Magazin

U Rusiji kazna za antivaksere od 10.000 € do 5 godina zatvora

dr-boljevic
Printscreen

Ruski Institut „Gamaleja“ razvija novu verziju vakcine Spunjik V i Sputnjik lajt protiv „omikrona“. Šta ruski naučnici znaju o novom soju? Kada će modifikovana vakcina biti odobrena za upotrebu? Kakvu je vakcinu u spreju primio predsednik Vladimir Putin? Na sva ta pitanja odgovore zna prof. dr Sergej Boljević koji se iz Moskve ovog jutra uključio u „Uranak“ na televiziji K1.

Kako kažu iz „Gamaleja“ instituta, do februara 2022. moći će da isporuče tri milijarde Sputnik V i Sputnik light vakcina efikasnih protiv novog, omikron soja. Kako?

– Sputnik V i Sputnik light su vektorske vakcine sa adeno virusom. Na taj adeno virus „kači“ se mala genetska komponenta novog soja virusa korona. Dakle, osnova je ista, a drugi je dodatak – objasnio je profesor Boljević na K1. – Vakcina mora proći kliničko ispitivanje, pa potom ući u proces proizvodnje. Realno je očekivati je u februaru, ali kada je reč o samom pravljenju vakcine, u smislu dodavanja novog soja, to je u „Gamaleji“ moguće uraditi za tri do četiri dana.

Omikron soj još uvek nije stigao u Rusiju, a profesor Boljević kaže da je od početka pandemije upozoravao da je Afrika mesto s kojeg će stizati mutacije.

– Afrika je opasan region, žarište, i biće tako sve dok se stanovništvo afričkih zemalja ne imunizuje. Nije omikron jedini soj koji će nam odatle stići, biće ih još – upozorava dr Sergej Boljević. – U svetu vlada egocentrizam, samo bogate zemlje imaju neometan i neograničen pristup vakcinama.

U Rusiji je, kako kaže, prema poslednjim podacima ministra zdravlja imunizovano 70 miliona ljudi.

– Pre mesec dana taj broj bio je dvaput manji, tako da se vakcinacija značajno ubrzala. Imamo veliki broj umrlih dnevno i to je napravio delta soj, umiru ljudi na respiratorima. Ohrabruje što broj novozaraženih opada – kaže dr Boljević na K1. – Sputnik V vakcina pravi veliku količinu antitela protiv delta soja. Imamo uveravanja da će Svetska zdravstvena organizacija do kraja ove godine priznati Sputnik V vakcinu.

Boljević kaže da se ne razmatra uvođenje obavezne vakcinacije, jer veliki broj profesija poput lekara, vojnika, policajaca, državnih službenika… već odavno ima tu obavezu.

Uvedene su rigorozne mere protiv onih koji propagiraju antivakcinaciju, kaže dr Boljević.

– Vi možete da birate da ne primite vakcinu, ali ne smete da propagirate antivakcinaciju. Zaprećena kazna za ovakvu vrstu propagande u Rusiji je, u najblažem slučaju kazna u iznosu od 10.000 evra, a u najtežem – pet godina zatvora.

Jedna od najvećih kontroverzi u svetskoj javnosti je koju je to vakcinu, nazalno, primio ruski predsednik Vladimir Putin. To zna prof. dr Sergej Boljević.

– Predsednik Putin je primio dve komponente vakcine Sputnik V, kao buster je dobio Sputnik light, a nedavno je primio nazalnu Sputnik V vakcinu koja je još u eksperimentalnoj fazi. Nazalna vakcina sprečava ulazak virusa u organizam, ona se prska u obe nozdrve i štiti sluznicu usta i nosa. Značajno je to što ona sprečava i da osoba prenosi virus. Očekujemo da će biti registrovana početkom sledeće godine – kazao je prof. dr Sergej Boljević u „Uranku“.

Ivan je vakcinisan završio u bolnici, posle 9 dana lečenja više nema dilemu da li je odluka o vakcinaciji bila ispravna

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

122 Shares
122 Shares
Share via
Copy link