Magazin Zdravlje

Nutricionistkinja otkriva koji sirevi su najbolji za vaše zdravlje i snagu, a koje treba izbegavati

sir zdrava ishrana gastronomija
Foto: Pixabay/Micha

Mnogi gurmani ne mogu da odole ukusu prvoklasnih sireva, mlečne prerađevine koja je poznata kao izvor proteina, kalcijuma i esencijalnih aminokiselina. Međutim, neki sirevi su izuzetno kalorični, pa samim time i bogati zasićenim mastima i natrijumom, pa treba da budete umereni, ukoliko pazite na liniju, ali i krvni pritisak.

– Ukoliko uživate u siru i volite ga, može biti dobar izvor proteina i kalcijuma. Samo treba da pazite da ga preterano ne konzumirate jer se kalorije brzo mogu nagomilati – kaže nutricionistkinja Lurd Kastro Mortiljaro za CNN.

Protein u siru je dobra alternativa proteinima iz mesa, jer je još uvek životinjskog porekla i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje je telu potrebno, a ne može ih sintetisati samo, prema Kastro Mortiljaro.

– Međutim, kao i u svemu vezanom za ishranu, ukupna ravnoteža hrane koju jedete svakodnevno trebalo bi da odredi koliko sira konzumirate – objasnila je Kastro Mortiljaro, a prenosi Krstarica.

Koje vrste sireva su najzdravije

Koji sir je najzdraviji? Odgovor zavisi od vašeg tela i njegovih potreba, ali evo nekoliko saveta stručnjaka.

1. Rikota

I Kastro Mortiljaro i nutricionistica Emili Martorano smatraju da je rikota najzdraviji sir.

zdrav sir rikota
Foto: Pixabay/murarenato

Ime sira znači “kuvana ponovo”, a Kastro Mortiljaro objašnjava da se autentična rikota proizvodi tretiranjem surutke, koja ostane nakon što se mleko (poput ovčjeg mleka) zgruša, kako bi se proizveo sir.

Rikota ima visoku koncentraciju surutke proteina, koji se lako apsorbuje u telu.

– Sirutkasti protein je jedan od najapsorptivnijih oblika proteina i sadrži širok raspon aminokiselina – kaže Martorano.

– Stoga je ovo najbolja opcija za one koji žele da grade mišiće, snagu, ali istovremeno da gube masnoću i kilograme – dodala je.

2. Tvrdi sir

Kastro Mortiljaro veruje da su tvrdi sirevi poput parmezana, pekorina, ili gaude takođe među najzdravijim opcijama, kad se umereno konzumiraju.

Zbog manje vode i veće koncentracije, “tvrdi sirevi biće bogatiji kalcijumom i verovatno ćete biti siti s manjom količinom, pa verovatno nećete preterati”, kaže ona.

Tvrdi sir
Foto: Freepik

Međutim, budući da su koncentrisani, tvrdi sirevi takođe mogu da imaju više natrijuma od mekših sireva.

Ako ste skloni visokom krvnom pritisku, ili treba da kontrolišete unos natrijuma, verovatno bi bilo bolje da birate mekši sir, kaže Kastro Mortiljaro.

Izbegavajte prerađene sireve

Ako je moguće, izbegavajte visoko prerađene sireve poput onih u konzervi, pojedinačno zamotanih kriški.

– Sir u tubi, američki sir, čak i kremasti sir, pružaju minimalne količine proteina, uz mnogo veći udeo masti i natrijuma – kaže Martorano.

Neki prerađeni sirevi čak nisu tehnički klasifikovani kao “sir” prema američkoj Upravi za hranu i lekove, već kao “prerađeni proizvodi od sira” zavisno od sadržaja stvarnog sira i drugih sastojaka.

– Uvek je bolje sveže – savetuje Martorano.

Kad je reč o siru, umerenost je ključna. Bolje je da ga koristite kao dodatak jelima, nego da vam bude samostalni obrok.

– Umesto da sir koristite kao glavni izvor hranjivih materija, on je zapravo prilog – rekla je Martorano za CNN.

– Ako sir kombinujete s nečim drugim – povrćem ili žitaricama– to će ga učiniti zadovoljavajućim, punim obrokom – objasnila je, piše N1.

Izvor: Krstarica

Stručnjaci odabrali 5 najzdravijih sireva koji blagotvorno deluju na organizam

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link