Magazin Srbija

Kako su saga o Đokoviću i njegovi lični stavovi uticali na vakcinaciju u Srbiji

Foto: Screenshot/RTS

Tokom polednje dve godine vesti o pandemiji koronavirusa i stopi vakcinacije popunjavale su medijske stupce širom planete. Presek broja zaraženih i umrlih na dnevnom nivou od posledica posledica kovida, bile su vesti koje je svaki građanin nestrpljivo čekao.

Međutim, uprkos brojnim apelima lekara, stopa vakcinacije u Srbiji već mesecima je na mizernom nivou, sa dodatnim opadanjem interesovanja od početka godine.

Najveći procenat vesti vezanih za vakcinu protiv kovida u januaru 2021. godine u Severnoj Makedoniji, najmanji u Srbiji

Posmatrajući sadržaj vesti u 25 najpraćenijih digitalnih medija širom Zapadnog Balkana, od 93 vesti u proseku je pet članaka vezano za vakcinu protiv koronavirusa.

Ovakvo činjenično stanje potvrđuje israživanje agencije Pikasa, koja se bavila analizom digitalnih i društvenih medija i njihovog uticaja na stopu vakcinacije u regionu.

Najveći procenat ovakvih vesti u januaru 2022. godine zabeleženi su u Makedoniji (8,1 odsto) od 51.558 objavljenih članaka, a najmanji u Srbiji (4 odsto) od 133.603 članaka.

Foto: Screenshot/Pikasa

Porast društvenog angažmana u vezi vakcinacije obrnuto proporcionalan stopi vakcinisanih

Pod društvenim angažmanom podrazumevaju se reakcije publike na vesti o kovid vakcini, putem komentara, lajkova i deljenja vesti.

 

Foto: Screenshot/Picasa

Iz navedenog grafikona, jasno se vidi da Srbija u januaru 2022. godine nesumnjivo prednjači u reakcijama publike u odnosu na druge države regiona. Na primer, u odnosu na Albaniju, prosečan broj reakcija publike na vakcinu protiv kovida bio je čak 4,9 puta veći.

Daljom analizom Pikase sagledane su reakcije na vesti o kovid vakcinama i uticaj na stepen vakcinacije i promene u odnosu na decembar 2021. i  januar 2022. godine.

Utvrđeno je da je da je visok procenat društvenog angažmana obrnuto proporcionalan broju vakcinisanih – tačnije došlo je do drastičnog pada stope vakcinacije.

Početkom decembra 2022. godine stope vakcinacije u Srbiji su dnevno iznosile oko 20.000 vakcina, polako se smanjujući na 11.000 do kraja tog meseca.

Direktna veza između Novakove medijske sage na interesovanje za vakcinaciju u Srbiji

Dodatnom smanjenju interesovanja za vakcinaciju protiv kovida je značajno doprinela medijska saga oko Novaka Đokovića i njegovo proterivanje iz Australije, jer nije pristao da se vakciniše.

Tokom ovog perioda, društveni angažman povezan sa vakcinom protiv kovida porasli su za 3,5 puta.

Kako pokazuje istraživanje, vrhunac je dostignut 10. januara kada je Nole napustio hotel za migrante – preko 30 hiljada aktivnosti publike.

Foto: Screenshot/Picasa

Analiza pokazuje da je ovaj događaj najviše pogodio Srbiju u odnosu na druge zemlje u regionu, u pogledu zainteresovanosti stanovništva za vakcinaciju. U tom periodu primetaan je pad od 72 odsto u poređenju sa decembarskim procentom vakcinacije u Srbiji.

Dnevne stope vakcinacije su u ovom periodu pale su na istorijski najniže brojke, iako je broj zaraženih koronavirusom tada bio na istorijskom maksimumu.

Razdor u BBC-ju zbog Đokovićevog intervjua, čelnici korporacije besni

OGLAS

11 Shares
Share via
Copy link