Lifestyle

Jogurt – svi benefiti jogurta za zdravlje organizma

Jogurt je jedan od najpopularnijih napitaka, kako u svetu tako i kod nas. Osvojio nas je svojim ukusom, ali i brojnim pozitivnim uticajima koje ima na zdravlje ljudi. Jogurt sadži kalcijum, proteine, ugljene hidrate, masti, kao i nekoliko vrsta vitamina. Zato se danas smatra nezaobilaznim delom zdrave i izbalansirane ishrane.

Jogurt nastaje fermentacijom obranog ili punomasnog mleka. Poznato je da jogurt doprinosi i potpomaže pravilno funkcionisanje mnogih segemenata našeg organizma, a mi vam predstavljamo neke od najpoznatijih benefita ovog jednostavnog napitka.

Neke vrste jogurta doprinose pravilnom varenju

U sastav jogurta ulaze bakterije i neke od njih  su one najzaslužnije za mnoga njegova pozitivna dejstva. Neke vrste jogurta, kao što su Balans probiotski proizvodi, sadrže bakterije koje povoljno utiču na digestivni trakt, podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam.

Ove bakterije pozitivno utiču na mikrofloru u stomaku i regenerišu je, a samim tim imaju uticaj  i na probavu i digestivni trakt. Probiotici takođe mogu olakšati netoleranciju na laktozu i ublažit tegobe uzrokovane gasovima, dijarejom i drugim digestivnim problemima

Probiotici su živi mikroorganizmi koji kada se primene u adekvatnoj količini imaju mnoge pozitivne efekte na naš organizam. Pomažu u uspostavljanju ravnoteže između takozvanih dobrih i loših bakterija  u našim crevima. Najpoznatiji probiotici su Bifidobacterium i Lactobacillus.

Crevna mikroflora može postati poremećena usled bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lekova, izlaganja toksinima, ali i prekomernoj konzumaciji alkohola ili cigareta. 

Jogurt je izvor važih nutritijenata

Jogurt sadrži skoro sve nutritijente koji su bitni za pravilno funckionisanje organizma. Bogat je vitaminima, naročito vitaminom B12 koji igra važnu ulogu u borbi protiv bolesti srca. Poznat je i po visokom nivou kalcijuma koji sadrži i koji pozitivno utiče na zdravlje zuba i kostiju. 

Smatra se da jedna čaša jogurta sadrži skoro polovinu preporučenog dnevnog unosa kalcijuma. Kalcijum je koristan i za druge organske sisteme jer redukuje krvni pritisak i nivo holesterola i smanjuje akumulaciju masnih naslaga čime podstiče mršavljenje.

Ostali elementi koji se nalaze u jogurtu su fosfor i magnezijum. Ovi minerali su neophodni za mnoge biološke procese u organizmu kao što su regulacija krvnog pritiska i pravilno funkcionisanje metabolizma. Redovnom konzumacijom jogurta obezbedićete svom telu skoro sve neophodne nutritijente.  

Poseduje visok nivo proteina

U jogurtu se nalazi i visok nivo proteina koji predstavljaju jedan od najvažnijih elemenata ishrane. Unos dovoljne količine proteina je neophodan zbog pravilne regulacije apetita jer pospešuju lučenje hormona koji u našem organizmu signalizraju zasićenost. 

Upravo zato se jogurt smatra za namirnicu koja je  korisna i za prevenciju gojenja jer su proteini hrana koja nas najbolje zasiti i duže se vari u poređenju sa ugljenim hidratima. Proteini takođe učestvuju u izgradnji mišićne mase, obezbeđuju pravilno funkcionisanje neuroloških funkcija i balans hormona

Jogurt u providnoj činiji

Određene amino-kiseline iz proteina takođe mogu doprineti i boljem raspoloženju i ublažiti simptome depresije i anksioznosti. Smatra se da redovan unos dovoljne količine proteina takođe sprečava promene raspoloženja i razdražljivost. Jogurt podstiče organizam da proizvodi interferon, protein koji aktivira imuno ćelije i pojačava stvaranje antitela koji se bore protiv virusa.

