Magazin Srbija

Ministar Mali ima odlične vesti: Prosečna plata u Srbiji je 562€

Kakva sjajna vest! Prosečna plata u Srbiji dostigla je neverovatne visine i u decembru je iznosila 562 evra odnosno 66.092 dinara, a prema rečima ministra finansija Siniše Malog za ovaj uspeh zaslužni su građani Srbije.

Prosečna decembarska plata u Srbiji dostigla je iznos od 562 evra, rekao je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

On je istakao da je to sjajna vest i potvrda odgovorne ekonomske politike Vlade Srbije.

Nakon najnovijeg podatka Republičkog zavoda za statistiku da je prosečna neto plata za decembar prošle godine iznosila 66.092 dinara.

Ministar Mali navodi da je taj iznos nominalno za više od 10 odsto veći od iznosa prosečne plate u decembru 2019. godine.

“Taj rast je zabeležen uprkos pandemiji korona virusa i najvećoj i najtezoj ekonomskoj krizi u svetu i potvrda je naše odgovorne ekonomske politikle, koju vodimo tako da ne samo što investiramo u izgradnju auto-puteva i infrastrukture nego smo usmereni i na podizanje životnog standarda naših građana”, kaže za Mali za Tanjug, a prenosi portal dnevne.rs.

Dodaje da je ovo i potvrda opravdanosti odluka koje su donošene u prethodnih nekoliko godina.

Navodi, takođe, da iz godine u godinu plate u javnom sektoru rastu, kao i minimalna zarada koja je, podseća ministar, 2012. godine iznosila oko 15.000 dinara, a danas je već premašila 32.000 dinara, dakle duplo je veća.

“Već tri godine unazad smanjujemo opterećenje na zarade i tako podstičemo novo zapošljavanje, imamo rekordno nisku stopu nezaposlenosti i sve su to faktori koji su polako, ali sigurno doveli do toga da prosečna plata u decembru bude 562 evra”, kaže Mali.

Podseća da se ostvaruje ono što je još 2014. obećao predsednik Aleksandar Vučić, da ćemo doći do nivoa od 500 evra, što smo, kaže ministar, prešli već u decembru 2019. a za samo godinu dana od tih 500, stigli smo na 562 evra.

“Građani Srbije treba da znaju da ćemo raditi na tome da iz godine u godinu životni standard građana raste, da rastu i plate i penzije i da se poboljšava njihov kvalitet života”, kaže Mali za Tanjug.

Dodaje da je ovolika prosečna plata zasluga građana Srbije i da im na tom uspehu čestita.

Vučić nas je sve zadužio za još jednu milijardu da bi kupovao glasače sa 60 evra milostinje

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

426 Shares
426 Shares
Share via
Copy link