Srbija Vesti

Dečak iz Odžaka pio 7 litara soka dnevno, a roditelji podigli kredit za njegovo lečenje

gojazno dete
Foto: ilustracija

Stručnjaci Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata Specijalne bolnice „Čigota“ na Zlatiboru, susreli su se sa slučajem dečaka koji je dnevno pio sedam litara soka, zbog čega su njegovi roditelji morali da podignu kredit za lečenje.

Kako je primarijus doktor Snežana Lešović, načelnik ovog Centra objasnila na „Health up“, najvećoj regionalnoj zdravstvenoj konferenciji koja se održala 23. i 24. aprila na Zlatiboru, reč je o dečaku iz Odžaka.

Ona je govorila na panelu „Dijabetes – promena toka lečenja“, na kojem je istakla da nju i njene kolege posebno brine unos slatkih napitaka kod dece.

Dr Snežana Lešović kazala je da kad su deca u pitanju posebno zabrinjava unos slatkih napitaka.

– Reč je o hiperkalorijskoj ishrani, preskakanju obroka, nekontrolisanom unosu grickalica, slatkiša, između planiranih obroka. Ono što nas posebno brine je unos slatkih napitaka. Imali smo jednog dečaka iz Odžaka, koji je pio sedam litara slatkog soka dnevno, da ne reklamiram napitak. Možete misliti kako je bilo njegovo zdravstveno stanje. Roditelji su podigli kredit i tri meseca je prvi put lečen kod nas. Dolazio je više puta. On je spasen, kako da kažem. Nema dijabetes – ispričala je ona.

Dodala je da se u Centru telefoni noću oduzimaju.

– Doživeli smo da su deca u istoj sobi, a da uopšte ne znaju kako se ko zove. Ne mora da zna kada je neko rođen, ali iz kog je mesta… Ne pričaju, jako je loša komunikacija, tako da mi posle večernje vizite dece, oduzimamo telefone, da im omogućimo da bar dok borave kod nas, imaju kvalitetan san – ispričala je dr Snežana Lešović.

Podsetila je da je gojaznost bolest, i da mi imamo epidemiju gojaznosti.

– Broj prekomerno uhranjene dece je udvostručen, a gojaznih ima preko 13 posto. Svako peto dete ima prekomernu težinu. Smatra se da će preko 215.000 gojazne dece biti na našim prostorima za veoma kratko vreme. Naša deca su gojazna zbog lošeg životnog stila – zaključila je dr Lešović.

Izvor: Blic

Gojazna deca u duplo većem riziku od multiple skleroze

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link