Jogurt bi trebalo da bude deo vaših obroka kako biste povećali produktivnost u školi ili na poslu i postizali bolje rezultate. Proteini pospešuju efekat enzima, hormona i neurotransmitera koji su  potrebni da bi se kognitivne funkcije pravilno obavljale. Nedostatak proteina u ishrani može dovesti do rasejanosti, gubitka fokusa i smanjenja motornih funkcija. 

Jogurt jača vaš imuni sistem

Redovna konzumacija jogurta, naročito onog koji sadrži probiotike, ojačava vaš imuni sistem i pomaže mu da se uspešno izbori sa svim pretnjama. Pošto probiotici povećavaju aktivnost belih krvnih ćelija koje se bore protiv infekcije, oni na taj način pomažu u jačanju imuniteta. Probiotici takođe smanjuju mogućnost upala koje su izazvane virusnim infekcijama.

Konzumacija jogurta se naročito preporučuje u periodima prehlada i gripa, jer će doprineti osnaženju vašeg imunog sistema u periodu kada je vaš organizam naročito osetljiv i na taj način vas zaštititi. Na imunitet utiču i magnezijum i cink koji se takođe mogu naći u jogurtu, iako u nešto manjoj meri. 

Uticaj na zdravlje i jačinu kostiju 

Dobra ishrana je značajna u svim starosnim dobima kako bismo kosti održali zdravim. Jogurt je bogat vitaminima i mineralima koji utiču na snagu i zdravlje kostiju jer si u njemu zastupljeni kaclijum, fosfor i vitamin D. 

Ovi vitamini i minerali su naročito važni u borbi protiv osteoporoze, najčešće bolesti kostiju od koje boluje skoro desetina svetske populacije. Najčešće je kod starijih ljudi, mada se može javiti i ranije usled neadekvatne ishrane i manjka fizičke aktivnosti.

Karakteriše je smanjenje mineralne gustine tj. mase kosti, oštećenje strukture kosti,  što smanjuje njenu čvrstinu, povećava fragilnost kostiju i sklonost za nastanak preloma. Žene imaju visok rizik od obolevanja od osteoporoze nakon menopauze zbog smanjenih nivoa estrogena, ženskog hormona koji pomaže u održavanju koštane mase.

Pozitivno utiče na srce i krvni pritisak

Još jedna od mnogobrojnih blagodeti jogurta jeste i to što pozitivno deluje na srce tako što smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska. Istraživanja su pokazala da  ljudi koji redovno konzumiraju jogurt imaju duplo manje šanse da obole od povišenog krvnog pritiska koji znatno utiče na kvalitet života.

Jogurt sa zasićenim mastima povećava prisustvo tzv. dobrog holesterola koji je efikasan u borbi protiv bolesti srca. Savetuje se da jogurt uključite u izbalansiranu ishranu bogatu vlaknastim voćem, povrćem i žitaricama koje se preporučuju u prevenciji srčanih bolesti.

Napitak star nekoliko hiljada godina 

Iako se generalno smatra hranom 21.veka, jogurt ima veoma dugu istoriju i nastao je pre više hiljada godina. Upravo iz tog razloga se danas u različitim krajevima može naći u različitim oblicima i pod različitim imenima.

Što se tiče porekla reči jogurt, smatra se da potiče iz turskog jezika od reči yoğurmak, što bi u prevodu na srpski značilo stiskati. Još od svog nastanka prisutan je u velikom broju kultura i kuhinja

Neverovatnih svojstava jogurta bili su svesni i neki od najpoznatijih svetskih vojskovođa kroz istoriju. Tako je još čuveni Džingis Kan smatrao da je razlog neprikosnovene hrabrosti njegove vojske bio upravo redovna konzumacija jogurta.

Jogurt čuva naš organizam – sadrži korisne probiotike i dobar je izvor proteina i vitamina. Njegovom konzumacijom obezbeđujete svom organizmu pravilno funkcionisanje jer su korisna svojstva jogurta mnogobrojna

Ukoliko niste ljubitelj čistog jogurta, pronađite način da ga ipak uvrstite u svoj režim ishrane. To možete uraditi tako što ćete ga koristiti kao dodatak jelima, salatama ili žitaricama, a vaše telo će vam na tome sigurno biti zahvalno.

Svaka žena starija od 30 bi morala da zaboravi na ovih 7 vrsta hrane i pića

11 Shares
Share via
Copy link