog južnog dela Afrike, te su nametnula stroža pravila o nošenju masku, novčanim kaznama i produženom karantinu.

Još tada sam rekla da ne znamo ni približno dovoljno o omikronu da bi donosili takve odluke i nametali takvu politiku. Sada sam još više zapanjena najnovijim izjavama britanske vlade, s obzirom na ono što je postalo očigledno u prethodne četiri nedelje kada je reč o novom soju.

Čitavi taj period radim sa pacijentima koji su zaraženi omikronom i mislim da mogu slobodno da kažem da sigurno znam više od većine o efektima koje može da ima na ljude.

Kao lekar opšte prakse, sa 33 godine iskustva, pripadam kadru koji prvi prima pacijente. Mi kliničari se svakodnevno bavimo stvarnim ljudima, a ne statističkim projekcijama, i mogu da vas uverim da su simptomi koji se javljaju kod onih sa omikronom veoma, veoma blagi u poređenju sa onima koje vidimo kod daleko opasnije delta varijante.

Ne verujte mi samo na reč. Videla sam dosta pacijenata sa omikronom koji su ranije imali delta varijantu i oni će vam reći da, iako niko nikada ne želi da dobije Kovid, osećaju se skoro srećno jer su drugi put dobili samo omikron soj.

Moj prvi omikron slučaj, mladić koji je došao u moju ordinaciju, u početku je mislio da je predugo bio na suncu nakon što je radio napolju. Pacijentu uglavnom imaju bol u mišićima, bolove u telu, glavobolju i malo su umorni. I izgleda da njihovi simptomi ne postaju ništa teži od toga. Posle otprilike pet dana oni nestaju, i to je to.

U delu Južne Afrike u kom ja radim, nije bilo puno pacijenata sa omikronom koji su poslati u bolnicu, a većina je lečena kod kuće uz upotrebnu antiinflamatornih lekova.

Imajte na umu, takođe, da je većina onih koji ovde obole od omikrona – nevakcinisana (samo 26 odsto stanovništva u Južnoj Africi je u potpunosti vakcinisano). Iako ovo svakako nije argument protiv vakcinacije, ne mogu dovoljno da naglasim koliko je ona važna, umirujuće je znati da će se čak i nezaštićeni pacijenti izboriti mnogo lakše protiv ove varijante nego protiv delte.

U Velikoj Britaniji, gde je nivo vakcinacije mnogo veći, ima još manje razloga za brigu. Fajzer i AstraZeneka vakcine nude od 70 do 75 odsto zaštite pacijentu od simptomatske infekcije. Do danas je oko 23.5 miliona Britanaca primilo sve tri vakcine, tako da je suvišno govoriti o zatvaranju. Razočarana sam takvim reakcijama. Oni nemaju nikakve veze sa onim što vidimo u Južnoj Africi, gde se malo govori o omikronu. Kao što je jedan korisnik Tvitera prokomentarisao: “Kovid je postao britanska neuroza”.

Broj primljenih pacijenata sa Kovidom-19 naglo raste u više od polovine naših devete provincija, ali srmtni slučajevi ne rastu tako dramatično, kao ni prosečna dužina boravka u bolnici. Doduše, naše laboratorije ne sprovode genetsko sekvenciranje za svaku smrt, tako da ne znamo koliko smrtnih slučajeva možemo da pripišemo omikronu, a koliko drugim varijantama. Ali, juče je u Južnoj Africi bilo samo 11 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom, što je mnogo manje od nedeljnog proseka od 578 zabeleženog na vrhuncu delta soja.

Da je omikron zaista toliko smrtonosan, očekivali bismo da će brojka da skoči, ali to se ovde jednostavno ne dešava.

Čvrsto zatvaranje usporilo bi proces probijanja omikrona kroz populaciju, a taj proboj bi omogućio ljudima da razviju vitalna antitela koja će približiti narod ka kolektivnom imunitetu. Sledeća varijanta koja se pojavi mogla bi da se širi sporije, ali da bude ozbiljnija, pa nam je potrebna sva pomoć koju možemo da dobijemo od prirodnog imuniteta.

To može samo da nam koristi, za razliku od restriktivnih mera koje teško pogađaju ekonomiju i koje će doneti još problema i siromaštva.

U Africi se novi soj i ne pominje, spremaju se za Novu godinu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

43 Shares
Share via
Copy link